Баклажани завжди служили джерелом натхнення для кулінарів. Вони чудово поєднуються з різними приправами, іншими овочами, але особливо смачні запечені баклажани з куркою в духовці. Найпопулярніші і доступні рецепти можуть використовуватися для щоденного меню.
Рецепт 1
На 5 порцій знадобиться:
- 600 г курячого філе;
- 8 картоплин середнього розміру;
- 1 великий баклажан;
- 1 головка цибулі;
- 5 — 6 соковитих томатів;
- 2 ст. л майонезу;
- рослинна олія для обсмажування картоплі і змащування форми.
Курка з баклажанами і картоплею в духовці готується не більше 20 хвилин.
Порізати філе довгастими шматочками, цибулю — півкільцями, перемішати, залити майонезом, поставити в холодне місце на півгодини.
Четвертинки очищеного картоплі посолити, обсмажити до золотистого кольору на сильному вогні. Головний овоч нарізати кубиками, помідори — скибочками і перемішати з картоплею. Викласти у змащену форму всі овочі рівним шаром, поверх них — м’ясо.
Запечені баклажани з куркою та картоплею можна приготувати, замінивши картоплю на кабачки. У цьому випадку нейтрального смаку овоча додадуть пікантності пряні спеції.
Рецепт 2
Витрата продуктів на 2 порції:
- 2 баклажана;
- 2 курячих філе;
- 2 помідори;
- 8 ст. л тертого сиру;
- 1 цибулина;
- зелень петрушки;
- сіль, перець за смаком;
- рослинне масло.
Нарізані кружечками, товщиною близько 5 мм, головний овочевий інгредієнт обсмажити з обох сторін.
Подрібнені цибулю і часник обсмажити на повільному вогні, додати протерті томати, перець, сіль, рубану зелень і продовжувати готувати соус близько 10 хвилин.
Філе нарізати кубиками або смужками, опустити в киплячу олію на кілька хвилин. У форму або глибоку сковороду, змащену маслом, укладати шарами баклажани і філе, додаючи соус. Останнім шаром повинен бути сир. Блюдо запікається в духовці до утворення рум’яної сирної скоринки. Баклажани з куркою в соусі хороші і в гарячому вигляді, і в якості холодної закуски.
Рецепт 3
Для 2-х порцій страви знадобиться:
- 2 баклажана;
- 0,5 кг філе;
- 3 соковитих томатів;
- 200 гр тертого сиру;
- 2 зубчики часнику;
- зелень;
- рослинна олія для обсмажування.
Баклажани 3 рази глибоко надрізати уздовж, не доходячи до плодоніжки. Смужки м’яса шириною близько 3 см злегка обсмажити. Помідори нарізати кружечками, зелень порубати. У утворилися стулки баклажанів помістити філе і томати.
Змішати з майонезом подрібнений часник. Потім укласти начинені овочі у форму, рясно посипати зеленню і залити майонезом. Якщо готується більше 2-х порцій, роблять шари, і кожен з них поливають соусом. На завершення викладається весь сир. Запікають страву в духовці до утворення золотистої сирної скоринки. Курка з баклажанами та помідорами зазвичай не потребує солі через використання майонезу.
Варіантів приготування курки з баклажанами існує величезна кількість завдяки тому, що ці продукти-компаньйони відмінно поєднуються один з одним. Який би рецепт «Баклажани з куркою» не був взятий за основу, потрібно дотримуватися кількох загальних правил:
-
- Баклажани мають бути молодими з глянцевою непошкодженою шкіркою. Такі плоди не доведеться попередньо замочувати у солоній воді для видалення гіркоти, що обов’язково не кращим чином вплинуло б на смак страви, особливо якщо воно готується з кабачками в духовці.
- Краще всього використовувати м’ясо курки, не піддавалося заморожування: філе не буде водянистим, зберігши свою природну соковитість.
- За бажанням філе курки можна замінити на філе індички, але це більш щільне м’ясо до обсмажування потрібно відбити.
- Якщо баклажани готуються з куркою і сиром, філе слід попередньо обсмажують, щоб рум’яна кірочка сиру не утворилася до готовності м’яса.
Блюдо, приготоване з урахуванням цих нюансів, завжди буде соковитим, ароматним, смачним, легким і разом з тим ситним.