Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Загрузка...

Курячі котлети — страва з рубленого м’яса птиці або фаршу у формі коржі круглої або овальної форми. Ці вироби популярні завдяки дешевизні продукту, простотою приготування і відмінного смаку. Їх із задоволенням їдять м’ясоїди, прихильники здорового способу життя вважають їх основною частиною дієтичного меню, а ще вони — лідери в дитячому харчуванні. eec335bb1f4dcdceb55712318663eb1d Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Різновиди і калорійність курячих котлет

Рецепти курячих котлет різноманітні по складу, способу виготовлення фаршу, методом готування.

Вироби, які готуються з м’яса птиці, робляться з фаршу або рубаного м’яса.

Фарш — м’ясна м’якоть птиці, яка перемелюється дрібної м’ясорубкою до однорідного стану. Рубаний фарш — це маса з дрібно різаного ножем, меленого на крупній м’ясорубці або отбиваемого до пюреобразного стану м’яса. Обидва види фаршу можуть готуватися з будь-яких частин птиці: стегно, грудка, гомілку, шкіра, жир. Кількість останніх значно впливає на жирність і якість фаршу.

В м’ясну масу за бажанням додаються вторинні компоненти: хліб, яйця, кабачки, моркву, гриби. Ці добавки вносять м’якість, збагачуючи блюдо додатковим смаком.

f9210926dce9db88a69d513cde32f79e Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Будь котлети з курячого фаршу готуються методом смаження, запікання або готування на пару. Для цього використовуються сковорідки, духовки, мультиварки. Кожний вільний вибирати свій вид готування виходячи з бажаного результату.

Найбільш дієтичними вважаються парові вироби з білого м’яса. Калорійність курячих котлет з філе з овочевими добавками з лука становить 135-144 ккал, за умови, що вони обсмажені в мінімальній кількості олії. Відрізняючись особливою ніжністю при максимумі користі, ці котлети входять в раціон при схудненні. Вони джерело вітамінів, білків і амінокислот.

Секрети правильних курячих котлет

М’ясо птиці в будь-якому вигляді буде ідеальними до будь-якого гарніру. Але перш ніж вибирати рецепти, слід розібратися, як приготувати курячі котлети по всім правилам.

06562cc3b8190aefa37898eedcfcc4aa Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

1

Додаткові інгредієнти

Найчастіше для аромату і м’якості в курячому фарші присутні цибулю, яйце, хліб. Але кількість цих компонентів має бути розумним, щоб не перетворити котлету з м’ясної в хлібну і щоб вироби не розпалися. Тому на 1 кг м’яса досить 2-3 яйця і 250 гр хліба.

2

Компоненти для соковитості

Щоб завжди виходили м’які котлети, фарш кладуть добавки, здатні викликати сокоотделеніе. Натирають цибулю, кабачок або інші соковиті овочі, використовуваний хлібний м’якуш попередньо вимочують у молоці. Додатковими компонентами для соковитості служать ще колотий лід або вершкове масло.

3

Куряча шкіра і жир

Для смачних і пісних виробів береться суто м’ясо птиці без шкіри і жиру. Ці продукти дуже витоплюються при готуванні: запікаються чи котлети з курячого фаршу в духовці або смажаться на сковороді. Вони все одно виходять занадто жирними.

4

Відбивання

Процедура відбивання фаршу дуже важлива, оскільки вона робить котлети більш міцними. Для цього фарш береться жменями і з силою відкидається назад в посуд.

5

Витримка часом

Часто з вимішаного фаршу відразу формують коржики і смажать їх. Але якщо дати фаршу настоятися на холоді 30-42 хвилин, то впитываемый хлібом м’ясний сік поліпшити смак приготованого блюда.

6

Правильна паніровка

Для апетитного хрускоту котлети вмочують перед смаженням у сухарях або борошні. Але якщо для скоринки використовувати насіння кунжуту, то така паніровка збереже соковитість м’яса, надаючи виробу додаткової легкості.

7

Швидка обжарка

Щоб м’ясний сік не витікав, а вироби тримали правильну форму, смаження котлет проводять на гарячій сковороді до набуття ними щільною скоринки. Потім вогонь зменшують і доводять блюдо до готовності під кришкою.

b7e43cefd92d93c463625b25e40a9e09 Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Завдяки простим хитрощів, завжди вийти приготувати соковиті курячі котлети.

Відомі рецепти котлет з філе птиці

Одними з улюблених і популярних в нашій країні вважаються котлети по-київськи та пожарські. Рецептами цих страв більше 100 років, але вони досі залишаються фаворитами і часто подаються в ресторанах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Грінки з яйцем і сиром

Класичні січені котлети курячі

Ці курячі котлети січені від всіх інших подібних варіантів відрізняє висока соковитість і хрустка скоринка. З моменту свого винаходу вони стали типовим російським блюдом.

Необхідні інгредієнти:

  • філе курки — 500 гр;
  • білий хліб — 3 скибочки;
  • вершки — 4 ст. ложки;
  • масло вершкове — 2 ст. ложки;
  • цибуля — 1 шт.;
  • сухарі;
  • сіль, спеції — за смаком.

a6f0fa2d0087b1dc788e0e9600447c7e Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Чисте пташине філе без шкіри порубати в кухонному комбайні. В 2 ст. ложках вершках замочити білий хліб. Вершкове масло розчинити, але не давати йому закипіти. На виході повинно вийти 2 ст. ложки.

Цибулю тонко нашаткувати, викласти в сковороду і обсмажити на вершковому маслі.

У глибокій мисці змішати рубане м’ясо, віджатий хліб, розтоплене масло, цибулю і вершки. Посолити і всипати спеції.

Фарш старанно перемішати, але краще відбити його 3-4 хвилини. Для пожарських рубаних котлет з курячої грудки правильніше буде зробити ручну вымеску, як на тісто.

Сформувати довгасті овальні котлети, а потім запанірувати їх у сухарях. Смажити вироби на сковороді в гарячому маслі, а потім довести в духовці.

Цей класичний рецепт дозволяється покращувати і змінювати на свій розсуд. Так, масло для фаршу можна не розтоплювати, а мерзлим шматком натерти на терці, що додасть соковитості. У разі необхідності дозволяється вбити 1 яйце для склеювання м’ясних шматочків.

Справжні курячі котлети по-київськи

Відомі ще з 19 століття котлети з курячого філе з шматочком масла отримали назву по-киевски. Ці вироби дуже нагадують французькі котлети з відбитою курятини з «зеленим» маслом і сухарями. Але на відміну від них, в наших виробах є невелика кісточка для зручного поїдання. І якщо вже робити смачні курячі котлети, то нехай це будуть справжні делікатеси з філе.

Необхідні інгредієнти:

  • курка — 1 шт.;
  • масло вершкове — 100 гр;
  • кріп — 1 пучок;
  • панірувальні сухарі — 150 гр;
  • борошно — 50 гр;
  • яйця — 2 шт.;
  • молоко — 1 ст. ложка;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець — за смаком.

e4c8cdf0bb40e1174e5d68410b867eff Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Відразу зайнятися створенням «зеленого» масла. Порубану зелень з сіллю ретельно перетерти з м’яким маслом. Розрівняти масло по плівці, згорнути його рулетом і прибрати в морозилку на 20 хвилин.

Курку добре промити і обсушити. Відрізати від тушки крила, залишивши останній суглоб з кісточкою в грудці. Обрізати від філе шкуру і зрізати жирок. Від кісточки видалити залишки м’яса, а саме філе вирізати з курки, щоб вийшло 2 шматка.

Малу частину філе відрізати окремо. Більшу частину філе надрізати в товстих місцях і распластать м’ясо повністю однаковий шар.

Кожен шматочок філе скласти в харчову плівку і добре відбити. Потім грудку, посолити і поперчити. Шматок замерзлого масла розділити навпіл. До середини великих філе викласти масло. Акуратно обернути його зверху малим філе. Потім ретельно загорнути все більшим філе, щоб не було просвітів. Сформувати котлети овальної довгастої форми. Охолодити їх 20 хвилин.

Яйця збити віночком в мисці з молоком і сіллю. По окремих тарілках розсипати борошно і сухарі.

Підготувати котлети для обжарювання, зробивши їм подвійне панірування. Для цього філе злегка обсипати борошном, потім занурити його в яйця, а після обтрусить сухарями. Повторити занурення в яйця і сухарі.

Рослинна олія розігріти. Його кількості має бути стільки, щоб покрити повністю котлету. Обсмажувати по 2-3 хвилини з кожного боку до утворення рум’яної скоринки.

Подавати з картоплею або розсипчастим рисом. Як варіант, для більш дієтичного страви можна запекти такі курячі котлети в духовці, завчасно обсмаживши їх на сковороді. А для ситних варіантів в середину виробу разом з маслом можна загорнути сир або гриби.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Овочева запіканка в духовці рецепт дієтичного і ситного страви

Прості січені котлети з курячого філе

Біле м’ясо птиці багатьма вважається сухим і непридатним для котлет. Даний рецепт рубаних курячих котлет спростовує цей міф, т. к. додаткові компоненти фаршу надають йому свіжість і виразність.

Необхідні інгредієнти:

  • філе — 800 гр;
  • яйце — 3 шт.;
  • крохмаль — 4 ст. ложки;
  • цибуля — 1 шт.;
  • сметана — 4 ст. ложки;
  • часник — 2 зубчики;
  • зелень — пучок;
  • сіль, перець — за смаком.

17222da9bf3aa0b16c3b6302cc0533c8 Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Курячу грудку очистити від шкіри і залишків жиру, а потім нарізати дрібними шматочками.

Цибулю нашаткувати дрібно, часник розчавити через прес. Зелень подрібнити.

Змішати інгредієнти, вбити до них яйця, додати сметану, всипати крохмаль, притрусити перцем з сіллю. Усі старанно перемішати, приминаючи руками всі компоненти.

В розпечену сковороду викладати фарш ложкою, надаючи йому округлу форму. Смажити до готовності з усіх боків.

Цей швидкий рецепт котлет без скоринки крім економії часу завжди радує відмінним ніжним результатом.

А щоб отримати ніжні, незвичайні і дуже ситні січені курячі котлети з сиром, слід трохи змінити рецепт. Достатньо замість сметани використовувати кефір, а яйця замінити 150-200 гр твердого сиру, який нарізають шматками або треться на крупній тертці.

Рецепти курячих котлет на всі випадки

Дієтичне куряче м’ясо поживно і корисно. Його часто використовують в дитячому меню. В дієтах воно теж займає почесне місце завдяки своїй низькій калорійності. Якщо приготувати курячі котлети в мультиварці, то вийде універсальне блюдо, т. к. підходить всім без обмеження: дітям, хворим і тим, хто на дієті.

Курячі котлети на пару в мультиварці

Нічого смачніше і корисніше парової їжі немає, особливо для дітей. Відсутність корочки, подрібнений фарш дозволяють давати такі котлети малюкам від року. А яскравість морквяних вкраплень додасть блідому страви апетитною виразності.

Необхідні інгредієнти:

  • філе курки — 400 гр;
  • яйце — 1 шт.;
  • цибуля (маленька) — 1 шт.;
  • морква (маленька) — 1 шт.;
  • сушіння — 20 гр;
  • молоко — 50 гр;
  • сіль — щіпка.

0b0147a5f08378329d746220bfc45737 Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Сушки замочити в молоці до повного розм’якшення. Солодкуватий смак бубликів додасть дитячому страви оригінальності.

Філе курки подрібнити за допомогою блендера або дрібної м’ясорубки. М’ясо повинно стати кашоподібної маси, оскільки саме з такого фаршу ідеальні курячі котлети на пару в мультиварці.

Морква накришити маленькими однаковими кубиками. Цибулю дрібно нашаткувати, але не подрібнювати в кашу, він повинен залишати свою структуру і смак. Розмоклі сушіння подрібнити.

Змішати в мисці м’ясо і овочі. Вбити яйце, додати роздавлені бублики і сіль. Фарш добре вимісити руками, намагаючись розподілити морква по масі.

Скачати невеликі кульки з усього обсягу фаршу. Потім кожна кулька трохи приплюснути, надаючи йому округлу форму.

Мультиварку налаштувати режим готування на пару, влити в миску воду. Готувати вироби 25-30 хвилин. Подавати страву з будь-яким гарніром і сметаною.

Курячі котлети з вівсяними пластівцями

Часто в гонитві за стрункістю постаті в жертву йде правильне і повноцінне харчування. Але ж одноманітна їжа в мінімальних кількостях може тільки нашкодити організму.

А ось курячі котлети з вівсяними пластівцями при мінімумі калорій забезпечать ситність протягом тривалого часу.

Необхідні інгредієнти:

  • фарш курячий — 150 гр;
  • яйце — 2 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • вівсяні пластівці — 1 ст. ложка;
  • сіль, перець, майоран, орегано, петрушка — за смаком.

b00d647414cfbade7a488406338de3d1 Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Краще приготувати фарш самостійно, подрібнивши будь-яким способом куряче філе.

Вівсянку перемолоти блендером. Свіжу зелень дрібно порубати.

Яйця розбити в миску і змішати з вівсянкою. Скласти фарш, зелень, всипати сіль, перець. Все вимісити до однорідності.

Для більшої користі слід запікати ці дієтичні курячі котлети в духовці. Створити з фаршу котлетки середнього розміру і викласти на застелений залізний лист. Готувати 30-40 хвилин.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Як приготувати кабачкову ікру в домашніх умовах - рецепти приготування на зиму

Курячі котлети з кабачками

Соковитий м’ясний продукт овочевий з добавкою стане корисним стравою при дотриманні будь-якої дієти.

Це простий рецепт котлет з курячого фаршу з кабачками для людей при обмеженні в харчуванні заповнить організму необхідні елементи і вітаміни.

Необхідні інгредієнти:

  • курка — 500 гр;
  • яйце — 2 шт.;
  • кабачок — 400 гр;
  • морква — 80 гр;
  • петрушка пучок;
  • сіль, спеції — за смаком.

b8da624d811122b109d96634c8934b00 Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Фарш можна купити або приготувати з будь-яких частин птиці. Шкіру і жир використовувати по мінімуму.

Молодий кабачок натерти на тертці подовженим смужками. Морква також подрібнити за допомогою терки. Листя петрушки посікти ножем.

У глибоку миску скласти всі підготовлені компоненти, додати сіллю з перцем. Старанно перемішати, рівномірно розподіляючи овочі з м’ясної маси.

Вбити яйця і ще раз перемісити фарш. З отриманої суміші сформувати круглі коржі.

Такі курячі котлети з кабачком виходять з великим вмістом білка і клітковини. Розкласти їх у формі для запікання. А якщо розкласти фарш з силіконових форм,то котлети вийдуть у формі кексу. Випікати 35-40 хвилин при 180-200°С.

Оригінальні котлети з курки

Готувати котлети, зрази, тефтелі можна не тільки з одного м’яса птиці. І звичайні рецепти котлет з курячого фаршу можна збагатити не тільки овочами. З них можна зробити делікатеси з начинкою з сиру чи грибів.

А популярна в кулінарії куряча печінка здатна замінити біле м’ясо, т. к. вміст білка у них однакове.

Печінкові курячі котлети з субпродуктів

Соковиті і смачні котлети у вигляді оладок припадуть до смаку багатьом. А швидкість їх приготування оцінити будь-яка господиня.

Необхідні інгредієнти:

  • печінка — 250 гр;
  • сердечка — 250 гр;
  • яйце — 2 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • борошно — 5 ст. ложок;
  • сіль, перець — за смаком.

213d93ab2198a0ea9993235dabdca224 Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Субпродукти промити, обрізати у них надлишки жиру, пліву, судини. Щоб прибрати гіркоту печінки, обдати її окропом до побіління.

Подрібнити будь-яким способом субпродукти. Цибулю подрібнити ножем, теркою або блендером.

Змішати печінку, серце, цибулю. Вбити до них яйця і вимісити фарш. Печінкова маса виходить рідким, тому додати в неї борошно. Масу старанно перемішати.

Смажити печіночники на гарячій сковороді. Рідке тісто розтікається і вироби виходять у вигляді оладок. Припікати з двох сторін, намагаючись не пересмажити тонкі котлети з курячої печінки, інакше вони стануть сухими.

У такий рецепт для густини маси можна додати терті овочі або хліб. Вони додадуть котлет щільну консистенцію.

Варіанти курячого Кордон Блю

Французький шніцель з начинкою завоював величезну популярність у світі. Це швидке, ефектне і смачне блюдо, яке легко готується будинки з різними варіантами.

Необхідні інгредієнти:

  • куряча грудка — 4 шт.;
  • печериці — 300 гр;
  • шинка — 4 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • сухарі — 6 ст. ложок;
  • борошно — 5 ст. ложок;
  • сіль, перець — за смаком.

6ff2c96391247d8200253451e6fc9533 Як приготувати курячі котлети січені: рецепти з філе, філе, фаршу

Як приготувати:

Гриби відварити. Великі печериці пропустити через м’ясорубку або подрібнити ножем.

Цибулю дрібно нашаткувати. Обсмажити цибулю з грибами з невеликим додаванням борошна.

Кожне куряче філе помити, обсушити, надрізати у вигляді кишені. Злегка відбити філе.

У центр кожного філе викласти шматок шинки, а зверху насипати обсмажені гриби з цибулею. Згорнути філе конвертиком і скріпити зубочисткою.

Щоб курячі котлети з грибами не розпадалися і мали скоринку, їх слід по черзі обсипати борошном, обваляти в яйці, а після — в сухарях.

Обсмажити Кордон Блю на великому вогні з двох сторін, а після згасити під кришкою.