Ватрушки з сиром духовці рецепти ароматною домашньої випічки

Дивовижні здобні ватрушки з сирною начинкою обов’язково стануть центром уваги на будь-якому сімейному чаюванні. М’яке тісто, красива рум’яна кірочка і ніжний сир – самі незабутні враження з дитинства. Приготувати ватрушки з сиром в духовці зможе навіть починаюча господиня, побалувати своїх рідних дивовижною випічкою.

Корисні поради

d9ffb028c23fe6cc2372b3676e48a3a8 Ватрушки з сиром духовці рецепти ароматною домашньої випічкиДо речі, частування з сиром до чаю можна зробити не тільки з дріжджового, але і листкового, прісного і пісочного. Однак, саме перша різновид компонента є класичною. Урізноманітнити смак начинки також можна по-різному, наприклад, одні додають в сирну масу родзинки, курагу або цукру, а інші і зовсім схиляються до зелені або пассированному луку. Випічка при цьому набуває вельми своєрідні смакові якості.

Перед приготуванням страви необхідно звернути увагу на властивості сиру. Якщо інгредієнт зібрав у собі зайву вологу, то його слід віджати (покласти масу в марлю і максимально закрутити кінці). Отримати привабливу рум’яну скоринку можна не тільки за допомогою жовтка, але і сметани, сумішшю з яєць і молока. Борошно обов’язково слід просіяти перед замешиванием тіста – так, ватрушки з сиром в кілька разів швидше приготуються, а сама випічка буде відрізнятися легкістю.

e2bfa19630e98586ad502728c461c42f Ватрушки з сиром духовці рецепти ароматною домашньої випічкиБагато господинь, напевно, стикалися з такою проблемою, як надмірна сухість страви. Позбавити випічку від такого недоліку дуже просто – поставте на дно або нижню решітку духовки невелику каструльку з водою.

Якщо ви виявили, що сир трохи подкис, не поспішайте його викидати, позбавляючи своїх рідних смачного ласощі. Достатньо просто залити масу на пару годин молоком, а потім видалити зайву рідину.

Рецепти улюбленої випічки

Пропонуємо вам ознайомитися з декількома способами приготування домашньої випічки в духовці і вибрати «свій» варіант страви.

Рецепт №1. Класичні ватрушки з сиром в духовці

Для приготування дивовижного ласощі по класичному рецепту вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • борошно і ґатунку – 1 кг.;6d0d5eb8ddcfd2f1179060bffd269ea4 Ватрушки з сиром духовці рецепти ароматною домашньої випічки
  • молоко – 250 мл;
  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 1 склянка;
  • дріжджі – 1 упаковка;
  • масло вершкове – половина пачки;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • сметана середньої жирності – 2-3 ст. л.;
  • ванілін, родзинки, курага і т. д. – за смаком.

З молока, дріжджів, половини обсягу цукру, борошна, вершкового масла і 2 яєць готуємо здобне дріжджове тісто. У підігріте молоко додають дріжджі, трохи цукру і трохи борошна, ретельно все перемішують. Масу залишають на 30-40 хвилин в теплому місці, щоб почався процес бродіння. В цей же час в окремій мисці змішують цукор, яйця і розтоплене вершкове масло, акуратно розмішують (збивати до утворення піни не потрібно). Обидві маси з’єднують, висипають невеликими порціями борошно, постійно помішуючи майбутнє тісто.

 

Коли інгредієнт набере достатню щільність, його викладають на дошку і замішують. Після цього тісто залишають на пару годин у теплому місці, накривши його рушником. Поки основа підходить, потрібно приступити до приготування начинки.

e03fbe1aa1e300c5a7905a04e9be041a Ватрушки з сиром духовці рецепти ароматною домашньої випічкиСир пропускаємо через сито або видаляємо надлишки рідини з допомогою марлі, пересипаємо в окрему чашку. Додаємо до нього одне яйце, цукор і ванілін, перемішуємо компоненти. За бажанням в начинку можна додати трохи родзинок або порізаної невеликими шматочками кураги.

Тісто розкачують ковбаскою, нарізають. Кожну заготовку викладають на деко, вистелений пергаментом, роблять у центрі невеликі заглиблення під начинку. Коли сирна маса буде укладена, ватрушки змащують жовтком (потрібно попередньо розвести його з 1 ст. л. молока).

Не поспішайте відразу відправляти випічку в духовку. Краще дайте їй постояти при кімнатній температурі 20-30 хвилин. Тісто злегка підійде, а готове ласощі буде повітряним.

Випікати ватрушки в духовці при 180-190 градусах приблизно 25-30 хвилин. Подавати на стіл ароматну випічку краще теплою.

Рецепт №2. Несолодка випічка з цибульною начинкою

Для тих, кому не подобаються солодкі ватрушки з сиром в духовці, можна порадити інший спосіб приготування страви. Вам знадобляться:

  • борошно – 0,5 кг;5782e8cc74bb9d33461392d437e0af6b Ватрушки з сиром духовці рецепти ароматною домашньої випічки
  • дріжджі – 1 пакетик;
  • цукор – 3 ч. л.;
  • яйця – 1 шт.;
  • молоко – 1 стакан;
  • рослинне масло – 3 ст. л.

З цих компонентів необхідно зробити тісто. Спочатку дріжджі змішують з ложкою борошна, цукром і половиною склянки теплого молока, перешивають все і дають постояти в теплому місці 20 хвилин. У готову масу додають яйце, залишки молока, масло і щіпку солі, знову перемішують. Потім висипається просеянная борошно, тісто вимішується. Основу варто залишити на 1-1,5 години і приступити до приготування начинки.

Вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • цибуля – 4 головки;ba36b7c56994fc29e441b83e6512ce3c Ватрушки з сиром духовці рецепти ароматною домашньої випічки
  • сир твердих сортів – 50-70 гр.;
  • сіль і спеції – за смаком;
  • сметана – 2 ст. л. з гіркою;
  • масло рослинне – 3 ст. л.;
  • цукор – ½ ч. л.

Цибулю ріжуть навпіл, а потім скибочками (повинні вийти півкільця), викладають на розігріту сковороду. Додають трохи солі, доводять до придбання приємного золотистого відтінку, викладають сметану і спеції. Сир натирають на крупній тертці.

З тіста формують круглі заготовки з поглибленнями по центру. Викладають спочатку цибульно-сметанную начинку, а зверху прикрашають тертим сиром. За бажанням можна змастити випічку жовтком. Запікають страву при 180 градусах близько 30 хвилин. Готові ватрушки підходять до супів, борщів, бульйонів і других страв.

Існують і інші рецепти приготування домашньої випічки з сиром. Не бійтеся шукати нові способи виготовлення улюблених страв!