Сібас в духовці у фользі — 3 простих смачні рецепти

Загрузка...

У сібаса безліч назв, наприклад, у Греції його називають лаврак або лавраки, а на півночі Росії називають морським вовком або морським окунем. Ця риба дійсно відноситься до окунеобразным, але має мало кісток і досить високий відсоток вмісту білка. Є в ній і традиційний «рибний» набір вітамінів і мікроелементів: A, D, E, K, фосфор, кальцій, кислоти омега-3, йод та інші. Із-за малої костистости її можна готувати цілком, що дозволяє зберегти максимум корисних речовин. Можна робити сібас в духовці у фользі, запікати з овочами, фарширувати, робити в соляному панцирі, готувати з мінімумом спецій… І в будь-якому варіанті він буде незрівнянно гарний.

Трохи про вибір риби

ec051aaf04e06d931de6933855fab545 Сібас в духовці у фользі   3 простих смачні рецептиСібас, він же бранзина, спигола, або окунь морський вовк, лаврак, лафрак і так далі, — благородна рибка, яку не соромляться подавати в кращих ресторанах світу. У природі вона живе на великій глибині і може виростати до 1 метра. У магазини надходять в основному екземпляри довжиною близько півметра і вагою приблизно 500-700 грам.

Десь із середини минулого століття її почали розводити в садках, і з тих пір вона стала доступною для широких мас. Кращим вважається грецький сібас — там його розводять прямо в море в обгороджених акваторіях на натуральних кормах. Але промисел цієї рибки ведеться і в Норвегії, і в Росії, і в Марокко. Вибирайте для свого столу грецької, німецької або італійського сібаса і точно не прогадаєте.

Елементарний з лимоном та спеціями

Морський окунь, він же бранзина, має відмінні смакові характеристики, так що кухарю потрібно провести мінімум маніпуляцій, щоб зробити прекрасне блюдо. Цей рецепт сібаса в духовці у фользі буде під силу навіть новачкам. Трохи спецій, трохи лимончика, і рибка буде виливати чудові аромати і радувати гурманів своїм смаком.

4fbd53d6d2a9480549aa02ab2d126fe1 Сібас в духовці у фользі   3 простих смачні рецептиПотрібно:

  • потрошена тушка сібаса з головою — 1 шт. (600-700 гр.);
  • цибуля ялтинська червоний (або солодкий білий) — 1 велика головка;
  • лимон — 1 шт.;
  • кмин — 1 чайна ложка;
  • рожевий перець горошок (або білий мелений) — за смаком;
  • зелень (в основному кріп) — за смаком;
  • сіль крупна морська — за смаком;
  • трохи рослинного масла.

Етапи приготування:

Рекомендація: якщо не знаєте, які підібрати спеції до риби, в тому числі і до сибасу, просто виконайте правило «трьох П» для риби посолити, поперчити, підкислити, і страва вже буде приречене на успіх.

  • Промиваємо тушку сібаса, ретельно просушуємо. Голову і плавники можна не видаляти.
  • Нарізаємо цибулю кільцями товщиною близько 0,5 див. ¾ лимона також кришимо кільцями, по можливості більш тонкими.
  • Солимо рибку, зовні і всередині натираємо сіллю і спеціями. Всередині збризкуємо соком ¼ лимона.
  • На деко/сковорідку викладаємо фольгу, змащуємо її маслом. Зверху викладаємо ½ цибулі, золоті кільця, кладемо рибу, далі знову лимони та цибулю.
  • Ретельно закладаємо конверт з фольги, щоб наш сібас втратив мінімум соку.
  • Запікати потрібно в духовці, розігрітій до 200°C, в режимі «нижній нагрів» близько 15 хвилин. Далі можна розгорнути фольговану папір зверху і дати рибці трохи підсушіть в духовій шафі — 5-10 хвилин, не більше.
  • Подавайте з улюбленим гарніром — картоплею, рисом, овочами, посипавши рубаною зеленню. Такий сібас в духовці у фользі — ідеальний варіант для частування неочікуваних гостей. Трудовитрати на приготування страви складуть не більше 5-10 хвилин. Так що, поки чоловіки будуть відкривати біле вино, і воно буде «дихати», рибка буде вже на столі.

    В соляному панцирі

    Цей рецепт сібаса в духовці ще простіше, ніж у фользі з лимончиком.

    f91d50c37cc0cc5fab6e28a071e771f2 Сібас в духовці у фользі   3 простих смачні рецептиНам потрібні

     

    • тушка сібаса потрошена з головою — 1 шт. (близько 600 гр.);
    • лимон — 1/3 шт.;
    • чебрець (можна розмарин, у крайньому випадку — кріп) — 3 гілочки;
    • білий перець — за смаком;
    • сіль — 1 склянка;
    • білки яєчні — 2 шт.;
    • крижана вода — 2 ст. ложки;
    • оливкова (або інше рослинне) масло — близько 30 гр.

    Етапи приготування

  • Промиваємо, просушуємо тушку, змащуємо її зсередини оливковою олією, присмачую перцем.
  • Всередину рибки кладемо 1/3 лимона, розрізаного на 3 часточки і гілочки зелені.
  • Ретельно збиваємо білки до утворення «білкових піків», тобто до дуже крутий піни. Висипаємо в миску сіль і акуратно поступово додаємо білки, щоб не збити піну. Вливаємо воду, вимішуємо. Повинна вийти маса, що нагадує дуже густу сметану.
  • Кладемо рибу на блюдо, змащене маслом, і повністю покриваємо її соляною сумішшю.
  • Випікаємо в гарячій духовці при температурі 220°C близько 30 хвилин.
  • Розбиваємо панцир на ще гарячої рибі і подаємо до столу.
  • Така рибка виходить в міру солоною і навіть соковитіше, ніж сібас в духовці у фользі. Робиться дуже легко! Подайте блюдо з часниковим соусом (3 зубчики часнику, трохи солі, чорний перець, оливкова олія близько 70 грам і трохи базиліка перетерти в ступці до однорідності). Виглядає, пахне — приголомшливо, а смак просто незабутній!

    З овочами

    Якщо вам по душі страви, що складаються з великої кількості інгредієнтів, спробуйте цей рецепт сібаса в духовці у фользі з подушкою з овочів.

    3efa5d474c7af2c908071ec3e493c790 Сібас в духовці у фользі   3 простих смачні рецептиВам будуть потрібні

    • потрошена тушка сібаса з головою — 1 шт. (близько 600 гр.);
    • картопля — 2 шт. дрібних;
    • морква — 1 невелика шт.;
    • цибуля (бажано червоний ялтинський або солодкий білий) — 1 шт.;
    • квасоля стручкова заморожена — 1 неповний стакан;
    • лимон — 1 шт.;
    • часник — 2 зубчики;
    • маслини — кілька шт. для декору;
    • спеції для риби (перець білий, россо, сіль, розмарин, базилік) — за смаком;
    • спеції для овочів (сіль, петрушка, чорний перець, карі, паприка) — за смаком;
    • олія оливкова.

    Етапи приготування

  • Просушуємо рибку, натираємо маслом, солимо, посипаємо спеціями.
  • Робимо на одному боці сібаса кілька (5 шт.) надрізів. Вставляємо в них порізаний тонкими часточками лимон.
  • Змішуємо спеції для риби, сік з половинки лимона, роздавлений часник і 30 гр. оливкової олії. Натираємо цією сумішшю рибу зовні.
  • Овочі чистимо, ріжемо: морквину тоненькими кружальцями, картоплю тонкими (0,5 см або менше) кружечками, цибулю тонкими кільцями. Всі овочі скроплюємо маслом, посипаємо спеціями.
  • На фольговану папір, змащену маслом, викладаємо шарами: картоплю, моркву, цибулю, рибу, навколо сібаса сиплемо квасоля і порізані кільцями маслини.
  • Закриваємо конверт з фольги і відправляємо рибку в духовку на 45 хвилин при температурі 190°C в режимі «нижній нагрів».
  • Далі відкриваємо конверт, ставимо режим «верхній нагрів», температура 150°C, і ще 10 хвилин даємо нашому сибасу підсохнути, «обрости» рум’яною скоринкою.
  • Таку рибу можна подавати прямо у фользі — вона виглядає дуже апетитно. Страва підходить і для повсякденної кухні, і для святкових випадків.

    Корисний та смачний морський окунь

    Взагалі рецептур сібаса в духовці у фользі або просто на деку дуже багато. Він відмінно поєднується з різними продуктами, сиром, грибами, яйцями, різними овочами, кислими і гострими соусами.

    Дуже рекомендуємо цю рибку початківцям господиням: її в міру щільна і соковите м’ясо неможливо пересушити або розварити, так що вам обов’язково вдасться кулінарний шедевр, навіть якщо ви готуєте в перший раз в житті.

    Загрузка...