Річкова риба в духовці – джерело здоров’я і довголіття

Річкова риба різних видів і методик приготування була чи не першою стравою, яке освоїло людство. Вона лежить в основі найдавніших кулінарних традицій, згадується в історичних і релігійних текстах, зустрічається на картинах і фресках.

Це не дивно, адже крім неповторного, унікального смаку правильно приготовлена риба володіє рядом корисних властивостей, серед яких сприятливий вплив на м’язову і кісткову тканини, що пояснюється великою кількістю білків, вітамінів груп A і D, мінералів, серед яких кальцій, магній, цинк, селен, йод і, звичайно ж, фосфор.

Крім того, регулярне вживання в їжу риби, поєднується зі збалансованою дієтою, нормалізує діяльність нервової і серцево-судинної системи, забезпечує красу та довголіття.

Сьогодні ми розкриємо секрети приготування деяких видів річкової риби в духовці, серед яких карась, сом і щука.

Карась в майонезі

У річкової риби завжди є характерний неприємний запах застояної води, здатний дещо зіпсувати смак страви, тому її підготовці приділяють особливо важливу увагу. Карасів чистять і ретельно вимивають до практично повного зникнення неприємного запаху. А після цього їм дають просочитися рослинними маслами. Але про все по порядку. Для приготування запечених в майонезі карасів знадобляться такі інгредієнти:

  • 023544f1708cfc1800efa576d6576125 Річкова риба в духовці – джерело здоровя і довголіттякарасі свіжі – 3 риби по 400-500 м;
  • оливкова олія – 60 мл;
  • яйце – 1 шт;
  • майонез – 150 мл;
  • розмарин – 3 гілочки;
  • паприка – 0,5 ч. л.;
  • сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Рецепт страви дуже простий і доступний навіть початківцям кулінарам. Попередньо підготовлені тушки карасів рівномірно заправляємо оливковою олією, солимо, перчимо й залишаємо на 30-45 хвилин, після чого викладаємо на застелений папером для випічки деко. На кожного карася кладемо по одній гілочці розмарину – це вигідно підкреслить їх аромат. Деко покласти в попередньо розігріту до 170-180 градусів духовку. Така температура вбереже страва від підгоряння, збереже м’ясо м’яким.

Тепер у нас є 25-30 хвилин, протягом яких готуємо простий соус – змішуємо майонез, яйце, паприку і збиваємо до отримання однорідної суміші з легким бежево-рожевим відтінком. Як тільки карасі почнуть купувати золотистий відтінок, швидко покриваємо їх соусом і продовжуємо запікати при тій же температурі ще 5-10 хвилин. Таким чином, загальний час приготування страви складе 30-40 хвилин.

 

Сом – екологічно чистий продукт

Крім корисних якостей, властивих всім річковим видами, сом володіє однією унікальною особливістю – його організм не накопичує токсини. Почасти це пов’язано з тим, що соми в змозі свідомо уникати забруднених ділянок водойм, почасти пояснюється анатомічними особливостями. А щоб приготувати з сома дуже смачне блюдо, нам, крім самої риби, знадобляться:

  • 128f1453de167e00d7d6edd97f7bf6fd Річкова риба в духовці – джерело здоровя і довголіттяцибуля – 4 шт;
  • лимонний сік – 100 мл;
  • вершки – 400 мл;
  • твердий сир – 300 г;
  • петрушка – 1 пучок;
  • сіль і гострі спеції – за смаком.

Підготовлену тушку сома середнього розміру рясно поливаємо нерозбавленим лимонним соком і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб позбутися від неприємного запаху і злегка розм’якшити м’ясо. У цей час цибулю нарізаємо чвертькільцями, зелень дрібно шаткуємо, сир натираємо максимально довгими смугами середньої ширини. Рибу розрізаємо на порційні шматочки і обтираем кожен сумішшю солі і спецій.

Деко вистилаємо фольгою і викладаємо в два ряди шматочки сома. На них маємо цибулю і сир, рясно поливаємо вершками і загортаємо фольгу до повної герметичності. Страва має готуватися 40-45 хвилин у попередньо розігрітій до 200 градусів духовці. За п’ять хвилин до готовності фольгу потрібно акуратно розкрити. Робити це слід довгим ножем, щоб уникнути опіку парою. Індикатором повної готовності повинна стати рівномірна рум’яна кірочка. Запеченого сома подають на стіл з картоплею або рисом, рясно посипавши рубаною петрушкою.

Фарширована щука

Річкова риба в духовці може бути по-справжньому розкішним стравою, якщо правильно підібрати рецепт і належним чином його реалізувати. Приклад такої страви – щука фарширована м’ясом і картоплею, яка напевно стане справжньою прикрасою святкового столу. Для страви потрібно:

  • dc8e653fdcea5cf1073418853802af17 Річкова риба в духовці – джерело здоровя і довголіттявелика щука – 1 шт;
  • свинина – 100 р;
  • свиняче сало – 100 г;
  • картопля – 300 г;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • соєвий соус – 20 мл;
  • лимонний сік – 100 мл;
  • соняшникова олія – 40 мл;
  • сіль, перець, спеції – за смаком.

Щуку готують до запіканню так само, як і інші види, за винятком особливої уваги, яку необхідно приділити видалення всіх нутрощів. Потім з риби витягують філе і кістки. Рибне філе пропускаємо через м’ясорубку, також чинимо зі свининою, салом та попередньо відвареною картоплею до готовності. Часник і цибулю можна дрібно нарізати, а можна помістити в м’ясорубку разом з іншими продуктами. Змішуємо інгредієнти подрібнені, додаємо соєвий соус, сіль і спеції. Щуку збризкуємо лимонним соком як зовні, так і всередині, після чого заповнюємо приготованою сумішшю. Шкіру на животі закріплюємо за допомогою зубочисток.

Запікають фаршировану щуку в попередньо розігрітій до 170-200 градусів духовці на змащеному олією деку, загорнувши хвіст і голову у фольгу. З-за великих розмірів щуки, розташовувати її найчастіше доводиться півколом, а на останньому просторі можна запекти овочі для гарніру. Час приготування страви – від 1 до 1,5 годин. Характерний колір і запах сповістять про готовність щуки.

Сподіваємося, представлені рецепти річкової риби виявляться корисними для Вас і допоможуть створити справжній кулінарний шедевр!