Скумбрія в фользі в духовці: 5 ненудних рецептів

Загрузка...

Не дарма кажуть, що найпростіші страви, приготовані з елементарних продуктів, виявляються і самими смачними, і найбільш корисними. Ось, приміром, скумбрія у фользі в духовці (інша назва — макрель). Така звична для нас риба, але якщо приготувати її з лимоном і травами, то вона перетворюється на справжній делікатес. При цьому запікання не позбавляє її більшої частини корисних речовин, як термообробка в жирі. І в духовці з гарніром з овочів або картоплі вона виходить менш калорійною, ніж сира.

Вітамінне зміст

У сирої рибці міститься 205 кКал, запеченої скумбрії в духовці — від 190 до 235 кКал. У ній дуже багато білка — 18,5 г/100 грам ваги і чимало жирів — 14 грам. При цьому вона дуже багата різноманітними рідкісними вітамінами і мікроелементами:

  • 89d20ec35ac98b8c8d7d40f7fd23a3c7 Скумбрія в фользі в духовці: 5 ненудних рецептівВітамін B12 — 290% від добової норми споживання. Відповідає за стресостійкість, здоров’я нервової системи, самоомоложение організму.
  • Фосфор — 27% від СНП. Потрібен для здоров’я кісток, хорошої реакції м’язів, здоров’я нервової системи.
  • Вітамін PP — 45,5% від СНП. Регулятор вищої нервової діяльності, необхідний для ефективної детоксикації організму.
  • Селен — 80% від СНП. Запобігає розвиток пухлин, посилює імунітет, стабілізує роботу серцево-судинної системи.
  • Магній — 19% від добової норми. Регулює серцеву діяльність, підвищує стресостійкість, потрібен для самовідновлення кісткової тканини.

Крім того, скумбрія, запечена в духовці, багатий кислотами омега-3, які виводять шкідливий холестерин і в цілому сприяють роботі серця і судин. Одним словом, ця рибка потрібна для нормальної роботи мозку, серця і для росту кісток. І якщо ми готуємо скумбрію в духовці, ми можемо отримати надзвичайно смачне блюдо.

Простий рецепт

Самий елементарний рецепт запікання скумбрії — обпатраною тушкою з травами і лимоном або лаймом.
Потрібноc00a3c809cdd51039946431395eb016f Скумбрія в фользі в духовці: 5 ненудних рецептів

  • рибна тушка — 1 шт.;
  • цибуля-ріпка — 1 головка;
  • лимон/лайм — 1/2 штуки;
  • сіль, перець, пряні трави — за смаком.

Етапи готування

  • Для початку підготуємо тушку. Відрізаємо голову з зябрами, вспарываем черевце, дістаємо нутрощі, щоб не залишилося чорних плівочок, підрізаємо хвіст і плавники. Ретельно промиваємо холодною водою, сушимо.
  • Рибу солимо, перчимо, збризкуємо лимонним соком і залишаємо хвилин на 15.
  • Дрібно рубаємо цибулю, лимон ріжемо часточками.
  • Начиняємо цибулею та лимоном тушку, всередину кладемо і пряні трави.
  • Загортаємо нашу страву у фольгу і залишаємо ще хвилин на 30.
  • Процес запікання скумбрії в духовій шафі фольгированной папері тривати близько 30 хвилин. Температура 200°C, режим «верх і низ».
  • Подаємо, прикрасивши зеленню, маслинами і шматочками лимончика.
  • Така риба, запечена в духовці у власному соку — ідеальне дієтичне блюдо. Її можна подавати з гриллированными овочами, рисом, свіжим салатом. Виходить красиво, смачно і корисно. Відмінний варіант закуски для дівич-вечора з білим вином і розмовами про дієти.

    Рекомендація: кращі спеції для риби, приготовленої в духовці без сторонніх добавок, це товчений лавровий лист, сушений або свіжий кріп, шавлія, майоран, часник. Можна додати в рибний соус наприкінці готування трохи горілки — страва стане ще ніжніше.

    Скумбрія з овочами

    Дуже просто готується скумбрія в духовці з овочами і майонезом. Відмінно поєднується і з томат-пастою або помідорами, тому сміливо додавайте їх, якщо вони є.
    Нам будуть потрібні

    • тушка риби — 1 шт.;2b2e386d5614494c5e229cc97987dc61 Скумбрія в фользі в духовці: 5 ненудних рецептів
    • цибуля-ріпка — 1 шт.;
    • морква — 1 шт.;
    • томатна паста — 2 стіл. ложки (або 1/2 помідора);
    • лимонний сік — пара ложок;
    • сіль, перець, рибні приправи — за смаком;
    • майонез — пара ложок;
    • масло рослинне для обсмажування;
    • соєвий соус — 1 стіл. ложка.

    Починаємо готувати

  • Готуємо рибку, як в першому рецепті.
  • Змішуємо лимонний сік, соєвий соус, прянощі і сіль. Обмазуємо ними рибку, кладемо її в миску, накриваємо кришкою і залишаємо маринуватися при кімнатній температурі хвилин на 30. Час від часу перевертаємо її і заливаємо стікшим маринадом.
  • Цибулю дрібно шаткуємо, моркву натираємо на крупній тертці. Обсмажуємо їх до повної готовності. Додаємо томат-пасту або влучно порубаний помідор.
  • Порада: помідор можна порізати тонкими часточками і використовувати пізніше, при начинении скумбрії у фользі. В результаті страва буде виглядати ефектніше.

  • Викладаємо рибу на фольговану папір, всередину і зверху кладемо цибулю з морквою, наливаємо трохи майонезу всередину, трохи зверху.
  • Робимо конверт, відкритий зверху та прикритий з боків, щоб сік не витікав.
  • Через 30 хвилин вийде запечена у фользі в духовій шафі дивовижно смачна рибка. Режим приготування «верх і низ», температура 200°C.
  • Це не зовсім дієтичне, зате дуже смачна страва. Ви отримуєте і рибу, і відмінну підливку для рису або картоплі.

     

    Скумбрія з східними нотками

    Можна робити скумбрію в духовці в поєднанні з різними продуктами, наприклад, зі стручковою квасолею, баклажанами, грибами. Але оскільки це жирноватая рибка, головний секрет завжди буде в маринаді. Цей рецепт запеченої морської красуні сподобається тим, хто любить східну кухню з оригінальним поєднанням смаків.

    Потрібно

    • рибка — 2 шт.;0cde362ef89e72cea661504bc2bbc512 Скумбрія в фользі в духовці: 5 ненудних рецептів
    • цукор — 2 стіл. ложки;
    • соєвий соус — 4 стіл. ложки;
    • гірчиця гостра готова — 2 чай. ложки;
    • бальзамічний оцет — 1 чай. ложка;
    • перчик чилі — ¼ частину;
    • цибуля-ріпка — 1 головка;
    • часник — 2 зубчики;
    • зелена цибуля — 3-4 пера;
    • сік лайма — 2 ч. ложки;
    • оливкова олія — 25 гр.;
    • сіль і чорний перець — за смаком.

    Порядок дій

  • Готуємо рибу, як в першому рецепті.
  • З цукру і невеликої кількості води робимо густу карамель.
  • Змішуємо лаймовий сік, оливкова олія, сіль, перець, гірчицю, бальзамік, оливкова олія.
  • З перцю чилі викидаємо насіння, четвертинку ріжемо тоненькими смужками.
  • Дрібно шаткуємо звичайний і зелений лук. Пресом тиснемо часник.
  • Змішуємо цибулю, часник, перець і соус з лаймового соку. Отримуємо першокласний маринад. Занурюємо в нього тушки, залишаємо маринуватися в теплі на 30 хвилин.
  • Беремо 2 шматка фольги і щільно загортаємо кожну рибину.
  • Така скумбрія в фользі в духовці буде готуватися 30 хвилин при температурі 200°C.
  • Дістаємо, але розгортаємо не відразу, щоб подостывшее філе ввібрало вийшов сік.
  • Подавати таку рибку потрібно з прісним гарніром — рисом, картоплею, гриллированными овочами, листям салату.

    Рецепт з грибами і сиром

    Ще один цікавий рецепт, явно калорійний, але дуже смачний. Скумбрія, запечена у фользі в майонезі з грибами і сиром.
    Нам знадобляться

    • 413fed72009bd44101c67183e1a58829 Скумбрія в фользі в духовці: 5 ненудних рецептіврибка — 1 велика особина;
    • лимонний сік — 3 стіл. ложки;
    • часник — 2 зубчики;
    • сіль, спеції для риби — на смак;
    • оливкова олія.

    Для начинки

    • пластинчасті гриби — 250 гр.;
    • цибуля — 1 шт.;
    • морква — 1 шт.;
    • сир — 120 гр.;
    • майонез — 3 стіл. ложки;
    • приправи і сіль.

    Етапи приготування

  • В цей раз ми готуємо скумбрію в духовці з головою, щоб ефектніше її подати. Робимо два надрізи вздовж хребта, праворуч і ліворуч від нього. Надсекаем хребет ножем у шиї і хвоста і виймаємо хребет, по можливості витягаючи з ним реберні кістки. Залишилися дістаємо пінцетом. Видаляємо зябра та інші нутрощі. Ретельно моєму холодною водою і підсушуємо паперовим рушником. Скумбрія в духовці буде нафарширована з боку спинки.
  • Видавлюємо часник пресом, перемішуємо його з маслом, соком лимона і сіллю, змащуємо цим маринадом рибу. Всередині тільки солимо, натираємо приправами і скроплюємо лимонним соком. Залишаємо рибку на 30 хвилин.
  • Дрібно шаткуємо цибулю-ріпку, засмажуємо його до золотистого кольору на олії. Додаємо потерту на крупній тертці моркву, смажимо до розм’якшення. Всипаємо в цю ж сковорідку дрібно порубані гриби. Смажимо до готовності.
  • Вимикаємо начинку, охолоджуємо, додаємо до неї приправи і майонез.
  • Кладемо рибу на фольговану папір, фаршируємо, посипаємо зверху тертим сиром у місці розкрився надрізу.
  • Робимо закритий конверт. Скумбрія, запечена у фользі, буде готова через 25 хвилин. Готуємо при температурі 200°C, режим «верх і низ».
  • При подачі прикрашаємо блюдо скибочками лимона, оливками без кісточок, кружечками помідора і зеленню. Аромат і зовнішній вигляд просто зведуть ваших гостей з розуму.

    Рецепт з картоплею

    Якщо ви вирішили робити скумбрію в духовці на сковороді або на листі, то потрібно згадати і про картоплю — вірній супутниці соковитих жирних продуктів.
    Потрібно3141dd3321527ff354cf43e7c029771f Скумбрія в фользі в духовці: 5 ненудних рецептів

    • рибка — 2 штуки;
    • картопля — 3 шт.;
    • морква — 1 шт.;
    • цибуля-ріпка — 2 шт.;
    • помідори — 2 шт.;
    • зелений болгарський перець — 1 шт.;
    • сметана — 120 мл;
    • сіль, мелений чорний перець, спеції — за смаком.

    Порядок дій

  • У очищеної скумбрії без голови видаляємо хребет, зрізаємо плавники, хвіст. Повинно вийти «розпластане» філе. Миємо, підсушуємо, натираємо спеціями і сіллю.
  • Помідори ріжемо кружальцями, інші овочі дрібно шаткуємо. Картоплю можна порізати тоненькими кружальцями.
  • Обсмажуємо на олії спочатку цибулю, потім моркву, додаємо перець і смажимо, поки він не стане м’яким. Солимо і приправляємо суміш.
  • Викладаємо все на змащений маслом деко шарами: смажені овочі, картоплю, рибу, помідори, сметану.
  • Скумбрія з овочами в духовій шафі пропечеться за 35 хвилин. Режим «нижній нагрів», температура 190°C. За 3 хвилини до готовності можна включити режим «верхній нагрів» на найбільшу потужність, щоб отримати рум’яну скоринку. Такі режими конвекції є в духових шафах Hansa.
  • Така звичайна макрель
    Експериментувати з начинками і маринадами можна нескінченно. Скумбрія в духовці виходить смачною практично в будь-якій варіації. Якщо не говорити гостям, що це за риба, то ніхто і не повірить, що це звичайна макрель, просто приготовлена з любов’ю і фантазією.