Сирна запіканка в духовці без манки – це дуже просто!

Загрузка...

Інколи відсутність навіть одного з інгредієнтів, необхідних для приготування страви, відбиває бажання намагатися його готувати. Але ніколи не пізно внести творчу нотку в рецепт, урізноманітнити його, а за одне і підлаштується під наявні ресурси. Прикладом такого вдалого виходу з положення стане сирна запіканка в духовці без манки, яка виходить нітрохи не гірше приготованої за класичним рецептом. Крім того, така запіканку буде куди менш калорійною і збереже чимало поживних речовин.

Підготовка до роботи

Перш ніж приступати до приготування страви, необхідно виконати ряд простих дій. Для початку, слід скласти список інгредієнтів, що може дещо змінюватись у залежності від наявного у Вас основного продукту — сиру. Для запіканки найкраще підійде жирний сир, згодиться і середньої жирності. А от якщо є тільки знежирений, доведеться додати вершкове масло або сметану. З посуду знадобляться:

  • глибока миска для змішування інгредієнтів;
  • неглибока форма для запікання (краще квадратна або прямокутна);
  • їдальня і чайна ложки;
  • стакан;
  • духовка.

Наявність кухонних ваг вітається, але не обов’язково — компоненти можна змішувати «на око». Головне — забезпечити наявність продуктів у належній кількості і якості.

Рецепт включає наступні інгредієнти:

  • a051f023bb298dcb679806ddff6f9384 Сирна запіканка в духовці без манки – це дуже просто!жирний сир (або суміш сиру з жирним молочним продуктом) — 500 г;
  • сметана — 100 г;
  • маргарин — 20 г;
  • борошно — 60 г;
  • яйце — 1 шт;
  • цукор — 30 г;
  • сухарі — 20 г;
  • сіль — за смаком.

Починаємо готувати

Насамперед, слід протерти сир через сито, вбити в нього яйце, додати сіль і цукор і ретельно все змішати. Отриману однорідну масу розподілити по дну миски і додати борошно, просіваючи її через дрібне сито і постійно перемішуючи. Після цього готуємо ємність для запікання — змащуємо маргарином і посипаємо сухарями. Викладаємо у форму готову суміш, рівномірно розподіляємо по її поверхні і заливаємо сметаною.

 

Дуже важливо правильно підготувати духовку до випічки. Потрібно включити середньо-великий вогонь, закрити духовку і залишити на 3-4 хвилини, протягом яких духовка прогріється, але не до максимальної температури. По закінченні цього часу, швидко ставимо форму в духовку і чекаємо ще кілька хвилин, не зменшуючи вогонь. Як тільки температура досягне 180-200 градусів, вогонь потрібно зменшити. Готуватися запіканка буде 35-40 хвилин. Цього часу має вистачити, щоб придумати гарне прикраса готовому блюду. Відмінно підійде шоколад, згущене молоко, цукрова пудра, цедра цитрусових.

Чи можна обійтися і без борошна?

Можна, якщо замінити сметану вершками і більше яєць. Такий рецепт можна вважати дієтичним, він послужить відмінним джерелом білка і мікроелементів. Отже, нам знадобляться:

  • c845d74ca29a5911e0e6e6fa3abbf32b Сирна запіканка в духовці без манки – це дуже просто!сир — 500 г;
  • вершки — 300 г;
  • маргарин — 20 г;
  • яйця — 4 шт;
  • цукор — 80 г;
  • ванілін — за смаком.

Поділяємо яйця. Жовтки змішуємо з протертим сиром і вершками до утворення однорідної маси, білки збиваємо з цукром в густу піну. Потроху вводимо збиті білки в загальну суміш, ретельно перемішуючи. Технологія і температура запікання ті ж, але час потрібно знизити до 25-30 хвилин.

Безпосередньо перед випіканням в суміш можна додати родзинки — це різноманітить смак запіканки і додасть їй деяку пікантність. У будь-якому випадку, правильно приготовлена запіканка без манки і борошна буде дуже легкою, ніжною і вишуканою.

Ми рекомендуємо частіше готувати сирні запіканки спортсменам, людям, які ведуть активний спосіб життя, які відновлюються після травми або страждають дефіцитом кальцію. Незаперечна користь сиру і для профілактики захворювань печінки, нирок, суглобів. Крім того, рецепти запіканок прості, не вимогливі до інгредієнтів, навичкам і часу кулінара і завжди порадують чудовим смаком!