Запіканки з м’ясом в духовці кілька рецептів ситних страв

Ароматні і ситні запіканки з м’ясом в духовці можна назвати ідеальним варіантом для обіду або тихого сімейного вечері. Приготувати це блюдо зможуть навіть господині з невеликим досвідом в кулінарії.

В якості інгредієнтів може виступати як свинячий або яловичий фарш, шинка і навіть дрібно нарізані шматки свіжого м’яса. Суміш овочів, гриби і зелень додадуть ласощів пікантні нотки, а золотиста сирна скоринка змусить не на жарт розігратися апетит.

Приготувати запіканку можна як на товстій сковороді під кришкою, так і в духовці. В останньому випадку частування виходить ніжним, м’яким, буквально тане в роті. Після того, як ви ознайомитеся з нашими рецептами запіканки з м’ясом, можете приступати до власних експериментів, розширюючи межі кулінарного майстерності.

Найбільш поживними виходять страви з макаронними виробами, картоплею, однак, якщо ви віддаєте перевагу готувати менш калорійні ласощі, то можна обійтися фаршем і кількома овочами (наприклад, помідорами, перцем і зеленню).

Рецепти страв в духовці

Спеціально для вас ми зробили добірку простих і швидких страв з м’ясом в духовці, які зможуть приготувати навіть початківці господині. Перед тим як приступити до готування, скористайтеся такими хитрощами і корисними порадами:

  • 4cfd690b0d7062c0c5e204118831e312 Запіканки з мясом в духовці кілька рецептів ситних стравБагато господинь нарікають на те, що шари запіканки з м’ясом розвалюються в процесі термічної обробки або сервірування. Щоб таке не сталося, просто змастіть кожен шар сирим яйцем або зробіть тонкий прошарок з тертого сиру. Страва стане ще смачніше й збереже свої естетичні властивості.
  • Любите страви з красивою хрусткою скоринкою? Тоді змастіть деко невеликою кількістю рослинного масла і посипте її панірувальними сухарями.
  • Зберегти золотистий колір сирної скоринки допоможе тонкий шар майонезу або сметани.
  • Запіканки з картоплею отримають пікантний смак, якщо замість обсмаженої цибулі додати маринованого.
  • Якщо ви вирішите замінити майонез сметаною, то обов’язково враховуйте різницю в жирності і консистенції.
  • Деякі господині примудряються робити запіканки з залишилося після обіду пюре, додаючи в нього свіжу цибулю, варені яйця та всіляку зелень.

    Рецепт №1. Ситна запіканка

    Приготувати за півгодини повноцінне блюдо на обід або вечерю цілком можливо, якщо скористатися цим рецептом. Для ласощі будуть потрібні:

    • фарш – 300-350 гр.;896d53cc50b194dd038a61e3310eca3c Запіканки з мясом в духовці кілька рецептів ситних страв
    • картопля – 3-4 шт.;
    • томат – 1 шт.;
    • цибуля – 1 головка;
    • твердий сир – 200 гр.;
    • яйця – 1 шт.;
    • майонез – 100 гр.;
    • масло рослинне – трохи;
    • спеції будь – по смаку.

    При відсутності фаршу цілком можна використовувати нарізану соломкою шинку або ковбасу. Смакові якості запіканки при цьому не постраждають.

    Фарш змішайте з яйцем і спеціями в окремій мисці, ретельно все розмішати. Картоплю почистити, нарізати пластинками, прокласти шаром на оброблений маслом деко, посолити і змастити майонезним соусом (4 ст. л. інгредієнти змішують з 3 ложками води, додають будь-які спеції і добре розмішують). Використовувати таку підливу можна за бажанням, правда, з нею страва готується набагато швидше виходить більш соковитим.

    На картопляний шар викладають порізану кільцями цибулю, а потім і яєчно-м’ясну масу. Для прикраси розкладаємо по фаршу кільця помідорів, змащуємо їх майонезом і щедро посипаємо все тертим сиром. При 200 градусах ласощі з м’ясом в духовці буде нудитися близько півгодини, після чого його можна подавати на стіл. Прикрасити запіканку можна свіжою зеленню.

    Рецепт №2. Ще один варіант страви

    За схожим рецептом можна приготувати ще одне ласощі. Для нього знадобиться:

     

    • фарш – 300 гр.;cbfc220e496624d465acb5238b4e2dcc Запіканки з мясом в духовці кілька рецептів ситних страв
    • картопля – 4 шт.;
    • цибуля – 1 головка;
    • часник – пару зубків;
    • заморожені овочі – за бажанням;
    • яйця – 2 шт.;
    • спеції – за бажанням;
    • масло рослинне – для дека.

    Фарш з’єднують з дрібно подрібненим часником і цибулею, перемішують. Картоплю чистять і труть на крупній тертці, додають сіль і будь-які спеції. Обидва компоненти змішують, пересипають в оброблений олією деко. Зверху викладають заморожені овочі (можна купити в магазині мексиканську суміш із зелені, квасолі, брокколі і т. д.). Яйця збивають до однорідної маси в окремій ємності й заливають ними запіканку.

    Страва буде нудитися в духовці близько 20-25 хвилин при 200 градусах. Подавати можна з маринованими огірками або помідорами, свіжою зеленню. Приємного апетиту!

    Рецепт №3. Запіканка на швидку руку

    Якщо ваші близькі скоро повернуться зі школи або з роботи, то врятувати становище зможе запіканка «Ледача дружина». Для ласощі знадобляться:

    • будь-які пельмені – 0,8 кг;a8db0e6d71cfa10cc553cb26cc1de560 Запіканки з мясом в духовці кілька рецептів ситних страв
    • цибуля – 2 головки;
    • яйця – 4 шт.;
    • твердий сир – 150 гр.;
    • майонез – 200-250 гр.;
    • сіль, зелень і спеції – за смаком.

    Спочатку треба розігріти духовку 200 градусів. В цей час дрібно шаткуємо цибулю і підсмажити його на сковороді до придбання золотистого відтінку. У деко викладаємо шаром пельмені, посипаємо зверху цибулею, присмачую спеціями і солимо. В окремій мисці змішуємо яйця з майонезом, доводимо все до однорідної маси, а потім поливаємо їй майбутнє ласощі.

    Останнім шаром покладемо крупно тертий сир і відправимо нудитися в духовку. Через 40 хвилин апетитне і незвичайне ласощі буде готово. Залишилося лише посипати його нашаткованої зеленню і подати на стіл, на подив близьких.

    За бажанням страву можна нарізати на порційні шматочки.

    Рецепт №4. Макаронно-м’ясне ласощі

    Ще одне ситне блюдо можна приготувати з макаронних виробів і м’яса. Шматок свинини або яловичини без кісток потрібно пропустити через м’ясорубку або ж відразу купити готовий фарш. Вам будуть потрібні:

    • макарони будь – 300 гр.;e6cd9e4b400ab4d5d4130526161f8e91 Запіканки з мясом в духовці кілька рецептів ситних страв
    • фарш – 300 гр.;
    • вода – 1 л;
    • цибуля – 1 головка;
    • яйця – 4 шт.;
    • сир твердих сортів – 150 гр.;
    • олія рослинна вершки – по 50-60 мл кожного;
    • будь-які спеції – за бажанням.

    Потрібно налити Воду в каструлю, закип’ятити, насипати макарони, трохи посолити і додати 1 ст. л. рослинного масла. Коли макаронні вироби дійдуть до стану al dente, вимкнути вогонь і злити надлишки рідини. Цибулю дрібно нарізають, пасерувати на рослинній олії, а коли він придбає красивий золотистий відтінок, додають фарш, спеції.

    Деко змащують маслом, викладають макаронний шар (беремо тільки половину), потім цибульно-м’ясний і знову макарони. В окремій ємності збиваємо яйця, вливаємо в них вершки і ретельно все перемішуємо. Туди ж натираємо сир, солимо й додаємо спеції. Отриману масу виливаємо на запіканку, накриваємо сковороду кришкою і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин. За 5-7 хвилин до закінчення готування знімаємо кришку, щоб на запіканці утворилася красива корочка. Приємного апетиту!

    Якщо у вас немає кришки для дека, то замість неї можна використовувати шар фольги. Головне, щоб шар матеріалу якомога щільніше прилягав до ємності.

    Як ви можете переконатися на власному досвіді, з простих і недорогих інгредієнтів можна приготувати чудове і ситне блюдо. Просто не бійтеся експериментувати і придумувати нові рецепти.