Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері

Мало хто зможе встояти перед апетитним шматком добре просмаженого м’яса із хрусткою скоринкою. Не варто думати, що зробити улюблене багатьма ласощі можна тільки на грилі або відкритому вогні – стейк зі свинини в духовці виходить таким же ніжним, соковитим і ароматним.

99b5354aab1dfeca35bb6096f4a324c1 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечеріЗазвичай страву готують окремо від гарніру, однак, можна зустріти рецепти, в яких разом запікаються стейки з картоплею або іншими овочами.

Щоб свинина вийшла соковитою м’якою і неймовірно смачною, її маринують в різних спеціях. Часто крім суміші трав використовується гірчиця, часник, орегано, паприка, кілька видів перцю. Рецепт також може включати в себе алкогольні напої, наприклад, біле вино або темне пиво. У них стейк в духовці як би маринується під час запікання, купуючи пікантний аромат і незвичайний смак.

Пропонуємо вам ознайомитися з декількома способами приготування м’яса в духовці у фользі, на деку або решітці. А щоб запечені свинячі стейки в перший же раз вийшли смачними і апетитними, радимо вивчити корисні рекомендації.

Господиням на замітку

Перед експериментами на кухні щодо свинячого м’яса врахуйте наступні нюанси:

  • Правильно вибирайте шматок для запікання. У ньому не повинно бути плівки, жив і сала. Під час термічної обробки жир встигне вытопиться, а саме ласощі стане жорстким і сухим. Краще всього використовувати мармурове м’ясо – з нього виходить просто чудове блюдо.
  • 0924ca274224097021f1d6b06660a222 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечеріСтейк зі свинини в духовці доцільніше трохи перетримати, ніж не досмажити. В іншому випадку разом з смачною вечерею ви ризикуєте отримати гельмінтоз (зараження паразитичними черв’яками).
  • Плита перед запіканням страви повинна бути максимально розігріта. Це потрібно для того, щоб на поверхні м’яса відразу ж утворилася хрустка скоринка, яка не дасть вийти соку назовні і запобіжить поява сухості свинини.
  • Перед відправкою в духовку стейк можна обсмажити на сковороді до утворення коричнево-золотистої скоринки, а потім вже запекти до готовності.
  • Надати м’ясу незвичайний і вишуканий смак досить легко, якщо використовувати маринади з різних спецій. Однак, після того як свинина вбере в себе аромат і смак спецій, її необхідно обсушити за допомогою паперових рушників.
  • Якщо ви вирішили зробити стейки в духовці із замороженого м’яса, то його перед приготуванням слід витримати близько доби в холодильній камері, а потім дати полежати в холодній воді.
  • Як гарнір краще вибирати овочі та зелень. Страва виходить досить важким і ситним, тому доповнення у вигляді картоплі або відварних круп йому часто не потрібно.
  • В процесі відточування майстерності ви обов’язково відкриєте для себе власні маленькі хитрощі, з допомогою яких м’ясна страва стане ще більш апетитним.

    Рецепти

    Страву можна приготувати по-різному – свинячі стейки в маринаді з часнику, медово-гірчичному соусі, майонезі, з гарніром і без нього. Вивчіть всі рецепти і виберіть з них сподобався.

    Рецепт №1. Простий спосіб приготування

    Для цього рецепт знадобляться наступні інгредієнти:

    • свиняча шийка – 0,8–1 кг;59031485242927e22acf4292a0943b2f Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері
    • томатна паста – 4 ст. л.;
    • гостра аджика – ¼ ч. л.;
    • часник – 4 зубки;
    • паприка і хмелі-сунелі – 1 ч. л. кожного;
    • червоний гострий перець – ¼ ч. л.;
    • сіль – за смаком.

    Свинину миють, нарізають поперек шматками, товщина яких не перевищує 1-1,5 див. В окремій чашці змішують паприку, сіль і хмелі-сунелі, а отриманою сумішшю натирають м’ясо, залишають маринуватися. Найкраще щільно укласти шматки в миску, а зверху накрити її харчовою плівкою.

    Тепер починаємо готувати соус. В томатну пасту додають невелику кількість води, щоб наблизити її по консистенції до кетчупу. Часник тиснуть під пресом, додають разом з аджикою до томатній пасті і добре все перемішують.

     

    Через годину м’ясо відкривають, розігрівають духовку до 220 градусів. Стейк зі свинини на грилі в духовці буде готуватися на верхній решітці, а внизу потрібно буде поставити деко, заповнений наполовину окропом. Якщо цього не зробити, запечена свинина буде сухою і жорсткою. Кожну сторону потрібно обсмажувати протягом 20-30 хвилин.

    Готове ласощі викладають на блюдо, присмачують томатно-часниковим соусом, прикрашають зеленню. Приємного апетиту!

    Як гарнір можна використовувати запечені кабачки або баклажани. Їх нарізають кільцями товщиною 0,5–0,8 см, солять, перчать, кладуть на решітку, де запікалося м’ясо. Навіть в остигає духовці вони запекутся досить швидко.

    Рецепт №2. М’ясо в духовці у фользі

    Приготувати смачний і апетитний стейк можна і в духовці у фользі. Для цього вам будуть потрібні:

    • свинина – 0,4 кг;f47cb0936856706fcf0bbc1c16ae02f4 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері
    • цибуля – 3 шт.;
    • часник – 4 зубки;
    • темне пиво – ¼ склянки;
    • сіль, спеції і перець – за смаком;
    • томати і зелень – для сервірування.

    Цибулю чистять і нарізають красивими кільцями. Деко застеляють фольгою, змащують її маслом, вливають трохи пива, щоб м’ясо придбало незвичайний смак. На аркуші спочатку викладають кільця цибулі, зверху кладуть свинину. Шматки необхідно проколоти в кількох місцях, увіткнути в них часник, порізаний пластинками. Залишилося тільки посипати м’ясо спеціями і сіллю, загорнути його фольгою.

    У духовці страва буде запікатися близько 20-40 хвилин при температурі 200 градусів. По закінченні часу деко дістають, розгортають упаковку стейка і відправляють його дожариваться вже на решітці (на це піде ще 10 хвилин). Готову страву подають з прикрасою з зелені і кружечків помідорів.

    Рецепт №3. Страва з гарніром

    Вам знадобляться наступні інгредієнти:

    • свиняча шийка – 1,5 кг;c395d1063617221339982211812132c2 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері
    • картопля – 5 шт.;
    • вода – 1 склянка;
    • сіль і перець – за смаком;
    • часник – 4 зубки;
    • олія оливкова – 2 ст. л.;
    • кубик бульйонний – 2 шт.;
    • мед і гірчиця – 2 ч. л. і 3 ст. л. відповідно;
    • лимон – 3-4 шт.;
    • орегано – 1 ст. л.

    М’ясо миють, обсушують, роблять кілька надрізів з країв для кращого маринування. З лимонів зчищають шкірку, роблять цедру, а сам сік змішують в окремій чашці з бульонными кубиками. В одержаний розчин додають гірчицю, мед, часник (його потрібно пропустити під пресом), перець і сіль. Маринадом обробляють м’ясо і залишають на кілька годин. Картоплю чистять, ріжуть четвертинками і теж присмачують пряним розчином.

    З плином часу основні інгредієнти викладають на змащений маслом деко, вливають склянку води, закривають блюдо фольгою. Стейк з картоплею в духовці буде запікатися близько години при температурі 200 градусів.

    Щоб у ласощів з’явилася рум’яна кірочка, через годину воду з дека зливають і запікають ще хвилин 10-15.