Білий амур — це дивовижно смачна рибка з сімейства коропових. У неї ніжне, соковите м’ясо, яке складно зіпсувати. А з-за того, що він великий (від 2 до 30 кілограмів), його кісточки не є перешкодою ні під час готування, ні під час їжі.
Білий амур
З цього річкового мешканця роблять багато смачних страв, але краще виходить білий амур у фользі в духовці. Нехитрий, але смачний рецепт приготування амура підійде господиням без особливих кулінарних навичок. Риба готується без начинки, так що кістки можна не виймати. Час готування — близько 60 хвилин.
На 5-6 порцій нам знадобиться
- ціла або частину тушки білого амура — 2 кг.
- суміш з 5 перців мелена — 0,5 чайної ложки
- улюблені сухі трави (петрушка, кріп, базилік, м’ята) — 2 чайні ложки сумарно
- мускатний горіх, хмелі-сунелі, каррі — за бажанням
- лимон для збризкування
- борошно для обсипання
- рослинне масло — близько 50 мл.
- сіль морська (велика) — 0,5 чайної ложки.
Етапи приготування
Для початку підготуємо рибу до маринування. Видаляємо луску, вспарываем черевце і акуратно виймаємо нутрощі, зябра і чорну плівку. Остання легко видаляється, якщо підставити рибку під струмінь води і злегка пошкребти ножем. Голову, хвіст можна не видаляти. На боках зробити гострим ножиком косі неглибокі надрізи — потрібні для швидкого маринування. Трохи підсушуємо паперовим рушником.
Збризкуємо рибу лимонним соком, натираємо сіллю і відправляємо відпочити, поки ми займаємося приготуванням маринаду. Для нього в тарілці змішуємо всі спеції, додаємо до них сіль (з нею потрібно не переборщити, адже ми вже посолили тушку). Тепер додаємо рослинне масло. Для запікання в фользі в духовці білого амура треба ретельно обмазати-облити цією сумішшю і залишити хвилин на 15-20.
За цей час розігріваємо духовку до 180-190 градусів. Після того, як рибка замаринувалась, обсипаємо її борошном.
Кладемо тушку на лист фольги і робимо герметичний конверт. Цю конструкцію кладемо на деко або сковорідку. Запікаємо близько 20-25 хвилин.
Приготований в духовці білий амур виходить дуже соковитим, оскільки фольга не дає випаровуватися бульйону. Подавати страву можна цілком або порційно, гарнировав його картоплею, вареними або приготованими на грилі овочами.
В якості соусу добре підійде звичайний або часниковий соєвий. Але і без соусу запечений амур — справжній король святкового сімейного вечері.
Приємного апетиту!