Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Загрузка...

Смажена риба в клярі – одне з найсмачніших, в той же час простих у приготуванні страв. Її подають до звичайних обідів, а також ставлять на святковий стіл, оскільки страва виглядає оригінально і красиво. Як зробити кляр для риби? Які продукти для цього потрібні? Як посмажити рибу на сковороді правильно? Добірка унікальних рецептів допоможе вам отримати відповіді на ці питання приготувати самі смачні страви. a2540413dc16d6a11dc0b7bbc89c89ac Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Що таке кляр і для чого він потрібен

Кляр являє собою легке рідкувате тісто, в якому обвалюють продукти, перш ніж їх обсмажити. Блюдо виходить красивим, ароматним з тоненькою і хрусткою скоринкою. Саме тому, що ця корочка виглядає дуже апетитно, страви в клярі отримали таке широке поширення.

У складі будь-якого рідкого тіста завжди знаходяться яйце, борошно і будь ароматний наповнювач за смаком. Його готують на дріжджах і без них. У книгах рецептів можна знайти прісний, солоний і солодкий кляр. Дивлячись, які інгредієнти планується вмочати, вибирають відповідний.

37958245c790775c8b98fe5243f833af Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Трохи про появу кляру

Історія його появи, як багатьох інших рецептів, загубилася десь багато століть тому. Він отримав досить широке поширення на японській кухні. Причому, що цікаво, туди рецепт потрапив з Португалії в 16 столітті.

Існує цікава історія, згідно з якою один з французьких пекарів міцно посварився зі своїм братом, заправлявшим харчевней, і попросив помічника приготувати собі обід прямо в пекарні. Однак, недосвідчений підмайстер впустив рибне філе в тісто, а пекар, розсердившись, посмажив філе після цього на сковороді і примусив з’їсти.

Помічник з’їв і попросив добавки. Здивований господар пекарні сам спробував це нове блюдо, а потім розповів про унікальний рецепті харчевнику, щоб помиритися. Брати забули старі образи, а простий рецепт для кляру риби з французької харчевні отримав з часом величезну популярність.

dbe674cad4df2ed32d3ec3a2d9b18982 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Смажена риба в клярі — покрокове приготування

Зазвичай кажуть: кашу маслом не зіпсуєш. Приготування риби в клярі – та ж історія. Тільки не кожна спіймана рибка підійде для приготування таким способом. Давайте розберемося, які різновиди можна приготувати дуже смачно.

Як правильно вибрати рибу

Найкраще для приготування в тесті вибрати річкову рибу з малою кількістю кісток. Природно, пріоритет має саме свіжий продукт, оскільки при обжарке у страві залишиться набагато більше корисних речовин, і воно буде набагато соковитіше.

З річкових мешканців підійдуть: осетер, судак, форель, сом і навіть звичайний сазан.
З морських мешканців смачними в клярі виходять: камбала, хек, тріска, пангасіус (його ще називають морський язик) і багато інших.

До речі, морська риба, приготовлена таким способом, може вийти, нітрохи не гірше. Оскільки після обжарювання з риби не дуже зручно вибирати кістки, краще вибирати більш великі екземпляри, щоб легко відібрати філе.

32c7f3f9b5585e433a7d3777b1ffd8e5 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Приготування смачного кляру для риби

Його смакові і зовнішні характеристики безпосередньо залежать від його консистенції і використовуваних смакових добавок. Рибка дуже добре поєднується з сиром, часником, майонезом. Іноді до тіста додають біле вино, гірчицю, перець і інші спеції.

Дуже поширений кляр для риби з майонезом, до нього зазвичай додають пшеничне борошно. Однак не менш смачним виходить тісто, в якому в якості згущувача використовується кукурудзяний, картопляний крохмаль. Також додати густоти можна за допомогою рисового вівсяної або житнього борошна.

Обов’язковим компонентом будь-якого, навіть рідкого тесту, є яйця. Вони надають необхідну в’язкість, що не дає йому розтектися по сковороді.

f838260b2f2b2822aaa77dce39b968a7 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Нижче наведені найпоширеніші рецепти кляру для риби.

Класичний кляр для риби

Приготувати кляр для риби за класичним рецептом досить просто. Буде потрібно пара яєць, борошно близько 3 столових ложок і невелика щіпка солі. Яйця добре збиваємо, поступово досипаючи борошно. Необхідно контролювати утворення грудочок, тісто має бути однорідної консистенції. Потім додають сіль. Рибу вмочують у суміш, обсмажують на олії.

Кляр з майонезом без додавання борошна

Цей рецепт вважається дієтичним. Для його приготування необхідно взяти тільки яйця, спеції і майонез. Для смачного тіста беруть одне яйце і одну велику ложку майонезу. Всі інгредієнти ретельно збивають, поступово додаючи сіль і спеції. Тісто вийде трохи рідкуватим, але зате скоринка після смаження буде тоненькою і хрусткою.

Варто зауважити, що сковорода при цьому повинна бути практично суха, масла додають зовсім трохи.

Рецепт сирного кляру для риби

Щоб приготувати кляр для смаження риби з сиром, слід вибирати продукт твердих сортів. Його подрібнюють на тертці з самими великими отворами. Далі в окремому посуді збивають яйця з сіллю і, продовжуючи збивати, додають майонез спочатку, а після сир.

Хочете щось цікаве?
завантаження…

Кількість продуктів таке:

  • 2 яйця;
  • 2 ложки майонезу;
  • твердий сир близько 150 грам.

Пивний кляр для риби

Потрібно половина склянки світлого пива, можна трохи більше, борошно близько 100 грам яєчний білок і рослинне масло пару ложок. Борошно просівають гіркою, потім роблять поглиблення і акуратно додають білок яйця.

Потім поступово вливають охолоджений алкогольний напій, масло і добре перемішують віночком. Тісто при цьому виходить досить рідким. А після обжарювання кляр на пиві для риби стає схожий на мереживну одежину.

Кляр для риби з молоком

Це тісто готується з найпростіших інгредієнтів. Треба взяти 2 яйця, молоко 4 столові ложки борошно 150-200 грам, сіль і зелень за бажанням. Яйця збивають з охолодженим молоком, поступово досипаючи борошно. Перемішувати до тих пір, поки не розіб’ються грудочки, а маса не стане однорідною. Далі додають зелень і все. Смачний кляр готовий.

Цибулевий кляр

Для приготування цибульного кляру, крім основних продуктів (яєць та борошна) потрібно 1 головка ріпчастої цибулі, майонез пару столових ложок, зелень, сіль. 2 яйця збивають разом з майонезом і сіллю, перчать. Потім додають дрібно нарізану або добре подрібнену в блендері головку цибулі. Всі компоненти перемішують. Далі потроху додають борошно до отримання консистенції потрібно. Таке тісто після обжарювання виходить досить ніжним, а цибуля надає йому неповторний аромат.

Покроковий рецепт риби в клярі

1
Обрану рибу попередньо підготовляють. Якщо використовується заморожений продукт, його відтають і добре підсушують. Свіжу рибу очищають від нутрощів, луски та кісток. Запам’ятайте, на вологій рибі кляр тримається погано, тому бажано її промокнути серветками.
7e5a4fc69d457bf74f9314e8e653b6eb Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

2
Філе ріжуть невеликими шматочками, масло розігрівають. Кожен рибний шматок вмочують у клярной суміші, викладають у посуд для смаження.
c99b0dca455ffa21f81e8617a5ef7c19 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

3
Кожну частину рибки обсмажують з двох сторін. Необхідно стежити, щоб тісто не підгоріло. Час приготування приблизно 3-5 хвилин.
12ee40e1e7b1d97ecd3ed129e4e4e25b Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

4
Готові шматочки акуратно виделкою або шумівкою, перекладають на паперовий рушник, після подають до столу. Філе риби в клярі виходить найніжнішим, а також дуже смачним.
bbd0d7cfd5f50f763108a92fddd9f9fc Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Приготування риби в клярі різними способами

Приготувати рибу в клярі можна різними способами. В основному її готують на сковороді в духовці і мультиварці. Розглянемо більш докладно кожен з цих способів нижче.

Рецепт риби в клярі на сковороді

Щоб приготувати страву смажена риба в клярі, можна використовувати різний посуд. Краще, щоб вона мала товсте дно і високі стінки. Відмінно для цих цілей підходять сотейники, казани з плоским дном або глибокі сковороди.

Будь рецепт риби в клярі на сковороді передбачає використання рослинного масла. Його наливають так, щоб шар вийшов близько 5 мм. Це необхідно, щоб тісто зразу схопилося, а не розтеклося по всій площі.

Шматки філе, попередньо опущені в клярную суміш, акуратно викладають на сковороду на невеликій відстані один від одного. Якщо не дотримуватися проміжок, всі частини просто злипнутися і замість акуратних шматочків вийде один великий рибний блін.

fc09b74f2bbbd078c444e1746dacbdd6 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Риба в картопляному клярі в духовці

Дуже оригінальний і смачний рецепт. Картопляний кляр надають страві неповторний ніжний смак і чудовий аромат.

Для його приготування знадобиться:

  • 2 картопляні бульби (невеликих);
  • яйце куряче 1 шт;
  • борошно пшеничне 2 столові ложки з горою;
  • сіль.

9225687aaf7bad7050f82cb5e6b41553 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Як посмажити:

Картоплю очищають, добре промивають, просушують і натирають на некрупною тертці. Далі в чашку з картоплею розбивають яйце, все добре перемішують і додають борошно. Маса повинна вийти однорідною, без великих грудок і дуже густий.

Філе будь-якої риби, можна взяти форель або лосося добре промивають, обсушують і ріжуть на порційні шматочки. Далі кожну частину умочують в картопляний кляр і викладають на розігрітий лист. Випікають у духовій шафі не більше 20-30 хвилин, при температурі близько 180 градусів.

Готове філе викладають на порційні тарілки, посипають улюбленої зеленню, потім подають до столу. Такий рецепт філе риби в клярі не передбачає використання стандартного гарніру. Її можна подати з тушкованими овочами – квасолею або спаржею.

Як посмажити рибу в клярі в мультиварці

Сучасне чудо техніки – мультиварка, сьогодні завоювала багато кухні світу. Без неї вже давно не обходиться приготування каш, омлетів та інших страв. Можна з використання такої побутової техніки приготувати рибу в клярі. Вона повинна вийти більш соковитою, ніж при смаженні на звичайній сковорідці.

Що нам для цього потрібно:

  • 800 г філе тілапії або пангасіуса;
  • 1 куряче яйце;
  • борошно пшеничне 0,5 склянки;
  • парочка зубочки часнику;
  • столова ложка сметани;
  • спеції (імбир, перець, паприка, сіль).

6aa49049cec930a9441a3ba40393ab53 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Як посмажити:

Готове філе добре промивають у прохолодній воді. Після цієї процедури її просушують паперовим рушником. Шматочки риби укладають на великій мисці, солять, перчать, додають часник і імбир.

В окремій чашці з’єднують яйця, борошно і сметану до отримання жидковатого однорідно тесту. І отриманою сумішшю заливають рибу. Все добре перемішують, щоб кожен шматочок був покритий сумішшю.

Далі в мультичашку наливають масло, встановлюють режим смаження на 5 хвилин. На дно каструлі кладуть шматочки риби, обсмажують з двох сторін по 5-8 хвилин до появи золотистої скоринки.

Готову тилапию викладають на блюдо (його попередньо застеляють паперовими серветками) і залишають, щоб стекли надлишки масла. Її можна подавати практично з будь-яким гарніром, салатами або просто з келихом пива. Приємного апетиту!

Кілька корисних порад приготування

Смажити рибу в клярі на сковороді не завжди просто. Недосвідчені господині не завжди можуть якісно впоратися з таким завданням. Але скориставшись деякими корисними порадами, можна приготувати справді смачний і дуже ніжне блюдо.

Секрети приготування смачного кляру

Для приготування дійсно хорошого кляру всі продукти необхідно перемішувати дуже ретельно. Якщо не вийде однорідної маси, скоринка на рибі вийде несмачною.

Якщо в рецепті присутні яйця, білок і жовток краще збивати окремо. Білки додаються в суміш перед самим приготуванням. Такий спосіб допоможе зробити тісто більш повітряним. Також легкості кляру може додати газована мінеральна вода.

Клярную суміш слід готувати приблизно за годину до початку приготування, використовуючи тільки холодні продукти. Потім його ставлять на холод. Охолола, настоявшаяся суміш буде більш густий, щільніше прилягає до шматочках і риба в тісті кляр вийде смачніше. До речі, перевірити консистенцію тесту нескладно. Потрібно в нього опустити ложку і через кілька секунд витягнути. Якщо клярная суміш повністю покрила ложку, і не залишилося просвітів, значить, борошна додавати більше не потрібно.

71add0f1b261cb015c1333fa4c70ae14 Як посмажити рибу в клярі: прості рецепти приготування кляра

Як правильно обсмажувати рибу

Щоб правильно обсмажити рибу, потрібно знати декілька хитрощів. Перед публікацією шматочків масло потрібно добре розігріти, так тісто не буде розтікатися і добре зберігає форму. Якщо все ж суміш розтеклася, значить потрібно додати трохи борошна для більшої густоти. Перевірити температуру масла можна, капнувши в нього крапельку тесту. Якщо воно зразу схопилося, значить можна приступати до готування.

Якщо потрібна хрустка скоринка, то при смаженні сковороду не можна накривати. Під кришкою тісто і риба вийдуть більш соковитими і м’якими. Кому як більше подобається. До речі, якщо на сковороді занадто багато шматочків, і вони злипаються між собою, то тісто може розмокнути.