Сьомга у фользі в духовці: секрети приготування, маринади і рецепти

Загрузка...

Сьомга — це не зовсім те ж саме, що і лосось. Строго кажучи, це рибка, що мешкає в акваторії Білого моря. Вона має кращі смакові характеристики, так і за складом значно цінніше. Але можна приготувати цього норвезького або атлантичного лосося так, що просто пальчики оближеш. Найбільш цікаві варіанти — сьомга у фользі в духовці, стейки на грилі або в фользі, китайський спосіб маринування, а також риба з гірчичною або кунжутною скоринкою.

Користь для гурманів

Те, що рибка відноситься до дієтичних продуктів, знають всі. А такі страви, як сьомга з рисом або з гриллированными овочами, здатні примирити нас з необхідністю дотримуватися здорового харчування. Мало того, що ти можеш шикарно пообідати або повечеряти, твій організм отримує максимум корисних речовин. Адже запечений атлантична сьомга, сбрызнутая лимоном, — це всього близько 200-220 кКал і 21 грам цінного білка. Також в ній у великій кількості є:

  • b88f9864218fd24371dc414d89eaae8f Сьомга у фользі в духовці: секрети приготування, маринади і рецептимайже всі незамінні амінокислоти в обсязі 60% від денної норми (ДН);
  • вітаміни групи B — 20-30% ДН;
  • PP — 40-60% ДН;
  • фосфор — 32% ДН;
  • калій — 15% ДН;
  • селен — 75 % ДН.

Крім того, сьомга, запечена в духовці, містить 75% корисних жирів. Тобто, на такій дієті шкідливий холестерин не страшний.

Стейк з сьомги

Найпростіший рецепт, який займе мінімум часу, — стейк із сьомги в духовці з цибулею і помідорами. Якщо купити в магазині вже порізану на шматки тушку, то все займе буквально 5 хвилин вашого часу.

cc491e54ba95786b13e06afa3d8e901f Сьомга у фользі в духовці: секрети приготування, маринади і рецептиЗнадобляться

  • стейки атлантичного лосося — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • помідори (бажано тверді) — 2 шт.;
  • спеції для риби (лаврове листя, базилік, білий перець мелений, меліса і так далі) — за смаком;
  • оливкова олія;
  • лимон;
  • сіль.

Етапи приготування

  • Готуємо рибку: чистимо, миємо зсередини і зовні, підсушуємо паперовим рушником.
  • Щоб м’ясо сьомги зберегло соковитість, кістки видаляти не слід.

  • У мисочці змішуємо сіль, спеції, оливкова олія, лимонний сік і добре змащуємо шматки риби з усіх боків.
  • Лук очищаємо, з помідорів видаляємо черешки і ріжемо всі кільцями.
  • На деко викладаємо два шматка фольги, злегка змащуємо маслом, зверху — стейки сьомги. На рибу кладемо помідори, цибулю. Кожен шматок фольги закриваємо у вигляді «пиріжка» (пізніше будемо відкривати).
  • Гріємо духову шафу до +200°C в режимі «нижній нагрів». Як тільки він прогрівся, ставимо туди нашу страву на 15 хвилин. Дістаємо, відкриваємо фольговану папір, ставимо назад ще на 15 хвилин, щоб подсушились овочі, і вийшла зайва волога від риби.
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Яйця в духовці рецепт приготування оригінального і ситного страви

    Така сьомга в духовці у фользі, приготовлена без скоринки, — відмінне блюдо для тих, хто стежить за фігурою і здоров’ям. Можна гарнірувати рисом, печеними або гриллированными овочами.

    Кілька маринадів для сьомги

    Не важливо, як ви будете робити рибу в духовці: без фольгованого паперу, в пергаменті, просто запечете на деку або попередньо обжарите, маринад відіграє важливу роль. Така королевська рибка, як сьомга, хороша і просто з лимончиком і сіллю. Але якщо її попередньо замаринувати, вийде ще краще.

  • 0a9db37ed2aede969c9dcd799589d6aa Сьомга у фользі в духовці: секрети приготування, маринади і рецептиЗмішати рідкий мед, крапельку оцту або білого столового вина, оливкову олію, роздавлений часник, сіль, спеції для риби, рубану зелень (кріп, чебрець). Витримати 10-15 хвилин і запекти у фользі з будь-якими овочами.
  • Китайський маринад: потрібні рисовий оцет в невеликій кількості, соєвий соус, трохи роздавленого часнику, щіпка цукру і оливкове масло. Додаємо улюблені спеції, сіль і маринуємо атлантичного лосося хвилин 10. Дуже хороша така сьомга з овочами у фользі — солодким перцем, морквою, червоним цибулею і зеленим горошком
  • Змішуємо натуральний апельсиновий сік, тертий імбир, роздавлений часник і соєвий соус. Додаємо діжонську (зернятками) гірчицю, сіль і трохи білого перцю. Прогріваємо соус (не доводимо до кипіння), остуджуємо і заливаємо їм рибку на 1-1,5 години. Такі запечені стейки краще робити без пергаменту чи фольги.
  • Беремо в якості основи йогурт без фруктів, додаємо терту на дрібній тертці цибулину, сік половинки лимона, сіль. Рибу потрібно витримати в маринаді мінімум 30 хвилин.
  • Порада: якщо стейк з сьомги в духовці трохи пересох, то можна виправити справу. Покладіть зверху шматочок вершкового масла або пару ложок сметани або м’який сир і відправте блюдо ще хвилин на 5-7 доготавливаться.

    Риба і рис

    Ідеальне поєднання, особливо якщо мова йде про такій чудовій парі, як сьомга з рисом. Рекомендується попередньо потримати рибку в йогуртовом маринаді.

    ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  М'ясо в рукаві в духовці покрокові рецепти приготування страви.

    5546f0a1d84342424000e88d17f5b49c Сьомга у фользі в духовці: секрети приготування, маринади і рецептиНам буде потрібно

     

    • готовий рис — 300 гр.;
    • стейки атлантичної сьомги (вже промариновані) — 2 шт.;
    • шпинат — 1 пучок;
    • спеції (паприка, базилік, білий перець), сіль — за смаком;
    • оливкова олія;
    • вершкове масло;
    • кріп і пара маслин для декорування.

    Етапи приготування

  • На 2 шматки фольги, змазаній оливковою олією, формуємо блюдо. Вниз кладемо «подушку» з рису, присмаченого каррі. У центрі цієї гірки «ховаємо» шматочок (20-30 гр.) вершкового масла. Далі кладемо рубаний шпинат, зверху рибу і спеції.
  • Закриваємо конвертики і ставимо деко з ними в гарячий духовий шафа. Температура +200°C, режим «нижній нагрів».
  • Готуватися наша сьомга у фользі в духовці близько 20 хвилин. При подачі конвертик потрібно розкрити зверху, посипати рибку рубаною зеленню і кружальцями маслин.
  • Ну, дуже ситний рецепт

    Необов’язково готувати нашу рибку у фользі з дієтичними інгредієнтами. Якщо вам дієти дарма, можна зробити прекрасне блюдо.

    54e588862f55cc290f66aa7a24f94621 Сьомга у фользі в духовці: секрети приготування, маринади і рецептиНам потрібні

    • стейки рибні — 2 шт.;
    • цибуля-ріпка — 2 шт.;
    • помідори — 2 шт.;
    • сир — 100 гр.;
    • майонез;
    • борошно або панірувальні сухарі;
    • спеції для риби, сіль — за смаком;
    • олія для смаження.

    Етапи приготування

  • Готуємо сьомгу, солимо, перчимо, посипаємо спеціями.
  • Цибулю чистимо, ріжемо кружальцями, помідори видаляємо черешки й нарізаємо кружечками.
  • Сир натираємо на крупно тертці.
  • Паніруємо стейки сухарями або борошном, обсмажуємо з обох сторін на сильному вогні до рум’яної скоринки.
  • На деку формуємо блюдо: стейк, трохи майонезу, зверху — цибулю, помідори (трохи присаливаем), останній шар — сир.
  • Ставимо в духову шафу, прогрітий до 180°C, режим «нижній нагрів». Готуватися страва буде 25 хвилин. В кінці, якщо потрібно, на 5 хвилин слід включити «верхній нагрів», щоб підрум’янити сир.
  • Рекомендація: можна в борошно або сухарі додати трохи кунжуту або діжонської гірчиці — страва буде виглядати ще ефектніше.

    Подається така сьомга з рисом, картопляним пюре, стручковою квасолею або зеленим горошком.

    ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Нуга з мигдалем

    Сьомга у фользі під картопляно-овочевий шубою

    Знову ж таки для тих, хто не надто хвилюється про стрункість талії або просто хоче побалувати себе на свято.

    371ee95a6adee117f0afaa0d7a1239eb Сьомга у фользі в духовці: секрети приготування, маринади і рецептиБеремо

    • стейки сьомги — 3 шт.;
    • цибулю-ріпку — 3 шт.;
    • моркву — 2 шт.;
    • відварені яйця — 2 шт.;
    • яйце сире — 1 шт.;
    • пластинчасті гриби свіжі — 150-200 гр.;
    • сир — 100 гр.;
    • майонез — 1 уп.;
    • зелень для прикраси;
    • оливкова олія;
    • картопляне пюре з молоком — 400 гр.;
    • спеції для риби, сіль — за смаком.

    Готуємо

  • Для цієї страви потрібно звільнити сьомгу від кісток. Посолити, посипати спеціями.
  • Рубаємо цибулю дрібними кубиками і обсмажуємо до золотистого кольору на сковороді. Додаємо порізані досить великими пластинками гриби. Смажимо хвилин 15, час від часу додаючи воду, щоб не пересушити.
  • Моркву чистимо, натираємо на дрібній тертці і смажимо окремо від цибулі до напівготовності.
  • Круті яйця очищаємо, ріжемо кружальцями.
  • Сир натираємо на крупній тертці, змішуємо з пюре, додаємо сюди ж сире яйце.
  • Викладаємо на деко лист фольгованого папери, змащуємо маслом.
  • Формуємо страва: риба, смажена цибуля з грибами, яйця, морква, картопляне пюре. Накриваємо блюдо фольгою.
  • Ставимо рибку в духовку на +160°C на 25 хвилин. Режим «нижній нагрів».
  • Знімаємо фольгу, робимо пюре малюнок майонезом. Включаємо «верхній нагрів» на температуру +150°C і ще 5-10 хвилин готуємо страву, поки зверху не утвориться рум’яна кірочка. Подаємо, прикрасивши зеленню.
  • Віват користь і смак!

    Експериментувати з цієї смачної і неймовірно корисною рибою можна скільки завгодно довго. Вона має делікатним смаком і легко «дружится» з різними інгредієнтами, від меду до йогурту і помідорів до креветок.

    Напевно вам полюбиться сьомга з овочами у фользі в якості повсякденного страви, а для свят ви виберете запіканку або жирну рибку з сиром. Радуйте домашніх, не забуваючи про користь домашньої їжі.

    Загрузка...