Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку руку

Загрузка...

Будь-яка господиня мріє знайти рецепти страв, які можна приготувати з мінімумом інгредієнтів і в максимально швидкі терміни. Деякі роблять вибір на користь напівфабрикатів, а інші вибирають рецепти з лаваша в духовці.

І не дивно! Адже не потрібно витрачати час на приготування тіста, а сама страва буде запікатися не більш півгодини. На виході виходить ситне і неймовірно смачне ласощі, добавки якого не попросити просто неможливо.

3e24810632528ebcf2008321ebcf977a Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку рукуВеликим плюсом страв з лаваша в духовці є можливість практично безмежних експериментів з начинкою. В тонкі листи тесту можна загорнути свіжі овочі, ніжну і легку курочку, апетитний сир і навіть фрукти. Не варто боятися використовувати лежали кілька днів коржі, які вже встигли трохи підсохнути – при томлінні в духовці вони стануть м’якими, придбають незвичайний присмак начинки і просочаться її ароматом.

В лаваш можна наповнити найрізноманітнішою начинкою, а щоб ласощі набуло апетитний вигляд, тісто можна змастити жовтком або покрити шаром тертого сиру.

Рецепти дивовижних страв на швидку руку

Пропонуємо вам ознайомитися з різноманітними видами закусок і повноцінних страв з лаваша в духовці і спробувати їх приготувати.

Рецепт №1. Апетитна сирна закуска

Незважаючи на те що, рецепти з тонкого тесту можуть бути самими різними, особливе місце серед них займають закуски з використанням сиру і овочів. Таке блюдо може справити враження навіть на вимогливого і прискіпливого гурмана. Для приготування сирно-овочевої закуски вам знадобляться:

  • лаваш – 5 аркушів;3de9b8e3aead617667e29be6da7e53bf Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку руку
  • сир (краще використовувати сулугуні) – 300 гр.;
  • томати – 4 шт.;
  • яйця – 1 шт.;
  • майонез – 100-150 гр.;
  • часник – 2-3 зубки;
  • чорний перець – ½ ч. л.;
  • кріп або петрушка (зелень) – 1 пучок.

Томати з зеленню потрібно добре вимити, видалити надлишки вологи і дрібно нашаткувати (помідори можна порізати на невеликі кубики або тонкі кільця). Сир теж дрібно нарізають або труть на крупній тертці. Часник чистять, пропускають через прес. Майонез перекладають в окрему чашку, насипають часник, перець і ретельно перемішують. Після цього, листи тесту розкладають на рівній поверхні, обмазують майонезно-часниковим соусом, кладуть зелень, помідори, обсипають все тертим сиром і формують рулетики.

Отримані заготовки потрібно акуратно розкласти на змащений маслом деко, обмазати зверху збитим жовтком і відправити запікатися при 190 градусах. Лаваш з начинкою в духовці буде готовий через 10 хвилин. Подавати страву на стіл можна зі свіжою зеленню або овочами, м’ясними нарізками.

Рецепт №2. Ситне м’ясне блюдо

Приготувати дивно апетитну і ароматну закуску можна і з додаванням шинки, ковбаси або відвареного м’яса. Для страви знадобляться:

  • лаваш – кілька аркушів (в залежності від необхідної кількості порцій);636cf236a899db83037f86480f5fc669 Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку руку
  • шинка або ковбаса – 400 гр.;
  • сметана – 100-120 гр.;
  • яйця – 5 шт.;
  • солодкий болгарський перець – 1 шт.;
  • сир твердих сортів – 150 гр.;
  • часник – 2-3 зубки;
  • цибулю і кріп – 1 пучок.

Яйця треба відварити (1 штуку залишаємо для змазування тіста), почистити і дрібно нарізати. Шинку або ковбасу також ріжуть, змішують з яйцями. Часник пропускають через прес, додають до попередніх інгредієнтів. Сир потрібно перетерти на крупній тертці, перець дрібно нарізати, нашаткувати зелень. Всі компоненти начинки змішують, додають в масу сметану, пробують на смак, а при бажанні додають сіль і перець.

Тепер потрібно розкласти листи тесту на столі, рівномірно розподілити начинку, сформувати рулетики. Заготовки кладуть на лист, змазують збитим жовтком і відправляють в духовку. Через 12-15 хвилин томління при 200 градусах блюдо буде готово.

За цим рецептом можна зробити як кілька окремих порцій лаваша з начинкою, так і великий рулет, який потім нарізають на шматки завдовжки 4-5 див.

Рецепт №3. Варіант швидкого і ситного страви на вечерю

Якщо вам потрібно терміново нагодувати своїх близьких, а часу обмаль, спробуйте створити невелике кулінарне диво – фарширований лаваш з начинкою в духовці. Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:

 

  • тонка коржик – 1 шт.;e25a9f0dfba43fbfdff9f3b3c8b48777 Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку руку
  • фарш яловичий або свинячий – 0,5 кг;
  • оливки консервовані – 1 банка;
  • сир твердих сортів – 100-150 гр.;
  • сметана – 150-200 гр.;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • молоко – 1/3 склянки;
  • сіль, перець та інші спеції – за смаком;
  • масло рослинне – 3 ст. л.

Сковороду змащують маслом, викладають у неї дрібно нашатковану цибулю, пасерувати до придбання ним красивого золотистого відтінку. Після цього, насипають фарш, добре обсмажують його. По готовності масу солять і приправляють перцем, спеціями. На столі розкладають листи тесту, змащують його сметаною, кладуть тонкий шар обсмаженого фаршу. Сир натирають на крупній тертці, а потім викладають його на м’ясну начинку. З оливок зливають рідина, злегка їх обсушують і нарізати не дуже тонкими кружальцями. За бажанням можна взяти ще кілька солоних огірків і таким же чином нарізати їх. Отримані компоненти теж викладають на лист лаваша.

Тепер потрібно сформувати з коржі з начинкою рулет, туго стягніть її. Зверху частування слід змастити сумішшю з одного жовтка і 50 гр. дрібно натертого сиру. Заготівлю викладають на деко, відправляють запікатися в розігріту до 180 градусів духовку. Через півгодини ситне і смачне ласощі для всієї родини буде готово. Приємного апетиту!

За бажанням цей рецепт можна доповнити дрібно нарізаними вареними яйцями, нашаткованої зеленню. А якщо вам не подобається смак сметани, то її з легкістю замінить звичайний майонез.

Рецепт №4. Швидкий пиріг з грибною начинкою

Крім ситних закусок, з лаваша можна приготувати повноцінну випічку з будь-якою начинкою. Пропонуємо вам спробувати зробити легкий і апетитний пиріг з печерицями. Вам знадобляться:

  • гриби (краще взяти печериці) – 0,5 кг;e9ca97aa84e46a50614ba83e91dd751f Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку руку
  • лаваш – 3 аркуша;
  • цибулина – 1 шт.;
  • яйця – 1 шт.;
  • морква – 1-2 шт.;
  • кефір – 1 склянка;
  • сир твердих сортів – 150-200 гр.;
  • сіль, спеції, зелень і перець – за бажанням.

Гриби потрібно вимити, порізати невеликими кубиками. Моркву почистити і натерти на некрупною тертці. Цибулю також чистять і шаткують. Всі перераховані вище компоненти викладають на змащену маслом сковороду і обсмажують (приблизно 10 хвилин). Коли маса буде готова, її потрібно злегка остудити, пропустити через м’ясорубку, щоб вийшов фарш.

У форму для запікання або на деко викладають лист лаваша. Якщо краї сильно звисають, то їх потрібно обірвати. На корж кладуть шар начинки, потім залишилися шматочки тесту, які ви перед цим відірвали. В окремій чаші змішують яйце з кефіром, виливають половину на начинку. Після цього, майбутній пиріг посипають тертим сиром і зеленню. Тепер на шар грибного фаршу з кефірної підливою кладуть ще один пласт тіста, роблять в ньому кілька отворів, підгинають краю, викладають іншу половину начинки, вливають решту кефірно-яєчну суміш.

Якщо ви взяли 3 коржі, то можна прокласти ще один шар грибного фаршу – так, пиріг вийде більш товстим і ситним.

Коли всі компоненти будуть покладені, пиріг відправляють запікатися в духовку на 20 хвилин при температурі 180-200 градусів. Готову страву подають на стіл як в гарячому, так і злегка остившем вигляді, попередньо нарізавши на порційні шматочки.

Рецепт №5. Сирний пиріг на швидку руку

Любителі сиру обов’язково оцінять наступний рецепт простий і швидкої випічки. Для приготування ласощів будуть потрібні:

  • тонка коржик – 2-3 аркуша;4b52908f31ec1afcdf391b936624ee7c Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку руку
  • сир твердих сортів – 0,4 кг;
  • масло вершкове – 40 гр.;
  • молоко – 50-70 мл;
  • яйця – 1 шт.

Масло краще не розтоплювати, а за 30-40 хвилин до початку готування викласти з холодильника. Так, воно розм’якшиться при кімнатній температурі.

Сир потрібно натерти на крупній тертці, скласти в окрему миску, додати в нього молоко і розбити яйце. Масу ретельно перемішують, приправляють спеціями, солять, а за бажанням додають трохи зелені і пропущеного через прес часнику. З лаваша формують листи, розміри яких відповідають формі для запікання. Їх кладуть на дно дека, обмазують начинкою, кладуть зверху другий лист і проробляють з ним те ж саме. Маніпуляції продовжують до тих пір, поки не закінчиться сирно-молочна маса. Останній шар повинен бути з тіста.

Перед відправкою страви в духовку верх пирога змащують размягчившимся вершковим маслом. Запікають ласощі близько 20 хвилин при 180-200 градусах. Подавати випічку можна з овочевими салатами або м’ясною нарізкою. Приємного апетиту!

Рецепт №6. Ніжна і ароматна закуска до пива

Приготувати чіпси можна не тільки з картоплі, але і з тонких коржів тесту. Яйце додасть закуски красивий яскравий відтінок, а суміш спецій зробить її ароматною і дуже смачною. Для чіпсів знадобляться:

  • коржик з тіста – кілька аркушів;2523caa7aefd310b7fa661f8332f089f Рецепти з лаваша в духовці, або смачні страви на швидку руку
  • яйця – 1 шт.;
  • сир – 100-150 гр.;
  • часник – 1-2 зубки;
  • перець гострий і паприка – по ½ ч. л. кожного інгредієнта;
  • сіль – за смаком.

Сир потрібно перетерти на тертці як можна дрібніше. У миску розбити яйце, додають паприку, сіль, перець, пропущений через прес часник, добре все перемішують. Готовою масою щедро обмазують листи тесту з обох сторін, посипають тертим сиром. Тепер корж слід розділити на невеликі шматочки довільної форми – можна нарізати її квадратиками, сформувати соломку. Заготівлю чіпсів акуратно викладають на деко, вистелений пергаментом.

Закуска буде готова через 7-10 хвилин запікання в духовці при 180-200 градусах. Подавати до столу слід злегка охолодженому вигляді.

Час приготування чіпсів розраховується індивідуально. Краще уважно стежити за стравою під час готування, так як можна прогавити момент, ласощі підгорить і буде зіпсовано.