Риба з рисом в духовці – доповнюючи і вдосконалюючи один одного

Про сприятливому впливі риби на організм людини було сказано чимало, і навряд чи знайдуться люди, які не чули про незамінність цього продукту як джерело амінокислот, кальцію, фосфору та інших корисних речовин. Але для комплексного харчування вживання риби ізольовано від інших продуктів не підійде – в ній майже не містяться вуглеводи, необхідні для забезпечення організму енергією.

Тому багато кулінари взяли на озброєння методику запікання тушок, фаршированих углеводсодержащими продуктами, перше місце серед яких по праву займає рис, що містить, крім того, клітковину, вітаміни, мінерали, вітаміни групи «В». Поєднання морепродуктів і рису зустрічається в раціонах багатьох азіатських країн (згадайте, хоча б, популярні зараз суші), і причина цього криється саме в ідеальному взаємодоповненні властивостей компонентів.

Риба з рисом в духовці – ідеальний зразок здорового і збалансованого харчування.

Риба, рис і нічого зайвого

Спершу – простий рецепт для шанувальників нехитрих страв, що дозволяють сконцентруватися на смак кожного інгредієнта без змішування їх у загальній палітрі. Важлива перевага рецепта – абсолютна універсальність. Запечена риба може бути як морської, так і річковий, практично будь-якого виду і форми – все залежить лише від Ваших уподобань. Зацікавлені? Тоді Вам знадобиться мінімум інгредієнтів, серед яких:

  • f9f6baf94789d1a93bf22317f29078bd Риба з рисом в духовці – доповнюючи і вдосконалюючи один одноготушка середнього розміру – 1,2 – 1,6 кг;
  • рис довгозернистий – 300-350 м;
  • цибуля – 2-3 невеликих головки;
  • лимонний сік – 20-50мл;
  • сметана – 50-80 мл;
  • сіль, спеції – за смаком.

Тушку чистять і ретельно вимивають, після чого готують до фарширування. Роблять по всій довжині неглибокі надрізи, після чого натирають зовнішню і внутрішню поверхню сумішшю лимонного соку, солі і спецій. Рис варять до напівготовності, цибулю обчищають, дрібно шаткують і злегка обсмажують на сковороді. Тушку заповнюють сумішшю рису і цибулі, додавши за смаком сіль і перець.

Фарширована риба запікається на змащеному олією закритому листі чи щільно загорнутої у фользі, в попередньо розігрітій до 180-190 градусів духовці. Індикатором готовності послужить характерна ароматна кірочка, яка з’явиться через 50-60 хвилин після початку запікання.

Стейки сьомги

Дивовижне поєднання смаків можна отримати, скомбінувавши в одному порційному блюді стейки сьомги або форелі з хорошими сортами рису і морквою. Для приготування цього делікатесу знадобляться:

 

  • 3d3958d634f2c2f81bd03d221a96c1f6 Риба з рисом в духовці – доповнюючи і вдосконалюючи один одногосьомга або форель – 2 стейка;
  • рис «Басматі» – 200 г;
  • цибуля – 1 велика цибулина;
  • часник – 2 зубчики;
  • морква – 1 велика морква;
  • лимонний сік – 50 мл;
  • оливкова олія – 20 мл;
  • соняшникова олія – 20 мл;
  • білий мелений перець – 1 ч. л.;
  • розмарин – 0,5 ч. л.;
  • сіль – за смаком.

Блюдо дуже чутливе до якості м’яса, тому вибирати його потрібно дуже уважно. Приготування починається з ретельного миття стейків під проточною водою, після чого їх промакивать паперовими рушниками, збризкують лимонним соком і обтирають сумішшю солі і білого перцю. Рис варять до напівготовності, подрібнюють моркву і цибулю, після чого злегка підсмажують на соняшниковій олії.

Фольгу нарізають на великі квадрати, покривають соняшниковою олією. Рис змішують з овочами і викладають на фольгу, за бажанням можна додати горошок або кукурудзу. Гарнір посипають розмарином, зверху розташовують стейк, а по його поверхні розподіляють часникову кашку. Краї фольги загортають і запечатують максимально щільно. Отримані конверти розташовують на середній полиці попередньо розігрітій до 200-210 градусів духовці. Сьомга або форель, запечена в духовці на подушці з рису і овочів, готується 20-25 хвилин.

У процесі приготування розкривати конверти не варто, а після закінчення запікання робити це потрібно обережно, щоб уникнути опіку парою. Перед подачею на стіл блюдо поливають невеликою кількістю оливкової олії.

Запікаємо філе тріски

Це ароматне блюдо, покрите ніжною сирною скоринкою, стане справжньою знахідкою для найвибагливіших гурманів. До компонентів, необхідних для його приготування, відносяться:

  • b53aec96c959c442235349b70ad90862 Риба з рисом в духовці – доповнюючи і вдосконалюючи один одногофіле тріски – 1 кг;
  • рис «Басматі» – 300 г;
  • цибуля – 1-2 цибулини;
  • помідори – 2-3 шт;
  • твердий сир – 200 г;
  • сметана – 100 г;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • мінеральна вода – 500 мл;
  • свіжа зелень – 1 пучок;
  • сіль, спеції – за смаком.

Приготування починається з обжарювання подрібненої цибулі. Потім його змішують з промитим рисом і подрібненою зеленню. Все це викладають у змащений олією глибокий лист. Філе тріски нарізають великими шматками, миють і викладають на рис, зверху розташовують кільця помідорів. У киплячій мінеральній воді розводять сметану, сіль і спеції, після чого рідину вливають у страву.

Лист ставлять у попередньо розігріту до 200-210 градусів духовку, щільно закривши його фольгою. Через 25-30 хвилин страва акуратно розкривають і посипають тертим сиром. Тепер тріска, запечена з рисом, томатами та сиром повинна побути в духовці ще 10-15 хвилин. До столу страву подають гарячою, можна доповнити його свіжими овочами, легкими салатами або сухариками.

Риба з рисом в духовці, приготовлена уважно з любов’ю, обов’язково вийде корисною і неймовірно смачною. Вона підійде і для святкового столу, і для романтичної вечері, і в якості дієтичного страви – різноманітність методик приготування дозволить Вам підібрати рецепт, повністю відповідає необхідним вимогам.

Сподіваємося, Вам сподобалася ця стаття. Будь ласка, залиште відгук про неї, так ви допоможете нам стати краще або просто підніміть настрій своєю позитивною оцінкою.