Стейк у фользі в духовці – страва справжніх чоловіків

Загрузка...

Історія стейків сходить до Стародавнього Риму, де їх навіть приносили в жертву богам. Сьогодні ми розповімо, як приготувати такий «божественний» стейк у фользі в духовці.

Стейк – це, по суті, шматок засмаженого м’яса. Здавалося б, про які тонкощі його приготування можна говорити? Однак правильно приготувати стейк може далеко не кожен кухар. Адже, щоб м’ясо вийшло ароматним, ніжним і, шматочок за шматочком, тане в роті, потрібні знання, досвід і ентузіазм. Класичні стейки готують на відкритому вогні, в жаровнях і духових шафах, але при належному старанні, чудовий результат можна отримати, використовуючи домашню духовку, приготувавши стейк у фользі.

Вибираємо м’ясо

Існує безліч рецептів приготування стейка в духовці, деякі з них рекомендують використовувати свинину, баранину або курку. Варіант зі свининою чи бараниною цілком виправданий з точки зору смаку, однак класичний стейк готують тільки з яловичини.

Щоб отримати ідеальне поєднання смакових якостей і невибагливості приготування, вибирайте м’ясо з підлопаткової частини туші. Товщина шматка повинна бути не менше 3 см, і на ньому обов’язково має бути жир. Відрізнити несвіже м’ясо допоможуть хімічний запах та клейкість.

Необхідні інгредієнти

  • %name Стейк у фользі в духовці – страва справжніх чоловіківЯловичина – 300…400 м;
  • цибуля – 2 або 3 невеликих головки;
  • часник – 3 зубчики;
  • сухе вино (необов’язково) – 50…100 мл;
  • томат або морква – за смаком;
  • сіль, перець, спеції.

Підготовка страви

М’ясо необхідно добре вимити проточною водою, щоб позбутися від поверхневих плівок, після чого просушити. Потім в шматку роблять 5-8 поперечних надрізів, які заповнюють кільцями цибулі і дрібно нарізаним часником. За бажанням можна додати тонкі кільця моркви або помідора. Тепер м’ясо обтирають сіллю, перцем і спеціями і залишають на 10-15 хвилин, щоб воно могло увібрати смак і аромат всіх інгредієнтів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Закуска з помідорів черрі з моцарелою

 

Цього часу цілком вистачить, щоб підготувати «ложе». Для цього вистилаємо деко складеної вдвічі фольгою відповідного стейку розміру, на якій розміщуємо кільця цибулі. Можна додати 50-100 мл сухого червоного або білого вина. Важливо максимально герметично загорнути м’ясо у фольгу, щоб запобігти витіканню соку, інакше стейк вийде сухим і жорстким. Безпосередньо перед випічкою на дно дека слід налити трохи води.

Випічка

Перед тим, як поставити деко в духовку, в фользі кінчиком ножа проробляють кілька невеликих отворів для виходу пари. До повної готовності стейк запікають 40-45 хвилин у попередньо розігрітій духовці при температурі від 180 до 200 градусів. Щоб отримати стейк середньої прожарки, буде достатньо 30-35 хвилин при тій же температурі. Якщо Ви віддаєте перевагу м’ясо з кров’ю, час готування можна скоротити до 25 хвилин.

За бажанням можна додатково обсмажити стейк на решітці гриля протягом 5-10 хвилин, це додасть страві хрустку золотисту скориночку.

Подаємо до столу

%name Стейк у фользі в духовці – страва справжніх чоловіківПравильно підібрати гарнір до стейку – не менш складна задача, ніж його приготування. Ось кілька найбільш поширених гарнірів, які рекомендуються до стейкам з яловичини:

  • листя салату з оливковою олією і шматочками овочів – відмінний зовнішній вигляд, контрастна (а значить, апетитна) колірна гамма і низьку калорійність;
  • спаржа і шпинат з вершками – класичний гарнір, який Вам запропонують до стейку в ресторані, відрізняється тонким пікантним смаком, не відволікаючим від смаку м’яса;
  • кукурудза, томати і прованські трави – яскравий смак, покликаний розпалити апетит, доповненням до нього може служити моркву і спаржа;
  • білі гриби або печериці – дуже смачний гарнір, який ідеально підійде для щільного обіду;
  • смажена картопля – найпопулярніше в Америці доповнення до м’яса, просте і швидке в приготуванні.

Не поєднуються яловичі стейки з ананасами, капустою, крупами, макаронними виробами.

Правильно приготований стейк з вдалим гарніром напевно припаде до смаку навіть самим вибагливим гурманам. Це відмінний спосіб здивувати смачним домашнім вечерею своїх гостей або коханої людини, чудове прикраса святкового столу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Шоколадні кекси з кокосом

Загрузка...