Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Загрузка...

Яловичина — м’ясо великої рогатої худоби, яка впевнено займає одне з перших місць в кулінарії. Її вживають у всьому світі, і лише обмежено в Індії з-за релігійних заборон. Воно смачно, поживно, корисно і дуже ситно. Одним з найбільш визнаних і улюблених повсюдно видом готування яловичини є запікання. Цей спосіб дає велику можливість варіювати як м’ясом, так і додатковими продуктами. 79d161efc0f7dcb179fb770ff13598a9 Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Існує безліч варіантів, як приготувати яловичину в духовці, щоб вона вийшла соковитою, ароматною, з багатим смаком. Обравши будь-який із них, завжди вийде ситний сімейний обід, урочисте застілля або легкий вечерю.

Поради при готуванні яловичини в духовці

Перш ніж випробувати різні рецепти яловичини в духовці, слід врахувати деякі моменти при запіканні м’яса тим чи іншим способом. Зазвичай його роблять на грилі, в фользі, рукаві або горщику.

Основні правила для смачного страви:

  • Правильно вибране м’ясо — запорука вдалого страви. Ніколи не купуйте заморожену яловичину, з запахом або різною колірною гамою шматка. Ідеальна покупка — це охолоджений шматок з яскраво-червоним кольором і кремовою прошарком жиру.
  • Пом’якшити м’ясо можуть червоне вино, сметану, оцет, томатна паста.
  • Перед будь-яким способом обробки м’ясо очистити від пошкоджень, пліви, сухожиль. Промити його, обсушити спеціальним рушником.
  • Спосіб нарізки дуже важливий. Яловичина розділяється тільки поперек волокон.
  • Заздалегідь вимочити в маринаді, або обсипати спеціями, прянощами або нашпигувати згідно з рецептом.

86b37afebb2f7bca7b5cd47134d05bb3 Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Скільки запікати яловичину в духовці залежатиме від вибраного рецепту, обсягу м’ясного виробу, температурного режиму.

Але середні кордону і орієнтири повинні бути такими:

  • Вага шматка 1 кг при 200°С готується 2 години.
  • 0,5 кг м’яса при 180°С запікається 1,5 години.

При роботі з фольгою або рукавом треба пам’ятати:

  • Великі шматки яловичини (від 500 гр) необхідно герметично запакувати у фольгу, щоб уникнути витікання соку, а м’ясо не втратило свого смаку, аромату і не вийшло жорстким.
  • Наявні м’ясні кістки не повинні випирати з фольги, щоб зберегти герметичність та уникнути її прориву.
  • Який запікають у фользі шматок яловичини готується без додаткового жиру.
  • Якщо в готовому вигляді у вироби передбачається рум’яна кірочка, то за 10-12 хвилин до закінчення запікання слід розгорнути фольгу.

073c75f17426f4c615bba7ba10e13708 Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Якщо запікати м’ясо дотримуючись рекомендацій, то воно вийде дуже не лише смачним, але і корисним, оскільки збереже максимум своїх речовин: повноцінний білок, залізо, цинк, вітаміни Е і Ст.

Найсмачніші маринади для яловичини

Соковита і м’яка яловичина в духовці вийде тільки завдяки маринаду. Маринад — розсіл, в якому замочують м’ясо, перед відправкою запікання. Завдяки спеціям, він надає всьому блюду додатковий смак. Іноді досить просто замаринувати продукт, а потім запекти. Виходить мінімум дій при максимумі смаку.

З пропонованих варіантів завжди вийде соковита яловичина, запечена в духовці у фользі шматком вагою 1 кг.

Соєвий маринад

  • цибуля — 2 шт.;
  • оливкова олія — 1 ст. ложка;
  • соєвий соус — 3 ст. ложки;
  • паприка солодка — 1 ч. ложка;
  • перець мелений — ¼ ч. ложки;
  • сіль — 1 ч. ложка.

За допомогою блендера измельчить цибулини до кашоподібного стану. Перемішати їх з соусом і олією. Підсипати приправи з сіллю. В такому маринаді дати полежати м’яса 30 хвилин, а потім перекласти в пекарський пакет. Запікатися яловичина в рукаві в духовці має 2 години при 180°С.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Картопля з лисичками у духовці смачне і ситне блюдо

Сухий зелений маринад

  • часник — 4 головки;
  • петрушка — 50 гр;
  • суміш перців — 1 ч. ложка;
  • сіль — за смаком.

Часник подрібнити за допомогою преса. Всипати до нього дрібно січену зелень, сіль, перець. Все перемішати і обмазати маринадом шматок м’яса, залишивши його на 2 години. Запікається яловичина в духовці у фользі при 180°С 2 години.

Хочете щось цікаве?
завантаження…

Маринад з гірчиці

  • гірчиця — 5 ст. ложок;
  • майонез — 2 ст. ложки;
  • сіль, перець — за смаком.

Майонез перетерти з гірчицею до однорідності. Всипати у суміш сіль з перцем. Маринувати шматок м’яса 30 хвилин. Запікати при 220°С близько 10 хвилин, потім зменшити температуру до 180°С, продовживши запікання ще 1,5 години.

Солоно-солодкий сухий маринад

  • цукор — 2 ст. ложки;
  • сіль — 2 ст. ложки;
  • гірчиці суха — 1 ч. ложка;
  • паприка — 1/2 ч. ложки;
  • чорний перець — ⅔ ч. ложки;
  • орегано — 1 ч. ложка;
  • чебрець — 1 ч. ложка.

Змішати всі інгредієнти. Обсипати ними шматок м’яса, дати просочитися їх ароматами протягом 1 години. Потім запікати 1,5 години при 200°С.

Будь маринад для яловичини для запікання в духовці вибирається з особистих смакових уподобань і наявних продуктів. Додаючи інші компоненти, можна домогтися нових смакових відчуттів.

Класичні рецепти яловичини в духовці

Які б не були варіанти готування м’яса з допомогою духовки, традиційна запікання під сирною скоринкою залишається одним з будь-яких. Адже ця золотиста скоринка (запечена) сама може стати ласощами. А поєднання яловичини з чорносливом улюблене багатьма народами, будучи частим стравою в різних національних кухнях.

Яловичина по-французьки з картоплею і сиром

Загальновідома яловичина по-французьки в духовці — російське винахід і не відноситься до страв французької кухні. Його історичною основою була ніжна телятина, прослоенная грибами, картоплею і цибулею під соусом бешамель. У поширеній нині рецепті гриби пішли, бешамель замінився вершками або сметаною, так і картоплю кладуть не кожен раз.

Необхідні інгредієнти:

  • яловичина — 500 гр;
  • картопля — 5 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • сир — 100 гр;
  • сметана — 250 гр;
  • сіль, прянощі — за смаком.

66bc209792c634186fe2d1705bcc3ce3 Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Як приготувати:

М’якоть яловичини порізати поперек волокон скибочками, кожен з яких потім відбити. М’ясо посолити, приправити спеціями.

Картоплю нарізати пластинами, а цибулю нашаткувати півкільцями.

Сир подрібнити з допомогою терки, а потім змішати зі сметаною.

У формі для запікання викласти шарами продукти. Черговість і кількість інгредієнтів може бути будь-яким. Але зазвичай першим шаром йде картопля, який слід посолити. Потім викласти м’ясо, прикрити його цибулею, присипати сиром. Таку укладку продуктів можна робити одним шаром або два.

Готувати яловичина з картоплею в духовці при 190°С близько години.

Технологія приготування яловичини може відрізнятися. Похідною від цього рецепту є інші листкові варіанти: яловичина в духовці з помідорами і сиром або запікання з грибами.

Яловичина з чорносливом і морквою з часником

Поєднання м’яса з чорносливом вважається класичним. Це не тільки шалено смачно, але і дуже корисно. Варіантів такої комбінації безліч: запікання шматочками в горщиках, згорнути рулетом з начинкою, шпигование цілісного шматка м’яса. Останній спосіб, мабуть, буде самим цікавим за своїм виконанням. А виконати його можна будь-яким чином, приготувавши запечену яловичину в духовці у фользі, або рукаві, або просто на деку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Багет рецепт в духовці класичний французький як у пекарні

Необхідні інгредієнти:

  • м’якоть — 1 кг;
  • чорнослив — 250 гр;
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • сіль, перець — за смаком;
  • зелень — за бажанням.

3ee3f8a5d30ca5612044a924fae20854 Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Як приготувати:

Яловичину помити, обтерти, порізати на порційні шматки.

Чорнослив запарити окропом на 12-15 хвилин. Воду злити, а сухофрукти нарізати товстою соломкою.

Часник нарізати пластинами, а моркву тонкими брусочками. Лук нашаткувати півкільцями. Пучок зелені подрібнити.

У підготовлений шматок м’яса по всій довжині виробу зробити глибокі надрізи з допомогою ножа. Увіткнути в утворені «кишені» часник, морква, чорнослив. Нашпигованное м’ясо натерти сіллю з будь-якими спеціями за смаком.

На фользі раструсить половину зелені з кільцями цибулі. Викласти шматок м’яса, а зверху присипати залишками зелені з цибулею. Щільно загорнути фольгу. Так вчинити з кожним порційних шматком. При такому методі готування яловичина з чорносливом в духовці запікається від 40 до 60 хвилин при 250-300°С.

Смачні страви з яловичини в духовці

Різноманітні овочеві добавки дозволяють проводити експерименти з яловичиною, домагаючись нових смакових поєднань. Простота приготування деяких страв захоплює, а оригінальні рецепти гідні опинитися в центрі столу.

Яловичина, тушкована в духовці будь-яким способом — це завжди свято для шлунка.

Овочеве рагу з яловичини

Ситний швидкий обід для всієї родини дозволить зробити запіканка. Яловичина шматочками в духовці разом з кабачками виходить соковитою і м’якою.

Необхідні інгредієнти:

  • яловичина 250-300 гр;
  • молодий кабачок — 4 шт.;
  • картопля — 3-4 шт.;
  • цибуля — 2 шт.;
  • зелень — пучок;
  • сметана — 100 гр;
  • сіль, перець — за смаком.

241bebcf296730132f86ee30bb536cc0 Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Як приготувати:

М’ясо нарізати шматками розміром 1*1 див. зняти шкірку З овочів, плоди промити. Картопля з кабачком нашаткувати середніми кружечками, натерти крупно моркву, цибулю порізати кубиками, зелень подрібнити.

Всі продукти укласти в глибоку миску, приправити сіллю з перцем. Додати сметану, а потім все перемішати. Дати м’яса з овочами настоятися 2 години.

Потім перекласти продукти у форму для запікання. Розрівняти їх, накрити форму фольгою і відправити яловичину з кабачками в духовку на 60 хвилин.

Рубані котлети в духовці

При виборі здорового та корисного харчування пріоритет віддається яловичині. Калорійність 100 гр цього м’яса становить всього 248 ккал, що значно менше свинини. А при підборі смачного і поживного страви можна зупинитися на рубаних котлети з яловичини в духовці.

Необхідні інгредієнти:

  • яловичина — 600 гр;
  • відварений рис — ½ склянки;
  • цибулина — 2 шт.;
  • яйце — 2 шт.;
  • сіль, перець — за смаком;
  • панірувальні сухарі.

25f0e12ed82321f8ec67c0bebc19209c Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Як приготувати:

Промиту і обтертую яловичину нарізати шматками. Цибулини також перерізати на 4-6 шматків. Через м’ясорубку з великим ситом перемолоти компоненти разом з рисом.

В отриману масу вбити яйця, всипати сіль зі спеціями. Все ретельно вимішати і дати фаршу відпочити.

Завдяки цим рецептом, можна смачно приготувати яловичину в духовці у вигляді котлет, т. к. мінімальний набір додаткових інгредієнтів завжди забезпечує позитивний результат.

Духовку розігріти до 200°С, а форму для котлет застелити папером. Із загальної маси брати невеликий обсяг фаршу, з якого сформувати котлети будь-якої форми. Кожен виріб рясно обваляти в сухарях.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Солянка грибна збірна

Розкласти на деку котлети, запікати їх 40-50 хвилин.

Традиційні рецепти яловичини світової кулінарії

Страви з яловичини в духовці улюблені і популярні повсюдно. Ростбіфи зі стейками далеко зробили крок за межі своїх країн і знайшли масу шанувальників у всьому світі. Соковитий шматок бичачого м’яса, так і проситься бути приготованим за класичними канонами.

Ідеальний англійський ростбіф з овочами

Ростбіф (смажена яловичина) — це який запікають в духовій шафі шматок м’яса великого розміру. Рецептів її приготування існує безліч, але одним з простих буде соковитий ростбіф з овочами.

Необхідні інгредієнти:

  • філей — 1,5 кг;
  • цибуля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • селера — 2 палички;
  • часник — 1 головка;
  • чебрець, розмарин, шавлія — 1 пучок;
  • сіль, перець — за смаком.

5e1e967d1b6ad394a8d44bd518b1974f Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Як приготувати:

Овочі ретельно промити (не чистити), порізати їх на великі шматки. Часник розділити на зубчики, не знімаючи лушпиння.

Духовку поставити нагріватися на 240°С.

На дно глибокого дека розкласти овочі. Зверху них рівномірним шаром розподілити трави. Всі збризнути оливковою олією.

Щоб яловичина з овочами в духовці не розпалася при приготуванні, а тримала форму, шматок м’яса слід обмотати харчовою мотузкою для збереження овальної форми. Збризнути м’ясо маслом, а потім ретельно втерти в нього з усіх сторін сіллю і перцем. Викласти шматок поверх зелені з овочами.

Температуру духовки прикрутити до 200°С і поставити в неї деко на 1 годину. Після 30 хвилин запікання полити ростбіф утворився на дні дека жиром.

Готову яловичину викласти на дошку, дати їй час відпочити 15-20 хвилин, попередньо накривши фольгою і кухонним рушником.

Соковитий американський стейк із соусом

Стейк — типове блюдо, що стало культом для американської кухні. Але правильний біфштекс не обмежується тільки обсмажуванням на сильному вогні. Стейк з яловичини в духовці доведений до потрібного стану стає м’яким і соковитим.

Необхідні інгредієнти:

  • стейк — 250 гр;
  • вино червоне сухе — ½ склянки;
  • соєвий соус — 3 ст. ложки;
  • оливкова олія — 3 ст. ложки;
  • масло вершкове — 10 г;
  • сіль, перець — за смаком.

53cfbbd776e35e7f45a343944645ba8b Як приготувати яловичину в духовці, запечену у фользі або рукаві

Як приготувати:

Шматки м’яса обв’язати мотузкою для збереження форми.

Підготувати маринад: змішати оливкову олію, соєвий соус, вино. Стейк викласти в маринад, залишити там від 30 хвилин до 4 годин.

Підготовлений шматок злегка обсушити рушником.

На розпеченій сковороді для гриля в мінімальній кількості олії обсмажити м’ясо. Досить буде тримати на вогні по 2 хвилини з кожного боку. За смаком посолити, поперчити.

Духовку розігріти до 150°С. Скільки готується яловичина в духовці буде залежати від бажаного ступеня підсмажування, т. к. варіанти «з кров’ю» і «сильної прожарки» відрізняються один від одного по тимчасовому і температурному режиму. Для варіанта «середньої прожарки» досить буде покласти яловичину всередину на 20 хвилин.

Специфікою цієї страви буде пікантний соус. Залишки маринаду випарити на сковороді до половини. Додати щіпку чебрецю з 1 ст. ложкою соус з аличі. Вкласти шматочок вершкового масла, розмішати суміш до повного його розчинення.

Викласти готовий стейк в тарілку, полив її соусом.