Бажаючі схуднути оцінять корисність цього овоча, баклажан дуже смачний. Його можна їсти тушкованим, вареним, смаженим і т. д., але його не вживають сирим. Розглянемо рецепти приготування поживних баклажан, передбачають запікання їх з часником, овочами і з застосуванням найпопулярніших соусів.
Запечені баклажани з сиром, зі сметанним соусом
Це страва проста і виходить дуже смачно.
Склад
- Середні баклажани – 3 шт.
- «Російський» або інший сир (щоб плавився відмінно) – 100 гр.
- Сметана (15-20% жирності) – 300 мл
- Петрушка – 1 пучок
- Перець чорний мелений — 1/2 чай. лож.
- Соняшникова, кукурудзяна або оливкова олія – 3 ст. лож.
- Сіль на смак
Готуємо
-
- Баклажани гарненько миємо й розрізаємо по довжині на 2 половинки. Якщо вам здається, що овоч довгий, розріжте його впоперек на 2 частини.
- Розкладіть половинки на столі і посипайте сіллю (краще великої кам’яної), для того, що б з них пішла гіркота. Тепер перекладіть половинки в миску і налийте в неї холодної чистої води, накрийте дощечкою або кришкою і покладіть під гніт. Залиште їх так від 1 до 12 год. (Чим довше, тим краще, їм корисно).
- Після закінчення часу. Злийте з баклажанів, які перебувають під гнітом, солону рідину. Потримайте під струменем холодної води. Потрібно, щоб надлишок солі змився.
- На «синеньких» потрібно зробити розрізи (поздовжні) і вирізати м’якоть, що б вийшло подобу човники. М’якоть відкладіть на тарілку.
- Сир нарізайте невеликими шматочками, укладайте його на місце вирізаних серединок.
- Приготування соусу. Петрушку, промийте під проточною водою і на дощечці дрібно подрібніть. У миску налийте сметану, додайте подрібнену зелень, трохи посоліть і поперчіть (на ваш смак), але не перестарайтеся, потрібно, щоб соус був трохи солонуватий. Все ретельно перемішайте.
- Візьміть глибоку форму, краще всього скляну. Змастіть її маслом і викладайте в неї поряд баклажани.
- Тепер зверху, акуратно, полийте їх соусом і помістіть форму в духовку, розігріту до 210 градусів. Запікатися вони будуть від 40 хв. до повної готовності, на що йде іноді і 1,5 год.
Час готування баклажан залежить від того, молоденькі овочі вам попалися або більш зрілі і як товсто ви їх нарізали.
Коли овочі стали м’якими діставайте форму. Нехай постоять хвилин 10 або 15. Перед подачею на стіл, перекладіть їх у красиве блюдо і зверху на кожну половинку покладіть по 1 чай. лож. простий сметани, вийде дуже смачно. Гіркоти зовсім не відчувається. Такі баклажани можна подавати як гарячим, так і трохи теплим.
Баклажани з вином
Любителям обідати чи вечеряти в ресторанах знайоме це пікантне блюдо. Розглянемо простий рецепт приготування баклажанів у вині. Зробивши його будинку, ви здивуєте і порадуєте всю сім’ю.
Склад
-
-
- Баклажани, середніх розмірів – 5 шт.
- Оливкова олія – 1 ст. лож.
- Помідор – 3-4 шт. (середні і зрілі)
- Пучок базиліка
- Болгарський перець – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Біле вино (на ваш смак) – 1 склянка
-
Готуємо
-
- Візьміть «синеньких» і промийте їх під проточною водою. Якщо вони молоденькі, то шкірку знімати не варто. Нарізайте овочі середніми кубиками.
- Натріть овочі кам’яною сіллю і відкладіть в сторону на 50 хв. Сіль видалити гіркоту. Потім промийте їх під струменем води, щоб прибрати надлишок солі.
- Болгарський перець промийте, очистіть від насіння і нарізайте акуратно соломкою по 0,5 див. Помідори обдайте окропом. Так, з них легше зняти шкірку. Тепер зробіть по діаметру надрізи навхрест і знімайте шкірку. Нарізайте середніми кубиками.
- Деко змащуйте оливковою олією і викладайте по черзі інгредієнти. Спочатку баклажани в кубиках, зверху помідори, потім перець, зверху цибулю (попередньо подрібнений півкільцями), плюс подрібнений часник.
- На свій смак все посоліть і поперчіть, додайте дрібно нарізаного базиліка і заправте все оливковою олією. Поставте випікатися духова шафа, при температурі 180 градусів.
- Через 25 хв. дістане деко, полийте овочі вином і ще 15 хв. запікайте.
Ароматне смачно блюдо готове. Подавайте блюдо гарячим!
Баклажани з томатами
Відмінний рецепт, запечений баклажанів під «помідорним покривалом».
Інгредієнти
-
-
- Баклажани (середніх розмірів) – 2 шт.
- Помідори – 4-5 шт.
- Сир (твердих сортів) – 200 гр.
- Часник – 4-5 зубчиків
- Соняшникова олія (для смаження) – 3 ст. лож.
- Посоліть на свій смак
- Перчіть так само на свій смак
- Петрушка, кріп або інша зелень по 1 пучку
- Італійська приправа (трави)
-
Вийде приблизно від 10 до 12 порцій.
Готуємо
-
- Баклажани промийте під проточною водою і нарізайте кружечками завтовшки 1,5 див. Посипаємо їх кам’яною сіллю з обох сторін і нехай полежать так в мисці від 0,5 до 1 год. За цей час з них піде гіркоту.
- Часник очистіть і видавлюйте через часникодавку в тарілочку.
- Тепер налийте в цю тарілку тільки що закипілої води перемішайте і занурюйте туди з 2-х сторін кожен гурток «синеньких» і присипайте італійськими травами.
- Твердий сир натріть дрібно, можна подрібнити через блендер.
- Томати нарізайте кружечками, товщиною 1 див.
- Для потрібен дека пергамент. Відрізайте потрібного розміру лист, розташовуйте на деку і змащуйте соняшниковою олією. Тепер розкладіть кружечки баклажанів. Зверху акуратно розташовуйте тертий сир, а потім кружечки помідорів. Всі помірно посоліть і перчіть.
- Розігрійте духовку до 180 градусів і поставте туди деко з стравою. Нехай запікається приблизно 25 хв. Після закінчення часу відкрийте дверцята духової шафи і спробуйте зубочисткою, достатньо м’якими стали баклажани з помідорами у власному соку? Якщо готові, вимкніть духовку і виймайте блюдо. Перекладайте на велику тарілку. Нехай трохи охолонуть і можна приступати до трапези. Кожен кружечок посипайте дрібно рубаною зеленню.
Виходить швидко і дуже смачно.
Приємного апетиту!