Судак в духовці у фользі – смачні амінокислоти

У 1960 році в СРСР була випущена ювілейна марка, присвячена… судаку. Напис на ній зазначалося: «Охороняйте судака – цінну рибу нашої Батьківщини»! У подібному заклику не було ніякого лукавства – цей вид здавна цінувався не тільки за дуже смачне м’ясо, але і його особливі властивості, що роблять сприятливий вплив на здоров’я, рятує від втоми, сприяють швидкому загоєнню ран і зміцненню організму.

Сьогодні ми знаємо, що причина – в дуже високому (до 19%) вмісті білка в м’ясі цієї риби, білка, в якому міститься 20 амінокислот, з яких 8 не синтезуються організмом. Додамо до цього велика кількість самих різноманітних мікроелементів, вкрай низький вміст жирів і калорійність всього 84 ккал на 100 г продукту, і отримаємо по-справжньому дивовижний продукт. І, мабуть, найкращим його застосуванням стане таке вишукане блюдо, як судак в духовці у фользі. Ми пропонуємо кращі рецепти його приготування.

Правила підготовки риби

cc377488fa58bb6b0c8f8a68bc49f3a9 Судак в духовці у фользі – смачні амінокислотиГоловний критерій, який вкаже на якість риби під час вибору продукту – запах. Судак свіжий має ледь помітний специфічний рибний «аромат», і вже точно не повинен пахнути тіною, гниллю, цвіллю та іншими подібними речами. Пружність і еластичність черевця також є показником свіжості.

Поширена помилка багатьох покупців – гонитва за розміром. Велика риба, зрозуміло, буде виглядати набагато солідніше, ніж дві невеликих, але значно поступиться за смаковими якостями. Оптимальним м’ясом, відрізняється особливою ніжністю і соковитістю, стане м’ясо молодих судаков середнього розміру.

Підготовка продукту до подальшого використання полягає у чотирьох простих діях:

  • Очищення тушки.
  • Патрання, що включає розтин черевця і витяг нутрощів.
  • Видалення зябер.
  • Миття холодною водою і промакивание рушником.
  • Все це – незмінна частина будь-якого рецепту судака. А ось подальші дії різних методик можуть кардинально відрізнятися один від одного.

    Дієтична риба з лимоном і томатами

    Найпростіший рецепт, який дозволяє швидко запекти легке і м’яке дієтичне м’ясо – судак у фользі з часточками лимона і томатів. Список інгредієнтів для його приготування включає наступне:

    • cd52c449a194b31317508fcca6c36684 Судак в духовці у фользі – смачні амінокислотисудак – 1 шт (1-1,5 кг);
    • лимон – 1 шт;
    • цибуля – 2-3 шт;
    • часник – 3-4 зубчики;
    • томати – 300 г;
    • рослинна олія – 50 мл;
    • зелень, спеції, сіль, перець – за смаком.

    На спині підготовленої тушки роблять 5-8 надрізів, обтирають її сіллю, перцем і спеціями як зовні, так і всередині. Через 10-20 хвилин в надрізи вставляють часточки лимона і томатів, що залишилися томати нарізують кубиками, змішують із зеленню і протертим часником, після чого поміщають всередину риби. Цибулю нарізують тонкими півкільцями.

    Рибу розташовують на застеленому фольгою деко, обклавши цибулею і додавши ще кілька гілочок зелені. Фольгу загортають, а деко помістити в розігріту до 190-210 градусів духовку на 25-30 хвилин. По закінченні цього часу фольгу обережно відкривають ножем і продовжують готувати страву ще близько 5 хвилин. Судак, запечений в духовці у фользі подається до столу гарячим, доповнити його можна рисом або овочами.

     

    Два в одному

    Рецепт судака в духовці з картоплею не тільки заощадить час, дозволяючи одночасно приготувати і основне блюдо, гарнір, але і вигідно доповнить смак кожного окремого компонента, створюючи в результаті дивовижний ароматний делікатес. Для нього знадобляться:

    • 048c52df0c7f8d76876298f1a400cba8 Судак в духовці у фользі – смачні амінокислотисудак – 1 шт (1-1,5 кг);
    • картопля – 1 кг;
    • борошно – 50 р;
    • рослинне масло – 75 мл;
    • петрушка – 2-3 гілочки;
    • базилік – 1 ч. л.;
    • сіль, перець – за смаком.

    Від підготовленої риби відокремлюють філе, обтирають його сіллю і перцем, потім покривають борошном і злегка обсмажують на половині масла. Картоплю очищають, нарізають брусочками або часточками, додають до нього базилік і масло, що залишилося, після чого також трохи обсмажують. Філе картопля викладають у застелений фольгою глибокий прямокутний лист по черзі смугами. Потім загортають фольгу.

    Блюдо запікають в попередньо розігрітій до 180-200 градусів духовці протягом 30-45 хвилин, останні 5-10 – розкритим. Індикатором готовності буде поява щільної золотистої скоринки на картоплі. Коли це станеться, страву перекладають у порціонний посуд, посипають петрушкою і подають до столу гарячим. Можна також доповнити його тертим або нарізаним твердим сиром.

    Овочеве асорті

    Найдивовижніше в цьому рецепті – то, як судак з овочами в процесі приготування перетворюється з розрізненого набору простих, здавалося б, продуктів вишукане, неповторне блюдо. А ось і самі продукти, більшість з яких знайдеться у будь-якого кулінара:

    • 4d942685bd1e30e08ec8dbee52f460cd Судак в духовці у фользі – смачні амінокислотисудак – 1 шт (1-1,5 кг);
    • лимон – 0,5 шт;
    • цибуля – 2-3 шт;
    • морква – 2 шт;
    • кабачок – 1 шт;
    • твердий сир – 150 г;
    • рослинна олія – 50 мл;
    • майонез, кетчуп – за смаком;
    • зелень, спеції, сіль, перець – за смаком.

    Є дві варіації цього рецепта. Перша передбачає використання виключно філе риби, а друга рекомендує нарізати її за типом стейка. Залишаємо вибір за Вами. Наступне, що потрібно зробити – збризнути м’ясо свіжовичавленим соком лимона, змастити рослинним маслом і присипати сумішшю спецій, перцю і солі. У такому вигляді воно має відлежатися хоча б 15 хвилин. У цей час можна нарізати цибулю, подрібнити на тертці моркву і кабачок. Потім шматочки риби викладають на застелений фольгою глибокий лист, на них рівномірно розташовують цибулю, а зверху – чергуються смуги кабачка і моркви. На цьому етапі страву слід знову посолити і поперчити, нанести смуги майонезу і кетчупу, після чого загорнути фольгу.

    Судак в духовці з овочами готується не менше 45 хвилин при температурі 170-190 градусів в попередньо розігрітій духовці. При цьому не раніше, ніж за 15 хвилин до повної готовності страву розкривають і рівномірно посипають тертим сиром. Подають до столу гарячим, найчастіше – в тій же посуді. Єдине додаток, яке буде виглядати гармонійно – кілька гілочок свіжої зелені.

    Спробувавши одного разу страви з судака, Ви обов’язково полюбите цю чудову рибу. Бажаємо приємного апетиту та нових кулінарних звершень!

    Якщо вам сподобався рецепт цього кулінарного шедевра, то будемо вдячні за зворотній зв’язок у вигляді відгуку. Нам важлива ваша думка – адже ми працюємо для вас!