Томатний сік: користь і лікувальні властивості

Правильно приготовлений томатний сік зберігає в собі всі корисні властивості свіжого помідора. Знизити його цінність може хіба що сіль, яку для поліпшення смаку. На відміну від магазинного продукту, натуральний сік здатний підвищити імунітет і повернути організму життєві сили. У ньому міститься стільки ж вітаміну С, скільки в цитрусових. При дотриманні рецепта приготування і рекомендованої добової норми, сік може стати помічником в лікуванні ряду хвороб.

Загрузка...

Коли корисно пити томатний сік?

Корисні властивості соку «пояснює» його хімічний склад. У ньому містяться вітаміни (А, В, С, Е, РР і Н), мікроелементи (калій, кальцій, магній, натрій і фосфор), мікроелементи (йод, цинк, залізо), органічні кислоти і натуральні цукру. При низькій калорійності (близько 18 Ккал на 100 мл продукту) сік з томатів дуже поживний, завдяки чому його можна пити під час схуднення.

  • Завдяки лікопину напій має антиоксидантну дію на весь організм і уповільнює процеси старіння. За рахунок органічних кислот відбувається регуляція кислотно-лужного балансу, знижується ризик онкології. Пектин поліпшує травлення і очищає судини від холестерину.
  • Томатний сік корисний для жінок: він тонізує, знімає неприємні симптоми ПМС і полегшує період клімаксу. Мінерали і вітаміни сприяють красивого вигляду волосся, нігтів і шкіри. Харчові волокна прискорюють обмін речовин. Є користь і для чоловіків: напій стимулює статеву функцію і запобігає подагру.
  • У помідорах багато калію і магнію, завдяки чому він рекомендується для профілактики хвороб судин і серця, дозволяє уникнути варикозу і атрита. Мінеральні речовини сприяють поліпшенню кровоносної системи: розріджують кров і запобігають утворенню тромбів, підвищують гемоглобін.
  • Напій дозволено вживати при цукровому діабеті 2 типу: він здатний нормалізувати підвищений цукор у крові. За призначенням лікаря сік дозволяється використовувати для очищення підшлункової залози, але робити це можна тільки під наглядом фахівців.
  • Томатний фреш дозволяє в три рази швидше зняти симптоми похмілля. Вітаміни стимулюють імунітет і виводять з організму токсини, прибираючи ознаки інтоксикації. Кислоти прискорюють розщеплення спирту, а магній, калій та натрій заповнюють втрачені електроліти. При цьому приймати сік на ніч не варто, особливо якщо він солоний.
  • При правильному вживанні сік знижує внутрішньоочний і артеріальний тиск. Томат — природний сечогінний, але при проблемах з нирками дозволяється пити фреш не частіше двох разів на тиждень. Щоб трохи знизити його вплив сік розбавляється водою в пропорціях 1:1.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Перлова каша

Протипоказання до вживання

Незважаючи на всю користь соку, при деяких хронічних захворюваннях він принесе організму тільки шкоду і може спровокувати загострення. Відмовитися від томатів рекомендують при:

  • підвищеній кислотності;
  • хворобах печінки;
  • проблеми з жовчним міхуром;
  • виразці шлунка;
  • гострому гастриті;
  • панкреатиті;
  • холециститі;
  • цирозі печінки.

Не можна пити сік при жовчнокам’яної хвороби: навіть невелика кількість може викликати вихід каменів, що можна виправити тільки хірургічним втручанням.

Вживання свіжовичавленого соку може призвести до шлунково-кишкового розладу. Під час грудного вигодовування від напою краще відмовитися: він може спровокувати алергію у дитини. При індивідуальній непереносимості сік протипоказаний.

Під час вагітності вживання томатного соку рекомендується обмежувати: допускається незначна кількість тільки в тому випадку, якщо плоду нічого не загрожує і не спостерігається ускладнень. При несприятливих умовах напій створить підвищене навантаження на нирки.

У раціон дітей сік вводиться тільки після двох років і поступово: починати слід з 15-20 мл на добу. При відсутності алергічної реакції порція поступово збільшується. Попередньо томати рекомендується проварити: висока кислотність небезпечна подразненням слизової, за яким може послідувати запор або пронос.

Загрузка...