Рис в духовці рецепт з овочами і паелья з креветками і помідорами

Рис — це ідеальний гарнір до будь-якого м’яса, риби, хороший він і сам по собі. А якщо готувати рис в духовці з морквою, цибулею, болгарськими перцем, то може вийти цілком самостійне вегетаріанське блюдо. Вибирайте улюблений рецепт і балуйте себе смачним і корисним обідом.

Порада: в холодному вигляді готовий рис з овочами в духовці можна легко перетворити в салатик, додавши рибні консерви або відварне м’ясо і улюблену заправку, наприклад, майонез з оливковою олією і часником.

Харчова цінність

Користь рису та його склад сильно залежать від сорту і способу обробки. Найкориснішим вважається нешліфований, потім — пропарений, але і в шліфованої залишається велика кількість цінних речовин:

  • 3e0337cc57c97db39e1416d001680154 Рис в духовці рецепт з овочами і паелья з креветками і помідорамиТіамін (B1) — в 100 грамах міститься 23% від добової норми. Захищає печінку, м’язи, нервову систему, сприяє зміцненню пам’яті, імунітету, потужний антиоксидант.
  • B6 — 27% від с. н. Захищає від утворення каменів, сприяє нормальному розвитку шкіри, волосся, нігтів, один з найважливіших при відновленні організму після хвороб, операцій.
  • PP — 26% від с. н. Регулює холестерин, захищає від діабету, стимулює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Магній, фосфор, мідь, марганець, кремній, ванадій, кобальт — всі ці речовини необхідні для нормальної роботи мозку, стабільності нервової системи… Якщо готувати рис з овочами в духовці, то можна отримати приголомшливо збалансований обід.

Важливо: шліфований рис — досить калорійний продукт, що слід врахувати під час складання дієти для схуднення.

Рецепт №1

Найпростіший варіант приготування в духовці — зробити щось на зразок овочевого плову. Нам буде потрібно:

  • рис пропарений — 1 склянка;6d2a9c5cf62996d027c2b6cbdff5c3e4 Рис в духовці рецепт з овочами і паелья з креветками і помідорами
  • цибуля — 1-2 головки;
  • морква — 1 шт.;
  • спеції — сіль, паприка, мелений чорний перець, мелений часник, шафран, каррі і так далі — за смаком;
  • олія оливкова (будь-яке рослинне) — близько 30 грам;
  • зелень для прикраси.

Етапи приготування

 

  • Дрібно шаткуємо цибулю і відправляємо його зажариваться до злегка золотистого кольору на сковорідку.
  • Моркву очищаємо, натираємо на тертці, додаємо до жарящемуся луку. Доводимо до напівготовності.
  • Висипаємо все це в посуд для запікання в духовці. Зверху рівним шаром викладаємо рис. Поверх рису вливаємо воду, так, щоб вона була вище рівня десь на 3 см (близько 400 мл).
  • Далі додаємо спеції, акуратно, щоб не потривожити шари, перемішуємо приправи, рівномірно розподіляючи їх у воді. Закрити посуд кришкою.
  • Духовку розігріваємо до 200°C в режимі «нижній нагрів», ставимо в нього нашу страву.
  • Готується рис з овочами в духовці близько 20 хвилин. Через 15 хвилин потрібно дістати посуд, всі верстви перемішати, відправити допекаться ще на 5 хвилин.
  • У цю страву можна додати болгарський перець, помідори, кабачки, стручкову квасоля, брокколі, кукурудзу, зелений горошок та інші улюблені овочі. Прикрасьте зеленню і отримаєте шедевральний гарнір.

    Важливо: при 200°C коричневий рис готується близько 35 хвилин, шліфований — 15-20, пропарений — 25 хвилин.

    Рецепт №2

    Слово «паелья» походить від італійського «сковорідка», але можна готувати цю страву в духовці. У цей рецепт можна додати м’ясо і будь-які морепродукти. Беремо:

    • рис довгозернистий пропарений — 200 грам;b717a843940d3eeb7c97087894c4ff9f Рис в духовці рецепт з овочами і паелья з креветками і помідорами
    • помідори — 2 шт;
    • морський коктейль (можна просто креветки) — 300 грам;
    • часник — 3 невеликих зубчики;
    • спеції — куркума, шафран, чорний мелений перець — за смаком (десь по 0,5 ч. л.);
    • сіль;
    • оливкова масло — 30 грам.

    Етапи приготування

  • Розігріваємо сковорідку з олією і видавлюємо часник. Смажимо близько 2 хвилин.
  • З помідорів знімаємо шкірку, дрібно-дрібно рубаємо, додаємо до часнику. Прогріваємо близько 3-4 хвилин на середньому вогні.
  • Всипаємо морський коктейль і спеції на сковорідку. Обсмажуємо десь 5 хвилин.
  • Пересипаємо все в посуд, в якій буде готуватися рис в духовці.
  • Викладаємо рис і наливаємо воду, як в рецепті №1. Закриваємо блюдо кришкою і ставимо в духовку на 25-30 хвилин.
  • Рис в паельї повинен вийти трохи клейковатым, насиченого жовтого кольору з червоними вкрапленнями. Прикрашайте зеленню і радуйте гостей справжньою італійською кухнею.

    З рисом по життю

    Добре поєднується рис також з сиром і яйцем, просто з шматочками м’яса або риби, зі шпинатом і горошком, з фруктами… Фантазії немає меж! Так що можна місяць готувати своїм домашнім цю унікальну крупу в духовці і жодного разу не повторитися.