Запіканка сирна рецепт в духовці з різними варіаціями

Якщо в дитячому віці вам не відбили любов до сиру жорсткою дієтою, то ви напевно із задоволенням снідаєте чи вечеряєте сирками, сирками, сирниками та млинцями з начинкою з цього дивовижного продукту. Але запіканка сирна — це справжній шедевр в руках досвідченого кулінара. І саме чудове в ній те, що на приготування йде мінімум трудовитрат, а результат виходить завжди приголомшливим. Блюдо виходить легким, смачним, корисним, а якщо знайти правильний рецепт у кухарських книгах, то ще і красивим.

Класика жанру

Що є чізкейк, коли можна покуштувати пухнастою, легкої, соковитою сирної запіканки в ансамблі зі сметаною і фруктами? Ви зробите її в духовці, витративши на активне приготування всього хвилин 10-15. А ваша сім’я буде носити вас на руках і просити знову порадувати дивовижним десертним стравою. Тільки не кажіть дітям, що вона ще й корисна!

Класична смачна запеканочка робиться з

  • сиру зернистого високої жирності — 1 кг;
  • манки — 1/2 склянки;
  • яєць свіжих — 3 шт.;cad6ffc5b80681567e4447d4e3122e42 Запіканка сирна рецепт в духовці з різними варіаціями
  • цукру — 1 склянки без гірки;
  • сметани — 120 мл;
  • молока — 120 мл;
  • родзинок, інших сухофруктів — за бажанням;
  • ванільного цукру — маленька щіпка;
  • масла вершкового масла для змащування посуду для духовки;
  • трохи манки для посипання;
  • сметани для рум’яної скоринки — 50 гр.;
  • солі — щіпки.

Етапи приготування

  • Заливаємо манну крупу молоком і залишаємо розбухати.
  • Заливаємо гарячою водою сухофрукти.
  • Два яйця і один білок (жовток нагоді далі) збити з цукром і ванільним цукром в однорідну масу.
  • Щоб сирна запіканка вийшла особливо пишною, сир перетерти через сито, щоб зникли зернятка. Додати в нього сметану, яєчну суміш з цукром, манку і все добре вимісити. В самому кінці додати ізюм підсушений і добре все перемішати.
  • Форму змастити маслом, посипати манкою.
  • Викласти масу у форму, розрівняти, зверху нанести шар сметани, збитої з жовтком і сіллю.
  • Випікатися наша запіканка сирна буде близько 50-60 хвилин (залежить від висоти форми). Головне — не допустити пригорання. Режим — «нижній нагрів», температура 180°C.
  • Коли страва буде готове, дайте йому охолонути в духовці.
  • Подавати можна з варенням, джемом, свіжими фруктами і ягодами, сметаною, збитими вершками, згущеним молоком. Одним словом, забути про корисність і згадати, що люблять домашні.

    Порада: готувати запіканку простіше з сиру, який продається в пачках. Він одразу має потрібну консистенцію.

    Повітряний рецепт

    Ще один простий рецепт сирної домашньої запеканочки. Відміну від попереднього в тому, що ви отримаєте не звичайну дитячу версію, а щось на зразок суфле або бісквіта — складно передати словами. Так що приступаємо.

    Беремоf9fc26b9c889a326610817df0ff5c8f4 Запіканка сирна рецепт в духовці з різними варіаціями

    • сир (краще сирну пасту) — 500 гр.;
    • свіжі курячі яйця — 3 шт.;
    • вершкове масло — 3 стіл. лож. з гіркою (близько 70 гр.);
    • цукор — 3 стіл. лож. з гіркою;
    • сметана — 3 стіл. лож. з гіркою;
    • манка — 3 стіл. лож з гіркою;
    • трохи ванільного цукру.

    Етапи приготування

  • Розтоплюємо до кремоподібного стану масло.
  • Додаємо до нього сир, сметану, ванільний цукор і манку, дуже добре збиваємо.
  • Яйця збиваємо з цукром до «білих піків», тобто, поки маса, набрана на ложку, не буде на ній залишатися при вертикальному нахилі.
  • Акуратно вводимо білки в сирну суміш.
  • Форму змащуємо олією, викладаємо в неї тісто.
  • Ставимо в гарячу духовку, прогріту до 190°C, готуємо в режим «нижній нагрів». Тривалість — 40-45 хвилин. Під час приготування дверцята духовки не відкривати.
  • Вимикаємо, даємо охолонути і тільки потім приступаємо до отримання.
  • Цей рецепт смачної сирної запіканки дещо краще класичного, але все ж недалеко від неї пішов. Варто познайомитися з більш екстравагантними варіаціями.

    Порада: і в цей рецепт, і в будь-якій іншій можна додати терту на дрібній тертці лимонну цедру або лимонний цукор. Виходить дуже оригінально і смачно.

     

    Запіканка з родзинкою

    Від звичайної запіканки із сиру, загалом, складно відмовитися — смачна річ, але трохи нуднувата. Якщо ваші домашні люблять цю страву, то варто порадувати їх різноманітністю. Ось простий рецепт на додаток до наявної у вас колекції. Банани, горіхи і згущене молоко — ось його родзинка.

    Беремо

    • 1dcd401a02161246b8d07ad53dba04ad Запіканка сирна рецепт в духовці з різними варіаціямимолоко згущене з цукром — 0,5 банки;
    • яйця — 2 шт.;
    • сир (не зернистий жирний) — 0,5 кг;
    • зрілі банани — 2 шт.;
    • волоські горіхи — 0,5 склянки.

    Етапи приготування

  • Цей рецепт запіканки з сиру гранично простий. Для початку всі, крім горіхів та бананів, ретельно вимішуємо.
  • Банани ріжемо великими кубиками і додаємо в сирну масу. Перемішуємо акуратно, щоб не пошкодити текстуру.
  • У змащену маслом форму виливаємо «тісто» і запікаємо в духовці 40 хвилин при температурі 190°C. Режим «нижній нагрів», наприклад в сучасних моделях духових шаф Gorenje.
  • Поки все печеться, подрібнюємо горіхи до розмірів конфеті. Підсушуємо їх на сковорідці.
  • Через 20 хвилин після відправки форми в духовку, дістаємо нашу запеканочку і посипаємо зверху горіхами.
  • Готова запіканка сирна виглядає дуже симпатично, але якщо прикрасити її свіжими або консервованими ягодами і трішечки сметаною, буде ще краще!

    Шоколадна запіканка

    Ну, і наостанок самий трудомісткий рецепт сирної запіканки — з шоколадом. Повірте, витрачені хвилини того варті.

    Нам знадобитьсяd42228ba6d8898b2e928089abc643380 Запіканка сирна рецепт в духовці з різними варіаціями

    • сир (не зерновий, середньої жирності) — 0,5 кг;
    • яйця — 2 шт.;
    • цукор — 4 стіл. лож. з гіркою;
    • ванільний цукор — 1 пакетик;
    • манка — 2 стіл. лож. з гіркою;
    • трохи солі;
    • велика шоколадна крихта (темний твердий шоколад) — 4 стіл. лож.;
    • для глазурі шоколад — 100 гр.;
    • масло і борошно для змазування і обсипання форми.

    Етапи приготування

  • Змішуємо сир, яйця, цукор, манку, ваніль і сіль. Гарненько перетираємо, щоб отримати ніжну однорідну масу.
  • Всипаємо шоколадну крихту і знову перемішуємо.
  • Змащуємо і обсипаємо форму. Викладаємо в неї отримане «тісто».
  • Тепер запіканка сирна відправляється в гарячу духовку. Температура 180°C, режим «нижній нагрів», час приготування — 45 хвилин.
  • Поки запіканка остигає, розтоплюємо шоколад для глазурі на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
  • Холодну запіканку дістаємо з форми, кладемо на блюдо, поливаємо половиною шоколаду. Чекаємо, поки він повністю охолоне, акуратно перевертаємо, поливаємо другу сторону. Ставимо блюдо в холодильник на кілька годин.
  • Тепер можна подавати запіканку, нарізавши її ефектними шматочками. Виглядає просто чудово! Доповніть картинку «квіточками» зі збитих вершків і червоними ягідками. Домашні будуть просто пищати від захвату.

    І в свято, і в будень

    Від красивої, майстерно оформленої сирної запіканки, в цілому, не будуть відмовлятися ні діти, ні дорослі. Балуйте їх новими оригінальними рецептами, адже можна випробувати ще стільки варіантів. Ну а те, що сир — це завжди корисно нагадувати не варто — будуть з радістю пригощатися і так.

    Якщо ви залишилися задоволені прочитаним, просимо вас залишити відгук рецепті. Це допоможе іншим користувачам визначитися з вибором страви.