Як зробити пончики за кращим домашніми рецептами: тісто, глазур, начинка

Пончик (пампушка) — кондитерський виріб із дріжджового або звичайного тесту у формі кулі або кільця з діркою, яке обсмажується в киплячому рослинному маслі. Виріб може мати начинку, присипку цукровою пудрою, покриття глазур’ю або шоколадом.

Загрузка...

Що таке пончики і які вони бувають

Щоб не плутати назви і розуміти, що вважається «пончиком», слід розібратися в асортименті цього виробу. Поширюючись по всьому світу, це кондитерський виріб завоювало популярність у багатьох країнах, приймаючи ту чи іншу форму свого виконання. Тому як зробити пончики правильно, буде залежати від країни вашого перебування.

  • Класичний пончик для слов’ян — це виріб кулястої форми, яке готується у великому обсязі масла, що і надає йому золотистий вигляд. Посипається цукровою пудрою.
  • Берлінер — традиційний європейський пончик з начинкою з крему або конфітюру. Спеціальна двостороння обсмажування робить коло зі світлою смугою .
  • Пампушка — слов’янський пончик з діркою по центру. Кільцева форма виробу передбачалася для насадки вироби на стрижень для зручного продажу.
  • Донат — загальновідомий американський вид пампуха. Відрізняється від всіх інших видів обов’язковим покриттям яскравою глазурі, додаткової присипкою і солодкою начинкою.

Рецепти пончиків вельми різноманітні за своїм складом і способом подачі. І якщо слов’янські пампушки їдять гарячими, то берлинеры з донатами подаються як солодкі десерту вже в холодному вигляді.

Класичний рецепт пончиків

Відрізняючись за смаковими і зовнішніми ознаками, кондитерські вироби мають подібний для всіх видів склад і однакову процедуру готування — обсмажування у фритюрі.

Простий рецепт домашніх пончиків на дріжджах дозволить познайомитися з загальною технологією приготування даної страви.

Необхідні інгредієнти:

  • борошно — 2 чашки;
  • цукор — ¾ чашки;
  • молоко — ¾ склянки;
  • яйця — 2 шт.;
  • масло вершкове — 2 ст. ложки;
  • сіль — 1 ч. ложка;
  • дріжджі — 1,5 ч. ложки.

Як приготувати:

Ваніль, кориця, мускатний горіх (за бажанням) — по ¼ ч. ложки

З нагрітого молока, ½ частини просіяного борошна, цукру і дріжджів зробити опару. Перемішати інгредієнти і дати їм постояти кілька хвилин під рушником.

У спінену масу додати яйця, розтоплене до кімнатної температури вершкове масло, залишки борошна та ароматичні добавки. Замісити густе тісто за допомогою міксера. Вимішувати масу стільки, поки вона не почне відлипати від стінок.

Потім довести тісто до гладкого м’якого стану шляхом ручної вымески протягом 5-7 хвилин.

Тісто сформувати в кулю і дати йому відпочити, помістивши в нагріте місце на 1 годину. За цей час воно має відчутно збільшити в обсязі.

На присипаній борошном дошці розкачати пласт тіста товщиною 1,5 див Форма для пончиків може бути будь-якою. Вирізати вироби по формі кола або кільця спеціальними пристосуваннями або підручними засобами (склянкою).

Смажити пампухи в гарячому рослинному маслі по 1-2 хвилини з кожного боку.

Розкласти по паперовій серветці гарячі вироби, щоб позбутися зайвого жиру.

Охолоджені вироби покрити шоколадною або цукровою глазур’ю. А можна просто притрусити пампушки цукровою пудрою.

Кращі домашні рецепти пончиків

Хороший спосіб порадувати рідних за чаєм різноманітними рецептами пончиків і пампушок. Розберемо, як приготувати пончики в домашніх умовах і розглянемо їх різні варіації. Адже пампушки хоч і готуються традиційно з дріжджового тіста у величезному обсязі масла, але є смачні варіанти для духовки, а рецепти пончиків без дріжджів в нашій країні дуже популярні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Суп пюре з брокколі з вершками

Сирні кульки-пончики

Рецепт пончиків з сиру — швидка солодкість за 10 хвилин. Корисні сирні кульки з цукровою пудрою чудово підійдуть до чашки чаю або кави. Даний рецепт сирних пампушків можна змінювати, додаючи корицю або інші приправи, замість сиру можна використовувати рікотту.

Необхідні інгредієнти:

  • сир — 200-250 гр;
  • борошно — 130-150 гр;
  • яйця — 2-3 шт.;
  • цукор — 3-4 ст. ложки;
  • сода — ½ ч. ложки;
  • масло рослинне — 1 л.

Як приготувати:

Щоб пончики з сиру вийшли однорідної консистенції, без крупинок, треба ретельно перетерти сир через сито. Після змішати його з цукром.

Спінити віночком яйця, а потім з’єднати їх з сиром. Підмішати до маси пересеянную борошно з содою. Вимісити сирне тісто. Сформувати невеликі кульки однакового розміру, відриваючи шматочки від загальної маси.

Масло попередньо нагріти до потрібної температури. Опускати в нього сирні пончики до повного занурення. Обсмажувати до золотистого кольору виробу. Готові пампушки викласти на серветку, а потім перекласти в тарілку, притрусити цукровою пудрою.

Швидкі пампушки зі згущеним молоком

Різноманітність рецептів домашніх пампушок безмежно. Одним з часто зустрічаються варіантом приготування солодощів є пончики зі згущеним молоком. Це може бути варене молоко «іриска», яке ставиться як начинка в класичний рецепт. У цьому випадку на видавлений коло поміщається ложка згущеного молока, а потім краї тіста защипливаются, надаючи виробу форму кулі.

Але частіше використовується рідка згущене молоко, виступаючи замінником цукру для тіста.

Необхідні інгредієнти:

  • борошно — 250 гр;
  • яйце — 2 шт.;
  • згущене молоко — ½ банки;
  • сода — ½ ч. ложки.

Як приготувати:

Такі пончики на згущеному молоці готуються швидко і стануть прекрасним сніданком у вихідний.

Яйця розбити в миску, додати до них рідку згущене молоко. За допомогою міксера збити все до однорідної маси.

Додати соду з борошном і вимісити тісто, але вже руками. На спеціальній дошці розкачати тісто шаром, вирізати пампушки. А можна загального шматка тіста відщипувати шматочки, які розкачати в джгут і з’єднати кінцями, надаючи форму бублика.

Обсмажити солодкі пампушки в гарячому маслі по 2-2,5 хвилини з кожного боку.

Кефірні пончики з медової глазур’ю

Заміною набридлим оладушкам можуть стати дуже смачні пончики. Цей бездріжджовий рецепт пончиків на кефірі подарує ніжний і легкий десерт.

Необхідні інгредієнти:

  • борошно — 3 склянки;
  • яйце — 4 шт.;
  • кефір — 200 мл;
  • цукор — 3 ст. ложки;
  • ванільний цукор — 1 пакет;
  • сода — 1 ч. ложка;
  • мед — за смаком.

Як приготувати:

У глибоку миску влити кефір, вбити туди яйця, всипати звичайний і ванільний цукор. Все старанно перемішати. Підсипати соди, добре перемішати. Маса повинна почати трохи пузиритися. Додати пересеянную борошно і замісити тісто. Дати тісту трохи полежати в теплому місці.

Готове тісто повинно стати густим, повільно сповзати з ложки, а не литися. У розігріте рослинне масло невеликий ложкою опускати кульки тіста і обсмажувати їх до готовності.

Мед розтопити на водяній бані і змастити ним всі пончики на кефірі, даючи глазурі підсохнути перед подачею.

Пряні імбирні пампушки з духовки

Пікантний смак виробу порадує всіх любителів незвичайних насолод. А додаткову користь пышкам додасть відсутність масла, т. к. готуються такі пончики в духовці в спеціальній сковороді для таких виробів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Рулет з омлету з сиром

Необхідні інгредієнти:

  • борошно — 1 склянка;
  • цукор коричневий — 120 гр;
  • яйце — 1 шт.;
  • молоко — 3 ст. ложки;
  • вершкове масло — 4 ст. ложки;
  • розпушувач — 1,5 ч. ложки;
  • яблучне пюре — 80 гр;
  • кленовий сироп — 2 ст. ложки;
  • кориця — 1 ч. ложка;
  • імбир — 0,5 ч. ложки;
  • гвоздика — 1 ч. ложка;
  • запашний перець — 2 гр;
  • цукрова пудра — 120 гр.

Як приготувати:

Духовку прогріти до 180°С. Окремо змішати сухі інгредієнти з прянощами. Цукру покласти половину.

В іншій мисці збити яйце з кленовим сиропом і яблучним пюре. Додати до них 2 ст. ложки топленого вершкового масла.

Змішати разом сухі і мокрі компоненти, роблячи з них єдину масу.

За допомогою кондитерського мішка видавити тісто у форму для пончиків. Випікати вироби не більше 10 хвилин.

Остиглі пампушки покрити солодкими сиропом. Глазур для пончиків приготувати із залишків масла, цукру і пудри. До розтопленого масла, додати цукор і повністю його розчинити. Всипати пудру, надаючи масі густоту. Якщо глазур виходить надто густий, то її слід розбавити ложкою молока.

Популярні рецепти різних країн

Слов’янські рецепти пампушок славляться своєю різноманітністю, тоді як західні та американські варіанти пампушок більш консервативні. Для цих країн характерні традиційні рецепти пончиків на дріжджах, які часто вкриваються яскравою солодкої глазур’ю. Додаткову солодкість ці виробам ще надає конфітюр або крем.

Берлинеры з кремом з шоколаду

Популярний в Німеччині і Австрії вид пончиків, схожих на круглі булочки з солодкою начинкою. Але і вдома повторити цей рецепт дріжджових пончиків буде нескладно.

Хочете щось цікаве?
завантаження…

Тісто:

  • борошно — 500 гр;
  • яйце — 1 шт.+2 жовтка;
  • молоко — 200 мл;
  • масло — 130 гр;
  • дріжджі сухі — 5 гр;
  • цукор — 60 г;
  • сіль — ½ ч. ложки;
  • оцет — 1 ст. ложка;
  • коньяк — 3 ст. ложки.

Крем:

  • молоко — 250 мл;
  • яйце — 1 шт.;
  • цукор — 100 гр;
  • борошно — 1,5 ст. ложки;
  • масло — 75 г;
  • какао — 4 ст. ложки.

Як приготувати:

Приготувати опару з 100 мл теплого молока і дріжджів. Залишити набухати в теплому місці 60 хвилин.

Масло розм’якшити до кімнатної температури і перетерти його з цукром. У процесі збивання додати до нього яйце і жовтки.

Влити залишився тепле молоко, оцет, коньяк, всипати сіль. Все добре змішати, а потім влити дріжджову суміш.

Всипати борошно і ретельно замісити тісто. Дати йому підійти в теплі. Воно має піднятися в об’ємі в 2 рази.

Тісто обім’яти і поділити на 18 однакових частин. Ці пончики на дріжджах підходять кілька разів, тому з кожної частини зробити кульку і дати йому ще раз відлежатися для збільшення розміру.

Підійшли вироби обсмажують в гарячому маслі не більше 5 хвилин.

Для берлінер приготувати заварний крем. Перетерти яйце з цукром і борошном до однорідності. Всипати какао, а потім влити молоко. Добре все перемішати і варити на повільному вогні, поки не загусне. Дати охолонути Крему, а потім підмісити до нього збите масло. Наповнити булочки шоколадним кремом за допомогою кондитерського шприца.

Пишні донатси на молоці

Американські пончики завоювали всесвітню популярність завдяки своєму яскравому зовнішньому вигляду. Але рецепт цих пончиків на молоці досить простий.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ:  Курка в духовці цілком прості рецепти з доступних продуктів

Необхідні інгредієнти:

  • борошно — 500 гр;
  • молоко — 200 мл;
  • масло — 60 гр;
  • цукор — 100 гр;
  • яйце — 2 шт.;
  • дріжджі свіжі — 2 гр;
  • сіль — 5 гр.

Як приготувати:

Розтопити вершкове масло з допомогою водяної бані або слабкого вогню. У тепле молоко розкришити дріжджі і розвести їх там.

У просіяної борошні зробити лунку і всипати туди сіль з цукром. Вбити яйця, влити тепле масло і рідкі дріжджі. Змішати всі компоненти і вимісити гладке тісто. Залишити тісто для підходу на 30-40 хвилин.

Потім тісто розкачати завтовшки 1,5 см і вирізати в ньому кільця. Викласти кільця на деко і залишити для підходу на 15-20 хвилин.

Смажити такі пончики дріжджові в киплячому маслі на середній температурі. Готовим донатсам дати стекти на рушник, а після прикрасити їх яскравим глазур’ю.

Різдвяний смултринг з Норвегії

Деякі різновиди пончиків в скандинавських країнах стали традиційним частуванням до Нового Року і Різдва. А особливістю цієї страви є те, що в тісто для пампушок норвежці часто додають бренді і кардамон, а смажать все на свинячому салі.

Необхідні інгредієнти:

  • борошно — 500 гр;
  • яйце — 4 шт.;
  • цукор — 250 гр;
  • вершки — 200 мл;
  • маргарин — 75 г;
  • кардамон — 1 ч. ложка;
  • сіль — ½ ч. ложки;
  • розпушувач — ½ ч. ложки.

Як приготувати:

Яйця збити з цукром до пишної піни. Окремо збити вершки, а потім підмішати їх до яєчної суміші. Всипати сіль, розпушувач, кардамон. Влити розтоплений маргарин. Всипати ⅔ тіста і замісити тісто. Ретельно замішане тісто залишити на добу на холоді під плівкою.

На наступний день робити пампушки за звичайною процедурою. З розкотив в пласт тіста товщиною 1 см нарізати кільця. Залишити підходити, поки гріється свинячий смалець.

Обсмажувати смултринги в жирі до золотистого кольору. Обсушити на кухонному рушнику. Тобто слід тільки в гарячому вигляді.

Особливості при приготуванні пончиків

Незважаючи на уявну простоту приготування кондитерських виробів, кожен рецепт має свої секрети. Але деякі тонкощі підготовки продуктів однакові для всіх.

Поради по тесту і способу готування

Використовується для солодощів мука повинна бути обов’язково просіяна і очищена від сторонніх домішок. Процес просіювання розпушує її і додатково збагачує киснем, що позитивно позначиться на готовому продукті.

З готового тіста формуються солодощі довільної форми. Далі вони піддаються обжарке або випікаються з допомогою апарату для пончиків. Такий вид готування значно полегшує роботу і робить пампушки менш калорійними.

Рекомендації по обсмажуванню

Традиційне обсмажування готових виробів повинно відбуватися в гарячому фритюрі.

Фритюр — це жир, прогрітий до 190°С. В якості фритюру можуть виступати смалець або рафінована рослинна олія.

Щоб правильно приготувати пончики без надлишків олії, слід дотримуватися обов’язкових умов:

  • Кількість жиру повинна бути в 3-4 рази більше, ніж смажених виробів.
  • Температура фритюру завжди повинна бути однаково високою, оскільки при низькій температурі пончики вберуть в себе занадто багато жиру і стануть позбавленими смаку.
  • Тривалість смаження не повинна перевищувати 3 хвилини з одного боку. Постійне перевертання виробів допоможе їм рівномірно пропікається.
  • Якість фритюру грає не останню роль у смаку пампушок. Тому не можна використати старе масло. Періодично в процесі обсмажування слід очищати фритюр від крихт і пригорілого жиру.