Шашлик зі свинини в духовці секрети приготування

Про багатьох стравах можна довго говорити, розповідаючи, як їх правильно готувати, які є секрети і тонкощі, але тільки не про це. Мова, звичайно, йде про шашлик. Кожен сам знає, як його краще зробити: хороші вугілля, правильне м’ясо, грамотний кухар — ось і весь секрет. А чи можна зробити шашлик зі свинини в духовці? Тобто, прямо у своїй квартирі? Виявляється, легко! І навіть не одним способом.

Секрети і тонкощі

479b13a57e515779f10ba85eff31d7b4 Шашлик зі свинини в духовці секрети приготуванняБудь чарівно смачне блюдо повинне мати три правильних складових:

  • інгредієнти для нього
  • холодне приготування (нарізування, замішування, вимочування і так далі)
  • гаряче приготування, тобто, теплову обробку

Звичайно ж, не варто забувати і про хороше кухаря. І шашлик з будь-якого виду м’яса — не виняток. Так що для початку потрібно вибрати, з чого він буде готуватися. А все інше додасться.

Робити шашлик будинку в духовій шафі можна, в теорії, з самих різних продуктів:

  • м’яса (баранина, свинина, яловичина)
  • птиці (курка, качка, індичка, гусак та інші)
  • риби (сьомга, форель, пеленгас, сом та інші)
  • субпродукти (серце, печінка і так далі)
  • овочів

Для кожного виду є свої особливі спеції, маринади, оптимальні температури і режими приготування. Але в дійсності (перевірено тисячами досвідчених і не дуже кулінарів) найкраще виходить саме свинина. На ній і сконцентруємося.

Вибираємо маринад

Хороший маринад і грамотно підібрані спеції — це вже півсправи, щоб приготувати дивовижно смачні шашлички з свинини не на природі, а в своїй власній духовці. Є маса варіантів, ніж замаринувати м’ясо:

  • f950621844594ae2c3299dd94fdd5b82 Шашлик зі свинини в духовці секрети приготуванняв оцті
  • в лимонному (гранатовому або іншому кислому) соку
  • в пиві
  • у вині
  • в газованій воді
  • у кефірі
  • в сметані
  • в цибульному соку (потрібно потерти на тертці)
  • в майонезі і так далі

Можна використовувати і різні мікси цих маринадів. А можна готувати м’ясо прямо на суху, змусивши його виділити власний сік: трохи спецій і солі, сильніше придушити руками при перемішуванні, і все. Повірте, цей спосіб один з найкращих і навіть не вимагає тривалого маринування — через годину шашлик готовий до того, щоб його запекли на шпажках, деку або якось інакше. Який маринад краще — вирішує тільки сам домашній шеф-кухар.

Маринад немислимий без спецій, їх обов’язково потрібно додати якраз на стадії маринування — саме з-за них шашличне м’ясо абсолютно унікально, і сплутати його ні з чим не можна. У магазинах продаються різні види вже готових сумішей «Для шашлику», «Для справжнього шашлику з баранини» і так далі. Але жоден досвідчений кухар ними не користується: не вдається створити ідеальний смак.

e27afce916ef222a94181713432027f3 Шашлик зі свинини в духовці секрети приготуванняКращі спеції для маринування свинини

Можна обійтися звичайним меленим чорним перцем і сіллю — теж буде смачно. Можна додати часничок — оригінально, долити соєвий соус — пікантно, покласти пару ложок меду — чудовий варіант для курки, гірчиця допоможе прискорити процес маринування.

Основні букети, які підходять для шашлику з свинини в духовці це:

  • хмелі-сунелі (постарайтеся купити на ринку) — повірте, там є все, включаючи расчудесный шафран і товчену лаврушку; додайте до цієї приправи перець чорний або будь-який інший для підвищення гостроти
  • ваша улюблена суміш перців плюс товчений лавровий лист
  • каррі (склад різний в залежності від виробника, тому доповнюйте суміш за смаком)

Всі ці спеції відмінно підійдуть для додавання в будь-яку основу для маринаду.

Оскільки ми, на жаль, не маємо можливості приготувати шашлик на природі, постараємося шикарно зробити його будинку в духовій шафі самими різними способами. У кожного з них є свої переваги і недоліки. Пробуйте і вибирайте улюблений.

Рецепт № 1

Якщо ви поки не робили шашлик в духовці, рецепт на шпажках вам напевно сподобається більше за інших. Він дуже простий, вдається навіть новачкам і безпрограшний в будь духовці, якщо в ній досяжна температура 230°C. Потрібно:

 

  • 143f2683757350f3a53df3ae996ff986 Шашлик зі свинини в духовці секрети приготуваннясвинина — 0,5 кг.
  • сало (краще звичайне, без м’ясної прошарку) — 0,15 кг
  • цибуля — 4 шт.
  • лимон — половинка
  • спеції (паприка, чорний перець мелений, товчений лавровий лист, зіра), сіль — за смаком
  • оцет — 20 гр.
  • дерев’яні шпажки або короткі шампури

Порада: якщо плануєте використовувати дерев’яні шпажки, їх необхідно вимочити в теплій воді, інакше вони можуть перегоріти.

Етапи приготування

  • Для початку ріжемо кубиками м’ясо (невеликими, десь 3×3), сало теж ріжемо короткими смужками.
  • Складаємо все це багатство в мисочку, посипаємо приправами і сіллю, поливаємо соком з половинки лимона і добре з натиском вимішуємо.
  • Натираємо на тертці (бажано дрібної) 2 цибулини в мисочку зі свининою. Добре перемішуємо. Накриваємо все це плівкою або щільною кришкою і залишаємо при кімнатній температурі на 1-1,5 год.
  • Нарізаємо залишилися кільцями цибулини, складаємо в посуд, змішуємо оцет з 100 грамами води, сіллю, заливаємо маринадом цибулю.
  • Нанизуємо свинину на шпажки так, щоб чергувалися м’ясо, сало і мариновану цибулю.
  • Духовку розігріваємо до 250°C, режим «нижній нагрів». Вниз ставимо деко, на якому лежить кілька шматочків сала. Посередині поміщаємо грати з нашими шпажками.
  • Іноді заглядаємо в духовку, якщо потрібно — перевертаємо шпажки. Час приготування близько 30 хвилин.
  • Такі шашлички зі свинини виходять дуже смачними і максимально схожими на ті, які можна зробити на природі.

    Рецепт № 2

    de79253fd37e046a02f13d004791155a Шашлик зі свинини в духовці секрети приготуванняЯкщо у вас немає часу так церемонитися з м’ясом, можна скористатися пекарським рукавом. Будинки в духовці на газу складно зробити гідний варіант (електроплити з конвекцією — інша розмова), але рукав вас виручить.

    Отже, беремо шпажки зі свининою, які ми зробили за попереднім рецептом, і закладаємо їх обережно в рукав для запікання, зав’язуємо його з двох сторін, робимо пару проколів зверху. Кладемо все це на деко і ставимо в духовку на 20-40 хвилин при температурі 230°C.

    Важливо: шпажки не повинні лежати один на одному і сильно стикатися — вийде тушонка.

    Рецепт № 3

    Цей варіант приготування шашлику в духовій шафі з м’яска дуже схожий на попередній, тільки ми зробимо цибульну подушку, додамо м’яса пікантність. Для цього 2 цибулини ріжемо тонкими кільцями, складаємо їх у друшляк, обдаємо окропом і далі маринуємо в суміші 100 грам води, 2 столових ложок оцту, солі і маленькою щіпки цукру. Маринуватися цибуля має не менше години.

    Всередину рукава викладаємо маринований цибулю, поверх нього, не втираючи, кладемо шпажки. Зав’язуємо рукав, робимо проколи, кладемо його на деко і ставимо це все в самий низ духовки, розігрітій до 250°C. Час приготування — близько години.

    Рецепт № 4

    de23abbdad557ab1cb37220b7acf704e Шашлик зі свинини в духовці секрети приготуванняМожна приготувати наші шашлички з свинини в банку — теж оригінальний спосіб. Для цього рецепту нам потрібно вже готове м’ясо на шпажках, а додатково:

    • часник — пару зубочки
    • рідкий дим — 2 столових ложки
    • трилітрова банка

    Етапи приготування

  • На дно наливаємо дим, кладемо часник (можна і інші приправи).
  • Шпажки ставимо в банку вертикально, закриваємо зверху фольгою.
  • Банку ставимо на деко і відправляємо в холодну (!) духовку, включаємо її спочатку на температуру 100°C, через 10 хвилин додаємо до 150°C, ще через 10 — на 200°С. Режим «нижній нагрів». Через годину блюдо буде готово.
  • Ми на вигадку хитрі

    Експериментуйте з маринадами, спеціями, додавайте на шпажки овочі, готуйте і ще раз готуйте вдома смачний шашлик. Не рекомендуємо вам просто ставити в духовку деко або сковорідку зі свининою — вона частково подтушивается. А в іншому — немає межі досконалості. І нехай сусіди заздрять тому, що ви можете, не виходячи з дому, поласувати цим чудовим блюдом.

    Якщо вам сподобався рецепт цього кулінарного шедевра, то будемо вдячні за зворотній зв’язок у вигляді відгуку. Нам важлива ваша думка – адже ми працюємо для вас!