Запіканка з фаршем і картоплею в духовці – смачне, ситне і всіма улюблене блюдо!

Запіканка з фаршем і картоплею в духовці готується дуже просто, а ефект порадує всіх без винятку! Нехай цей варіант обіду досить простий, але, тим не менш, він залишається одним з найпопулярніших навіть на свято! А все, тому що це дуже смачне і ситне страву, яка одним своїм ароматом збирає всіх на кухні. До того ж для приготування цієї смакоти не потрібно ні спеціальних кулінарних навичок, ні особливих інгредієнтів. Отже, які ж існують рецепти запіканок?

Проста запіканка з картоплею і фаршем

Спочатку потрібно розповісти про самому простому, традиційному варіанті приготування. Незважаючи на простоту інгредієнтів, блюдо дуже ароматне, смачне. Для нього нам потрібно:

  • fc6b57b19dac5627ddb11ac80a8f87f2 Запіканка з фаршем і картоплею в духовці – смачне, ситне і всіма улюблене блюдо!Картопля – 1 кг;
  • Фарш – півкіло;
  • Морква – 2 шт;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • Гриби (будь-які) – 300 гр;
  • Сир (будь-який твердий або плавлений) – 200 гр;
  • Сіль, перець, приправи – за смаком.

Чистимо всі овочі. Картоплю ріжемо пластиками товщиною не більше сантиметра. Подрібнюємо цибулю і моркву. Потім робимо зажарку, до якої додаємо гриби і м’ясо.

ПОРАДА: Зазвичай для картопляної запіканки використовують фарш «Домашній» (зі свинини і яловичини), але можна брати будь-який, на ваш розсуд, навіть курячий (до речі, він виходить більш ніжним).

Коли все трохи підсмажиться, починаємо викладати в змащену маслом форму. Спочатку зажарку, а зверху – картопля. Все солимо, перчимо, додаємо спеції. Ставимо в духовку на 30-40 хвилин (температура 180 градусів). Потім виймаємо, посипаємо подрібненим сиром і відправляємо назад. Хвилин через п’ять готово!

«Пиріг» з картопляного пюре і фаршу

А тепер уявімо не зовсім звичайний, але простий рецепт. Чим він незвичайний? Тим, що картопляне пюре тут стає своєрідним «тестом», а м’ясо – начинкою «пирога». Для цього цікавого страви знадобляться самі елементарні інгредієнти:

  • 7e2cfe9991049cdd6f26b9248eceb26c Запіканка з фаршем і картоплею в духовці – смачне, ситне і всіма улюблене блюдо!Картопля – 1 кг;
  • Фарш – 400 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Лавровий Лист – 1-2 шт;
  • Масло вершкове – 40 гр;
  • Масло рослинне – 4 ст. л.;
  • Яйце куряче – 1 шт;
  • Сіль, перець – за смаком.

Отже, потрібно помити і почистити картоплю, порізати великими кубиками і викласти в каструлю з водою, неочищеним часником, лавровим листом і сіллю. Поки картопелька вариться, потрібно обсмажити цибулю, потім додати до нього м’ясо.

ПОРАДА: Для цього пирога можна використовувати будь-яку іншу начинку, наприклад, тушковану капусту, грибочки.

Коли звариться картопля, потрібно витягнути з каструлі лаврушку, часник, злити основну частину води, додати вершкове масло і зробити пюре. Форму змастити маслом, викласти половину пюре, на нього – м’ясо з цибулею, а зверху знову пюре. Яйце злегка збити і полити заготовку. При бажанні намалювати візерунки виделкою. Випікати при температурі 180 градусів близько півгодини. Подавати гарячим, з рубаною свіжої зеленню.

 

Гратен з фаршем

Гратен – винахід французької кухні. По суті та ж картопляна запіканка з фаршем в духовці. Ми наведемо один з варіантів її приготування. Нам крім продуктів знадобляться порційні формочки, можна використовувати, наприклад, форми для пасок середнього розміру. Інгредієнти вказані як раз на дві такі формочки.

002d9447afd876c8f18a2d50574d8adc Запіканка з фаршем і картоплею в духовці – смачне, ситне і всіма улюблене блюдо!Нам необхідні:

  • Картопля – 2 шт (великі бульби);
  • Фарш 250 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Сир – 100 гр;
  • Яйце куряче – 1 шт;
  • Кефір – 1 склянка;
  • Сіль, перець – за смаком.

Отже, для початку чистимо овочі. Ріжемо цибульку півкільцями і розподіляємо на дно змащеної форми. М’ясо солимо і перчимо, потім щільно утрамбовується у формочки. Картоплю тремо на крупній тертці і викладаємо наступним шаром.

Яйце збиваємо і змішуємо з кефіром – це наш соус. Можна приправити його улюбленими спеціями. Заправляємо наші гратены. Ставимо в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусів. Потім дістаємо, посипаємо тертим сиром і повертаємо на п’ять хвилин. Вуаля, смачна картопляна запіканка з фаршем в духовці готова! Подавати, звичайно, гарячої, притрусивши свіжою зеленню.

Мусака

Мусака – популярне блюдо на Балканах. У неї крім м’яса додають різні овочі: баклажани, кабачки, помідори і т. д. Це страва має незліченну кількість варіацій, ми пропонуємо так звану «грецьку» мусаку. Як готується це блюдо? Дуже просто! Нам знадобляться:

  • d16968a8caada8f09a2f84ab5f25461e Запіканка з фаршем і картоплею в духовці – смачне, ситне і всіма улюблене блюдо!Картопля – півкіло;
  • Баклажани – 2-3 шт;
  • Кабачки – 2-3 шт
  • Помідори – 3-4 шт;
  • Фарш – півкіло;
  • Сир – 300 гр;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • Морква – 2 шт;
  • Яйце куряче – 2 шт;
  • Молоко – 300 мл;
  • Вершкове масло – 100 гр;
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Борошно – 100 гр;
  • Рослинне масло – 1-2 ст. л.;
  • Сіль, перець, інші спеції – за смаком;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Свіжа зелень (петрушка і кріп).

Миємо всі овочі. Картоплю відварюємо в мундирі і кладемо остигати. У цей час чистимо і подрібнюємо цибулю, моркву і часник, обсмажуємо. Додаємо туди м’ясо, приправляємо. Коли він трохи підсмажиться, вливаємо томатну пасту, перемішуємо. Кабачки і баклажани очищаємо від шкірки, ріжемо уздовж на тонкі пластики. Трохи підсмажуємо їх. Картоплю чистимо і ріжемо пластиками, так само помідори.

ПОРАДА: Щоб прибрати зайвий жир з овочів, кладемо їх на тарілку, застелену паперовими серветками.

На сковороді розтоплюємо вершкове масло на повільному вогні, на ньому злегка підсмажуємо борошно. Потім заливаємо молоко і перемішуємо так, щоб не було грудочок. При приправляємо спеціями і заливаємо збитими яйцями. Знімаємо з вогню.

Ставимо прогріватися духовку і укладаємо мусаку в выстеленную пергаментом форму (так зручніше потім діставати страва). Шари у такій послідовності: картоплю, тертий сир, половина фаршу, баклажани, сир, кабачки, сир, фарш, помідори. Потім все заливаємо соусом і посипаємо сиром. Випікаємо півгодини при температурі 180 градусів. Подаємо гарячим, зі свіжою зеленню.

Приємного апетиту вам і вашим близьким!

Якщо вам сподобався рецепт цього кулінарного шедевра, то будемо вдячні за зворотній зв’язок у вигляді відгуку. Нам важлива ваша думка – адже ми працюємо для вас!