Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері

Загрузка...

Мало хто зможе встояти перед апетитним шматком добре просмаженого м’яса із хрусткою скоринкою. Не варто думати, що зробити улюблене багатьма ласощі можна тільки на грилі або відкритому вогні – стейк зі свинини в духовці виходить таким же ніжним, соковитим і ароматним.

99b5354aab1dfeca35bb6096f4a324c1 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечеріЗазвичай страву готують окремо від гарніру, однак, можна зустріти рецепти, в яких разом запікаються стейки з картоплею або іншими овочами.

Щоб свинина вийшла соковитою м’якою і неймовірно смачною, її маринують в різних спеціях. Часто крім суміші трав використовується гірчиця, часник, орегано, паприка, кілька видів перцю. Рецепт також може включати в себе алкогольні напої, наприклад, біле вино або темне пиво. У них стейк в духовці як би маринується під час запікання, купуючи пікантний аромат і незвичайний смак.

Пропонуємо вам ознайомитися з декількома способами приготування м’яса в духовці у фользі, на деку або решітці. А щоб запечені свинячі стейки в перший же раз вийшли смачними і апетитними, радимо вивчити корисні рекомендації.

Господиням на замітку

Перед експериментами на кухні щодо свинячого м’яса врахуйте наступні нюанси:

  • Правильно вибирайте шматок для запікання. У ньому не повинно бути плівки, жив і сала. Під час термічної обробки жир встигне вытопиться, а саме ласощі стане жорстким і сухим. Краще всього використовувати мармурове м’ясо – з нього виходить просто чудове блюдо.
  • 0924ca274224097021f1d6b06660a222 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечеріСтейк зі свинини в духовці доцільніше трохи перетримати, ніж не досмажити. В іншому випадку разом з смачною вечерею ви ризикуєте отримати гельмінтоз (зараження паразитичними черв’яками).
  • Плита перед запіканням страви повинна бути максимально розігріта. Це потрібно для того, щоб на поверхні м’яса відразу ж утворилася хрустка скоринка, яка не дасть вийти соку назовні і запобіжить поява сухості свинини.
  • Перед відправкою в духовку стейк можна обсмажити на сковороді до утворення коричнево-золотистої скоринки, а потім вже запекти до готовності.
  • Надати м’ясу незвичайний і вишуканий смак досить легко, якщо використовувати маринади з різних спецій. Однак, після того як свинина вбере в себе аромат і смак спецій, її необхідно обсушити за допомогою паперових рушників.
  • Якщо ви вирішили зробити стейки в духовці із замороженого м’яса, то його перед приготуванням слід витримати близько доби в холодильній камері, а потім дати полежати в холодній воді.
  • Як гарнір краще вибирати овочі та зелень. Страва виходить досить важким і ситним, тому доповнення у вигляді картоплі або відварних круп йому часто не потрібно.
  • ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Огірки по-корейськи рецепт

    В процесі відточування майстерності ви обов’язково відкриєте для себе власні маленькі хитрощі, з допомогою яких м’ясна страва стане ще більш апетитним.

    Рецепти

    Страву можна приготувати по-різному – свинячі стейки в маринаді з часнику, медово-гірчичному соусі, майонезі, з гарніром і без нього. Вивчіть всі рецепти і виберіть з них сподобався.

    Рецепт №1. Простий спосіб приготування

    Для цього рецепт знадобляться наступні інгредієнти:

    • свиняча шийка – 0,8–1 кг;59031485242927e22acf4292a0943b2f Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері
    • томатна паста – 4 ст. л.;
    • гостра аджика – ¼ ч. л.;
    • часник – 4 зубки;
    • паприка і хмелі-сунелі – 1 ч. л. кожного;
    • червоний гострий перець – ¼ ч. л.;
    • сіль – за смаком.

    Свинину миють, нарізають поперек шматками, товщина яких не перевищує 1-1,5 див. В окремій чашці змішують паприку, сіль і хмелі-сунелі, а отриманою сумішшю натирають м’ясо, залишають маринуватися. Найкраще щільно укласти шматки в миску, а зверху накрити її харчовою плівкою.

    Тепер починаємо готувати соус. В томатну пасту додають невелику кількість води, щоб наблизити її по консистенції до кетчупу. Часник тиснуть під пресом, додають разом з аджикою до томатній пасті і добре все перемішують.

     

    Через годину м’ясо відкривають, розігрівають духовку до 220 градусів. Стейк зі свинини на грилі в духовці буде готуватися на верхній решітці, а внизу потрібно буде поставити деко, заповнений наполовину окропом. Якщо цього не зробити, запечена свинина буде сухою і жорсткою. Кожну сторону потрібно обсмажувати протягом 20-30 хвилин.

    Готове ласощі викладають на блюдо, присмачують томатно-часниковим соусом, прикрашають зеленню. Приємного апетиту!

    Як гарнір можна використовувати запечені кабачки або баклажани. Їх нарізають кільцями товщиною 0,5–0,8 см, солять, перчать, кладуть на решітку, де запікалося м’ясо. Навіть в остигає духовці вони запекутся досить швидко.

    Рецепт №2. М’ясо в духовці у фользі

    Приготувати смачний і апетитний стейк можна і в духовці у фользі. Для цього вам будуть потрібні:

    • свинина – 0,4 кг;f47cb0936856706fcf0bbc1c16ae02f4 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері
    • цибуля – 3 шт.;
    • часник – 4 зубки;
    • темне пиво – ¼ склянки;
    • сіль, спеції і перець – за смаком;
    • томати і зелень – для сервірування.
    ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Тушковане м'ясо в духовці рецепти приготування смачної страви

    Цибулю чистять і нарізають красивими кільцями. Деко застеляють фольгою, змащують її маслом, вливають трохи пива, щоб м’ясо придбало незвичайний смак. На аркуші спочатку викладають кільця цибулі, зверху кладуть свинину. Шматки необхідно проколоти в кількох місцях, увіткнути в них часник, порізаний пластинками. Залишилося тільки посипати м’ясо спеціями і сіллю, загорнути його фольгою.

    У духовці страва буде запікатися близько 20-40 хвилин при температурі 200 градусів. По закінченні часу деко дістають, розгортають упаковку стейка і відправляють його дожариваться вже на решітці (на це піде ще 10 хвилин). Готову страву подають з прикрасою з зелені і кружечків помідорів.

    Рецепт №3. Страва з гарніром

    Вам знадобляться наступні інгредієнти:

    • свиняча шийка – 1,5 кг;c395d1063617221339982211812132c2 Стейк зі свинини в духовці: варіанти смачної і ситної вечері
    • картопля – 5 шт.;
    • вода – 1 склянка;
    • сіль і перець – за смаком;
    • часник – 4 зубки;
    • олія оливкова – 2 ст. л.;
    • кубик бульйонний – 2 шт.;
    • мед і гірчиця – 2 ч. л. і 3 ст. л. відповідно;
    • лимон – 3-4 шт.;
    • орегано – 1 ст. л.

    М’ясо миють, обсушують, роблять кілька надрізів з країв для кращого маринування. З лимонів зчищають шкірку, роблять цедру, а сам сік змішують в окремій чашці з бульонными кубиками. В одержаний розчин додають гірчицю, мед, часник (його потрібно пропустити під пресом), перець і сіль. Маринадом обробляють м’ясо і залишають на кілька годин. Картоплю чистять, ріжуть четвертинками і теж присмачують пряним розчином.

    З плином часу основні інгредієнти викладають на змащений маслом деко, вливають склянку води, закривають блюдо фольгою. Стейк з картоплею в духовці буде запікатися близько години при температурі 200 градусів.

    Щоб у ласощів з’явилася рум’яна кірочка, через годину воду з дека зливають і запікають ще хвилин 10-15.

    Загрузка...