Свинина в духовці з сиром і помідорами — ніжний делікатес

Кулінари запікають свинину рідко, воліючи їй більш «благородні» сорти м’яса або посилаючись на можливість вмісту в ній шкідливих речовин. Однак подібна критика абсолютно не заслужена, адже якісна свіжа свинина, куплена у перевіреного постачальника, не тільки буде безпечною для здоров’я, але стане незамінним джерелом амінокислот. Важлива також хороша термообробка м’яса, тому свинина в духовці з сиром і помідорами буде оптимальним стравою, що поєднує чудовий смак з корисними властивостями.

Що потрібно знати, перш ніж приступити до готування?

c739a1170d8eca67acc7a8de60196b51 Свинина в духовці з сиром і помідорами   ніжний делікатесВелике значення має те, яку частина свинячої туші Ви плануєте використовувати для запікання. Одні з найбільш ніжних шматочків – на бічній, внутрішньої і зовнішньої (але не верхній) частинах свинячого окосту. Це м’ясо злегка рожева, з тонкою павутинкою жиру. Лопатка буде більш жорсткою, але дасть багатий насичений смак. Якщо вирішите використовувати її, ріжте на шматочки невеликого розміру. Огузок – червоне м’ясо із стегнової частини туші – теж добре підійде. Однак традиційно найкращим м’ясом для запікання вважається антрекот – м’ясо з реберець. Страви з нього буквально тануть у роті, а саме м’ясо, при цьому, є майже пісним.

Калорійність страви може варіюватися в досить широких межах в залежності від кількості жиру на обраному м’ясі. Зазвичай вона становить від 220 до 310 ккал на 100 гр. продукту. Рекомендована дієтологами і лікарями добова норма вживання свинини під помідорами і сиром – не більше 200 гр.

Склад

Починати приготування свинини в духовці з сиром і помідорами слід з підготовки інгредієнтів. Нам знадобляться:

  • м’якоть свинини – 600 гр;
  • помідори – 5-6 шт;
  • твердий сир – 400-500 гр;
  • цибуля – 2-3 невеликих цибулини;
  • часник – 4-5 зубчиків;
  • майонез – 300-400 гр;
  • рослинне масло – 20 гр;
  • спеції до м’яса – 5 гр;
  • сіль, перець, свіжа зелень – за смаком.

Приготування страви

dc55bad029afb0a9fb2d7b7af208bb62 Свинина в духовці з сиром і помідорами   ніжний делікатесПерше, що слід зробити, це ретельно м’ясо вимити і насухо промокнути паперовими рушниками. Терти ними м’ясо категорично протипоказано, так як на ньому неминуче залишаться частинки папери. Тепер ділимо м’ясо на 8-12 рівних частин, загортай кожен в харчову плівку і якісно відбиваємо будь-яким підходящим інструментом без гострих частин. Загвинчування у плівку допоможе запобігти розривання і розшарування шматочків, відразу ж після відбивання її знімають. М’ясо перетирають із сіллю, перцем і спеціями.

 

Шматочки викладають в широкий деко з висотою стінок не менше 5 див. Деко попередньо змащують рослинним маслом. Цибулю нарізають півкільцями або чвертькільцями, намагаючись робити їх як можна тонше. На відбивні його викладають, попередньо змішавши з продавлений або перетертим часником і дрібно нарубаної зеленню і затоку майонезом. Зверху розташовують тонкі кільця помідорів (по 2-3 на шматочок). Помідори солимо і перчимо, поливаємо майонезом. За бажанням можна додати ще трохи часнику.

Тепер до свинини з помідорами потрібно додати чи не найважливіший інгредієнт – сир. Краще взяти сир твердих легкоплавких сортів, не солоний і без гірчинки. Класичний «Російський» цілком підійде.

Існують також рецепти свинини під сиром в духовці, в яких використовуються сорти з благородною цвіллю. Цей варіант виправданий лише тоді, коли замість майонезу використовується спеціальний соус. Сиру в такому випадку кладуть у 1,5-2 рази менше.

Але повернемося до традиційною методикою. Сир натирають на середню тертку і рівномірно розподіляють на відбивних. Духовку розігрівають до 180-190 градусів і розташовують в неї деко. Запікати страву буде не менше півгодини, індикатором готовності стане утворення золотистої скоринки на розплавленому сирі, втрата м’ясом пружності і його м’якість, яку можна перевірити виделкою. Готова свинина, запечена в духовці з сиром, має дійти в деку протягом 10-15 хвилин. Після цього її теплою подають на стіл.

Свинина в духовці з сиром і помідорами найкраще гармоніює з легкими гарнірами, салатами, терпкими червоними винами. Ви довго будете згадувати її особливий ніжний смак і напевно захочете знову приготувати це чудове блюдо.

Якщо вам сподобався рецепт цього кулінарного шедевра, то будемо вдячні за зворотній зв’язок у вигляді відгуку. Нам важлива ваша думка – адже ми працюємо для вас!