Тефтелі в духовці – страва унікальна і особливо апетитне

Загрузка...

Чи знаєте Ви, що таке просте і знайома всім з дитинства страву, як тефтелі, було відомо ще в XII столітті в багатьох європейських країнах, куди його рецепти привозили поверталися зі східних походів лицарі?

На Сході ж воно взагалі існувало з незапам’ятних часів, тісно переплітаючись з кулінарної історією різних народів. Так, в сучасній Туреччині існує до 300 способів приготування м’ясних кульок» – кюфта. Ми підготували для Вас три найпопулярніших рецепта – ніжні тефтелі в сметанному соусі, тефтелі з рисом і тефтелі з картоплею в духовці.

Сметанний соус – найкраще доповнення до тефтелі

Тефтелі в сметанному соусі виходять особливо м’якими, соковитими і ароматними, користуються популярністю навіть у дітей. Основним їх інгредієнтом є м’ясний фарш (500-600 гр), який може бути свинячим, яловичим або курячим. Ми рекомендуємо свино-яловиче асорті. Крім м’яса, знадобляться:

  • 9de1dd9db70fa80bd5e5cf912921b6db Тефтелі в духовці – страва унікальна і особливо апетитнесметана – 100 гр;
  • яєчні білки – 2 штуки;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 2 невеликих цибулини;
  • часник – 2-4 зубчики;
  • борошно – 20 гр;
  • рис – на смак;
  • сіль, перець, спеції.

Заливаємо рис водою і ставимо на плиту. Поки він буде варитися (а це не менше 20 хвилин), готуємо фарш. Для цього знадобляться шматки свинини і яловичини по 300 грам і 1 цибулина. Нарізаємо сире м’ясо невеликими шматочками і разом з цибулею прокручуємо через м’ясорубку, додаємо попередньо збиті білки, сіль, перець. Змішуємо з вареним рисом і ставимо в холодильник на 10-15 хвилин.

Цього часу вистачить, щоб приготувати соус. Натираємо на тертці моркву і залишилася цибулину, обсмажуємо на повільному вогні до золотистої скоринки. Додаємо сметану і спеції. Розвести борошно в 100 мл води і вливаємо в соус, додаємо подрібнений часник і доводимо суміш до кипіння.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  М'ясо з грибами і картоплею в духовці - надійний і смачний рецепт.

Залишилося тільки дістати фарш, сформувати з неї кульки, обваляти в борошні і викласти на деко, залити соусом. Гасити тефтелі слід в заздалегідь прогрітій до 200 градусів духовці 30-35 хвилин.

Акцент на рисі

Якщо в попередньому рецепті рис був лише доповненням, тепер він стає не менш важливою частиною страви, ніж м’ясо, відповідно, підвищуються вимоги до його якості та умов готування. Але про все по порядку. Рецепт тюфтельок з рисом в духовці вимагає наявності наступних компонентів:

  • 6e4cb91ef960f31167246263d56e17c6 Тефтелі в духовці – страва унікальна і особливо апетитнеяловичий фарш – 1 кг;
  • рис – 150 гр;
  • яйце – 1 штука;
  • цибуля – 1-2 невеликі цибулини;
  • майонез – 4 ст. л.;
  • томатна паста – 4 ст. л.;
  • петрушка, кріп, мелений перець – по 1 щіпці;
  • сіль – за смаком.

Першим ділом, рис потрібно ретельно перебрати, промити проточною водою і залити окропом на 10-15 хвилин. Після цього слід повторне промивання рису та його варіння до напівготовності у злегка підсоленій воді.

 

Цибулю дрібно нарізають і обсмажують на сковорідці до золотистого кольору, після чого додають сирий яловичий фарш і продовжують обжарку ще близько 5 хвилин. Додають дрібно нарізану зелень, накривають кришкою і кілька хвилин гасять на повільному вогні. Після охолодження додають сире яйце, сіль і перець, перемішують.

Зліплені тефтелі викладають на попередньо змащене олією деко і заливають сумішшю томатної пасти з майонезом. Запікатися тефтелі в духовці при температурі 180 градусів. Деко рекомендується закрити фольгою, інакше страва може вийти жорстким.

Просто, смачно, ситно

Чи Не правда, дуже зручним і дуже практичним рішенням було б скомбінувати м’ясо і гарнір в одному блюді? Таке блюдо – тефтелі в духовці, запечені з картоплею. Вони не тільки заощадять масу часу і сил, але і стануть справжньою окрасою столу. Як і завжди, почнемо зі списку необхідних інгредієнтів:

  • f82edc942a262a79bdebb7ce090197a2 Тефтелі в духовці – страва унікальна і особливо апетитнем’ясний фарш (яловичий або асорті) – 500 гр;
  • картопля – 1 кг;
  • рис – 50 гр;
  • цибуля – 1-2 невеликі цибулини;
  • часник – 2-4 зубчики;
  • сметана або майонез – 150 гр;
  • томатна паста – 1 ст. л.;
  • суміш спецій до м’ясних страв – 1 щіпка;
  • сіль і перець – за смаком.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Огірки з м'ясом по-корейськи (віча)

Спочатку приготуємо соус. Його основою буде сметана або майонез, на Ваш розсуд. Додамо томатну пасту, спеції, подрібнений часник і ретельно все перемішати.

Очищаємо картоплю, дрібний ріжемо навпіл, великий – уздовж на чверті. Промиваємо, даємо злегка підсохнути і викладаємо в миску. Тепер додамо до картоплі дві третини соусу. Фарш змішуємо з відвареним до повної готовності рисом, дрібно нарізаною цибулею, солимо і перчимо. Формуємо кульки.

Деко змащуємо олією і викладаємо половину картоплі. На ньому розкладаємо через рівні проміжки тефтелі, а решту картоплі розміщуємо між тюфтельками. Заливаємо соусом, що залишився, накриваємо фольгою і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин. Після закінчення цього часу, знімаємо фольгу і запікаємо ще мінімум чверть години.

Урізноманітнити смак страви можна, присипавши його за 3-5 хвилин до готовності тертим сиром і зеленню (або сумішшю сухих трав).

Який із запропонованих рецептів Ви не вибрали, Вас напевно приємно здивує незвичний, вишуканий і тонкий смак тефтелькою. Не бійтеся експериментувати, привносити щось нове у методику приготування – і все обов’язково вийде!

Загрузка...